Visserijsprokkels Ronald Nannings

Het wil nog niet echt vlotten met het weer in Nederland. Het is vrij koel en er valt wederom bijna geen regen. Zoals al eerder door mij geschreven zijn er weer volop wedstrijden. Afgelopen weken heb ik nog meegedaan aan een tweetal commercial wedstrijden. Helaas voor mij waren deze niet echt succesvol, eigenlijk om snel te vergeten. Maar ook dat hoort bij het wedstrijdvissen.

Afgelopen week stond de eerste zomerwedstrijd van onze vereniging op de kalender. Er werd wederom vooraf digitaal geloot en je raadt het al, ik mocht stijf in het midden plaatsnemen. Voorafgaande aan de wedstrijd kan je echter je strijdplan wel aanpassen. Ik besloot dus de vaste stok in te gaan zetten en een plekje met de feeder te gaan maken. Met de feeder kwamen de beten maar moeizaam tot stand. Ook mijn buren hadden daar ook last van. Eén buurman besloot maar te gokken op een wandelbrasem, maar toen hij na 20 minuten terugkwam was zijn aas nog steeds onberoerd gebleven.

Ik besloot daarom met de vaste stok verder te gaan. De beten waren voorzichtig, maar ik ving wel voortdurend mooie vissen. Geen dikke brasems, maar kolbleien variërend tussen 50 en 150 gram. Kortom, geen verkeerde visserij, al sprokkelend zou ik wel aan een netje vis komen. Tegen het einde van de wedstrijd liepen de beten met de vaste hengel sterk terug. Ik besloot het even te proberen met de feeder en ving zodoende nog twee blieken. Na het einde van de wedstrijd bleek ik dik 9 kilo te hebben. Helaas net niet voldoende voor de totaalwinst, ploeggenoot Sjaak Laan moest zo nodig 40 gram meer vangen.  Het was echter wel een mooie wedstrijd, waarbij de vaste stok eindelijk weer eens de hoofdrol voor zich opeiste.

Een paar dagen erna had ik een wedstrijd in Eem, dit keer om de Stroopwafel-Cup. Met de hand loten bleek een stuk gunstiger, want ik mocht op staart gaan zitten. Ik was deze dag bij het inladen van mijn auto niet helemaal scherp, want mijn schepnetsteel en cupset had ik thuisgelaten. Gelukkig was mijn buurman behulpzaam en gaf mij een schepnetsteel. Ik had besloten om alles maar met de hand te gaan gooien. De visserij bij mijn buurman ging lekker, hij ving gelijk een dikke brasem van 1.5 kilo, terwijl ik nog moest beginnen.

In het eerste uur ving ik mooie voorns. Daarna werd het wat stiller en kwamen de blieken en brasems. Naar het einde van de wedstrijd toe wist ik nog een dikke brasem te verleiden en won zo het vak met ruim 11 kilo. Kortom, die stroopwafels waren van mij. Weer een week later was er de koppelwedstrijd aan de Eem, georganiseerd door o.a. Ton Post. Voor deze gelegenheid had ik Sjaak Laan gestrikt om met mij te koppelen. Gewapend met zijn shoarmakruiden stonk de auto weer een uur in de wind. Bij het loten mochten wij op nummer 1 plaats gaan nemen. Dit was helaas aan de verkeerde kant van de stroming.

Gelukkig voor ons was het vak in tweeën gesplitst, zodat we niet tegen de staart hoefden te vissen. De visserij kwam maar  erg traag op gang. Sjaak begon met het vangen van kleine visjes en baarsjes. Bij mij duurde het ruim een uur voordat ik beet kreeg. En wat voor een beet, aan de hengel hing een echte vloermat van de Eem. Gelukkig spartelde de vis niet al te veel en kon ik deze veilig landen. Daarna begon het een beetje te lopen en ving ik vooral kleine vis. Aan het einde van de wedstrijd wilden we toch meer gaan forceren om nog een dikke brasem te verleiden. Uiteindelijk kreeg ik weer een Eem jumbo aan de haak. Helaas was deze in de staart gehaakt en nadat hij door de hele Eem was gezwommen schoot hij los. Vloekend zei ik tegen Sjaak dat dit onze winnende vis was.

Groot was onze verbazing dat we na weging toch het vak hadden gewonnen. Wel met een minimaal verschil, maar plek één is plek één. De zaterdag erna mochten we wederom aantreden bij de koppelwedstrijd aan het Harinxmakanaal, georganiseerd door HSV Leeuwarden. Aan bestuurslid Hans Vijgeboom kan je dergelijke wedstrijden wel overlaten, hij doet dit vlekkeloos. Dit keer mocht ik mij bemoeien met de voersamenstelling, dus dit keer geen rijdende shoarmatent.  We kozen voor v.d. Eynde voer, wat ons doorgaans niet in de steek laat. We lootten echter stijf in het midden van vak B, naast het ijzersterke koppel Willem Raven en Jan Dikkema. Zij hadden ook eens een slaapstek links naast hen.  


Dat zou een flinke strijd gaan opleveren, dachten we. De taken waren verdeeld, Sjaak met de vaste stok en ik met de feeder. Ik besloot twee plekken aan de te maken. Stijf tegen de kant en ergens halverwege van het kanaal. Ook Sjaak had twee stekken aangevoerd. We begonnen allebei sterk. Sjaak ving aan de lopende band kleine vis en ik ving na drie kwartier twee mooie brasems. Na 1,5 uur ving ik nog een mooi exemplaar en daarna was kennelijk de koek op, want ik ving alleen maar baars en grondels. Al knippend hoopte ik dat ze verzadigd zouden raken, maar dit bleek een illusie. Ik ving nog regelmatiger baarzen en grondels.

Kortom, tijd om de bakens te gaan verzetten. Ik gooide halverwege het kanaal mijn korf in en na een half uur ving ik daar wat kleine bliekjes, gevolgd door een mooie brasem. Sjaak ging onverdroten door met het vangen van kleine vis en tussendoor nog even twee brasems. De wedstrijd was afgelopen en we hoopten op een prijs. Na de weging bleken we echter ruim 13 kilo te hebben gevangen, goed voor een 2e prijs in de sector. Kijk, daar doen we het voor.

De prijsuitreiking was weer perfect geregeld door HSV Leeuwarden en we vertrokken met twee volle tassen aan boodschappen die amper de auto in konden. De enige optie was om onderweg alvast wat op te gaan eten. De dag er na nog even vrij gevist met collega Arthur die ik wegwijs ging maken met de vaste stok. Na enig gerommel kon Arthur aardig de basisregels uitvoeren en niet onbelangrijk ook vis te vangen. Kortom, Arthur weet nu ook de vaste hengel te hanteren.   

Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald Nannings.Terug

03-05-2022
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank