Visserijsprokkels Ronald Nannings

Afgelopen maand zijn de regels omtrent Covid19 weer verscherpt. Diverse maatregelen zijn genomen om het virus in te dammen. De laatste tijd is het in sommige regio´s goed raak en kleuren deze donkerrood in het overzicht. Ook in mijn regio, Noord-Holland, heeft het virus hard toegeslagen. Verhalen van besmette collega´s geven aan dat we dit virus serieus moeten nemen. Ook Sportvisserij Nederland heeft samen met het NOC/NSF haar verantwoordelijkheid genomen, alle wedstrijden zijn tot nader order afgelast.

Binnen onze vereniging zijn ook alle wedstrijden afgelast, zoals de altijd gezellige Sinterklaas- en Kerstwedstrijden. Deze werden altijd wel goed bezocht en de vangsten waren in die tijd ook wel goed. Het is jammer, maar we kunnen vissers, bewoners en organisatoren geen risico´s laten lopen. Kijkend naar de wedstrijdaanvragen gepubliceerd bij de Federatie ontstond er wat verwarring. Diverse wedstrijden stonden met een groen vinkje, hetgeen betekent dat er wel wedstrijden konden worden gevist. Dit leverde natuurlijk de nodige vragen op.  Na enig contact met de Federatie bleek dat deze gepubliceerde aanvragen nog niet waren bijgewerkt. In elk geval zijn alle viswedstrijden tot half december afgelast.

Bij een rondje langs het Noordhollands Kanaal, leek er wel sprake te zijn van diverse kleine viswedstrijden. Diverse vissers zaten keurig netjes op een rij op 25 meter van elkaar te vissen. Er stonden echter geen nummerbordjes, dus dat is even lastig te bewijzen. Wat men wel moet beseffen, indien er sprake is van een wedstrijd en er een ijverige handhaver langs komt, dat de boete 90 euro per visser kan worden. Als alle vissers deze aansprakelijkheid verhalen op de betreffende organisator kan het wel eens vervelend uitpakken. Nogmaals, het is aan de handhaving en juristen om hierover te oordelen, ik geef alleen aan wat de eventuele gevolgen zouden kunnen zijn.

Bij de vorige sprokkels kreeg ik overigens een reactie van Henk Enting. Hij had destijds dit NK-jeugd ook gevist en hij had ook de originele uitslag nog. Ik was geen 123e geworden en mijn broertje ook geen 55e, maar 150e respectievelijk 84e. Kortom, top Henk.

Dit weekend zou ik weer gaan vissen. De zaterdag en zondag had ik vrij en de weerberichten waren goed, dus ik had wel zin om op voorns te gaan vissen. Sjaak Laan, alias Sjakie Shoarma, had ook wel zin om weer eens een hengeltje uit te gooien. Dus spraken we gezamenlijk af aan het Noordhollands Kanaal op een stukje parcours waar bijna niemand komt. Sjaak reed gelijk verkeerd en verklaarde dat hij naar het einde van de wereld was gereden. In elk geval wist ik hem uiteindelijk naar de stek te loodsen. Eenmaal aan het parcours gekomen bleek dat het kanaal als een raket te stromen.

Dus wij alle zware pennen gemonteerd op de topsets en toen we eenmaal klaar waren was de stroming er helemaal uit.  Dus konden we weer opnieuw beginnen. Ik had een voorngericht voer meegenomen met zwarte leem van Visleem.com. Sjaak had een brasemgericht voer in zijn kuip liggen, want hij had even niets anders. We cupten gezamenlijk wat ballen op de voerplek en al snel kreeg Sjaak beet. Een paar kleine voorns en baarsjes werden snel door hem gevangen. Ik kwam niet verder dan één verdwaalde voorn. Sjaak besloot wat zwaarder op de grond te gaan vissen en ving zo 5 brasems achter elkaar.

Ik wist weer even genoeg. Ik bracht wat meer aas en paste de aaspresentatie aan om zo het aas wat stiller aan te bieden. Niet lang daarna hing de eerste brasem eraan. Gevolgd door nog een paar mooie exemplaren. Duidelijk was dat er brasem aanwezig was. Wat er volgde was een paar uurtjes heerlijk brasem vangen. De ene brasem nog mooier dan de ander en wat opviel was dat de vissen puntgaaf waren. Kortom, na enige uren zijn we gestopt, want Sjaak had niet genoeg lokvoer mee.. Ik had nog een restje over en Sjaak wilde mijn voer niet hebben. Hij gaf aan dat mijn voer niet zo goed werkte als zijn vermaarde shoarmakruiden. Uit collegialiteit ben ik toen ook maar gestopt.

We hadden geen weegschaal meegenomen: we hadden ingeschat dat Sjaak bijna 30 kilo had en ik tikte bijna de 25 kilo aan.  Het verschil tussen voorn en brasem gericht voer was vandaag duidelijk zichtbaar.  Kortom het was een perfecte visdag met een mooie visvangst. We waren beiden verrast door de vele brasems die gevangen werden in zo’n korte tijd.

De dag erna zou ik gaan vissen aan de Markervaart. De wind was zuid-oost, zodat ik die mooi in de rug zou hebben. Wederom een prachtige dag met weinig wind. Er waren al een paar vissers aan het parcours, maar het leek erop dat zij niet veel te doen hadden. De één zat te appen en de ander zat in zijn auto. Ik was aan het uitpakken toen één van de vissers even kwam buurten. Ze waren al aan het feedervissen vanaf 8 uur in de morgen, maar slechts twee baarzen gevangen. Ik dacht nog met de vaste stok gaat dat vast wel beter. Ik cupte zorgvuldig het voer op mijn stek en al snel volgde een aanbeet. Het bleek een baars te zijn, daarna kreeg ik nog een schietbeet en toen werd het lange tijd stil. Ik besloot met de caster te gaan vissen, het enige wat dit opleverde was een roerloze dobber.

Op dat moment kwamen een paar andere vissers voorbij, die hadden al ingepakt. Ook zij gaven aan dat het kommer en kwel was aan de Markervaart en ze gingen thuis koffie drinken. Ik besloot een kleiner haakje te monteren en een lichtere onderlijn. Dit leverde mij nog wel wat beten op, maar het waren alleen maar grondels en baarzen die het aas beroerden. Ik wist toen genoeg, dit zou niks meer gaan worden. En ik had geen zin om verder te gaan vissen op dat kleine sprot.

Eenmaal ingepakt in de auto dacht ik, zo vang je alles en zo vang je niks. Uit mijn ooghoeken zag ik de laatste vissers aan de Markervaart hun spullen inpakken. Gelet op hun alleszeggende gelaatsuitdrukking, hadden zij net als ik, een baaldag.

Tot hoorns of tot aan de waterkant.

Ronald Nannings.Terug

10-11-2020
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.fishcresta.eu
blank