Visserijsprokkels Ronald Nannings

Afgelopen weken genoten van mijn vakantie. Ik heb veel kunnen vissen, vooral met de vaste stok. Het vastestokvissen heeft toch wel een speciaal plekje in mijn hart, er gaat niets boven een ondergaande dobber. Aan de andere kant is het feedervissen het meest effectief. Alhoewel ik de laatste keer dat ik met de feeder viste niet heel effectief bezig was, omdat ik mijn korvendoos was vergeten aan de waterkant. De gelukkige vinder heeft er weer 200 voerkorven bij, met unieke montages. Eigen schuld dikke bult, ik wilde snel naar huis, omdat het zou gaan regenen en dan vergeet je ook wel eens wat.

Afgelopen weken een aantal uren vertoefd aan het Noordhollands Kanaal. In voorbereiding voor de NK’s die er zouden worden gevist. Ik had vooraf al een weddenschap met Sjaak afgesloten dat we naast elkaar zouden komen zitten in vak A. In elk geval heb ik veel uurtjes gestoken door het vissen in het B-vak, samen met Ton v.d. Nieuwboer die daar met de feeder het kanaal onveilig maakte. Het viel Ton en ik op dat de meeste vis op dat gedeelte aan de overkant lag. Ton zat dan ook heerlijk te vangen, terwijl ik moest zoeken naar een aanbeet. We zeiden tegen elkaar, het is maar een training dus dat zegt niet zo veel.

In elk geval op het NK vaste stok had ik alles piekfijn voor elkaar. Ik besloot een tactiek te kiezen door veel aas te brengen. Mijn credo: alles wat je er in gooit, gaat nooit meer weg en dat geldt ook voor die club kwispelende brasems op de plek. Ton, Sjaak en ik hadden afgesproken bij de parkeerplek ter hoogte van de ingang van de Markervaart. Ton was er keurig op tijd en stond al glimlachend te wachten. Sjaak hebben we echter nooit meer gezien, want van de zenuwen had hij zich flink verslapen. We stonden te wachten op een mail van Sportvisserij Nederland. Maar een van de vissende dames wisten ons te melden dat alles al op de facebookpagina van Sportvisserij Nederland stond.

Even snel kijken en ik zag al snel dat ik plaats mocht nemen in sector A op plaats 25. Niet een plek waar ik over gedroomd had en Sjaak ook niet naast mij. Wel jammer, hij had soep voor mij gemaakt en eenmaal daarvan geproefd dan wil je nog wel een bakkie. Ton mocht plaats nemen in een andere middensector. Snel naar de waterkant en de spullen klaarzetten. We werden nog getrakteerd op een flinke regenbui, een paar bewoners, die aan de overkant liepen te schreeuwen dat we weg moesten gaan en geen gras mochten weg knippen. Tsja, je zult maar niets anders te doen hebben. Dan is zo’n club vissers een leuke groep om lekker af te reageren.

Ik besloot op 13 meter en met de match te gaan vissen. Dit NK zou beslist gaan worden met brasems, dus geen gepruts op 5 deeltjes. Het signaal weerklonk en het spel kon beginnen. Ik voerde gelijk flink aan, waarbij mijn voerballen door geluidsbarrière gingen. De bewoners aan de overkant begonnen te roepen dat ik het kanaal ging dempen en vissen kregen vast hoofdpijn. Tuurlijk riep ik, kom straks wel bij jullie een kopje koffie doen. Vloekend gingen ze weer naar huis. Nadat het voerspektakel achter de rug was bleef het erg lang stil onder water. Ik besloot wat zwaarder te vissen en kreeg zowaar een aanbeet die ik mis sloeg. Er was intussen een vervelende wind dwars over het kanaal, zodat het lastig werd om te vissen met de vaste hengel.

Hans Vijgeboom, de man die altijd en overal brasem vangt, kwam als een geest uit de fles uit het niets opdoemen en gaf me nog wat handige tips. Uiteindelijk kon ik twee brasems vangen en nog wat klein sprot. Met de match nog een aantal keren geprobeerd, maar geen beet te krijgen. Kortom, dit NK was er voor mij weer een om snel te vergeten. Groot was de verbazing dat er op enkele plekken goed was gevangen in het B-vak. Stefan Hooyman wist met succes zijn titel te prolongeren. Ik kan niets anders zeggen dat hij dit erg knap heeft gedaan. Andere vakwinnaars kwamen niet in de buurt. Voor mij was het snel weer inpakken, want uitslag van mij was voor de statistiek en dus thuis de feederspullen bij elkaar zoeken.

De dag erop hadden Ton, Elron, Jeffrey van feederteam de Onderlinge en ik weer afgesproken. Het enthousiasme was groot en we gingen er weer vol tegenaan voor de titel. Benieuwd waren we naar de loting, deze stond al op facebook, zodat we snel naar onze plek konden. Ik mocht wederom weer naar de A-sector op stek A20, naast de altijd goed vissende Clive Hill. Een visser om rekening mee te houden, ooit teamlid van het roemruchte Silstar team. Aan de andere kant ook een bekende goede visser. Kortom, aan concurrentie geen gebrek. Mijn teamgenoten zaten in andere sectoren, zo op het oog geen bijzondere plekken.

Tijdens de wedstrijd kwamen de beten maar mondjesmaat. De eerste vis ving ik op 18 meter en daar ben ik maar blijven vissen, omdat er aan de overkant geen fatsoenlijke beet te krijgen viel. Na enige tijd ving ik mijn eerste brasem, gevolgd door wat bliekjes. Na ruim 3 uur, een kleiner haakje en een lichter onderlijntje, een aanbeet van een mooie brasem. Daarna mocht ik knarsetandend wat kleine posjes vangen. Ik kreeg berichten door dat een aantal goede wedstrijdvissers zeer goed vis vingen. Uit vak A kwam dit weekend geen Nederlands kampioen vandaan. Met bijna 3,5 kilo wist ik nog een statistische uitslag neer te zetten. Voor mijn buren was het allemaal nog minder. Meer zat er niet in, alles geprobeerd, maar geen beet gekregen, of geen moment het gevoel gehad dat er meer in kon zitten. In elk geval proficiat aan alle vissers die het NK-podium hebben weten te bereiken.

Ook mijn teamgenoten wisten helaas geen potten te breken. Dat geeft niet, dat zijn leermomenten. Het is een feit dat de open inschrijving een succes is gebleken. Voor de breedtesport is dit een goede zet gebleken van Sportvisserij Nederland. Misschien volgend jaar weer een kans.

Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald NanningsTerug

08-09-2020
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank