Visserijsprokkels Ronald Nannings

De afgelopen weken kwam toch nog een versoepeling voor wat betreft de viswedstrijden. Niet dat de grote wedstrijden vanaf 1 juni konden beginnen, dat was natuurlijk te vroeg. Je zit nu eenmaal met een grote groep vissers en zie die maar op afstand te houden. De versoepeling was voor de verenigingen welke kleinschalige groepsactiviteiten mochten organiseren. Voor veel verenigingen was dat toch weer een mogelijkheid om iets met hun leden te gaan doen.


Als bestuurslid moet je dan ook actie ondernemen, iets wat we binnen mijn vereniging ook hebben gedaan. De zomercompetitie gaat volgende week van start en de leden hebben er zin om weer te kunnen vissen bij een wedstrijd. Wel moeten de RIVM richtlijnen strak worden aangehouden en moet er toestemming komen van de betreffende gemeente. Iets wat voor beide partijen wel een ontdekkingsreis was. Veel gemeentemedewerkers hebben geen flauw idee van wat een viswedstrijd is en wat erbij komt kijken. In het begin was het voor beide partijen de kat uit de boom kijken. In elk geval zijn de gemeentelijke ontheffingen binnengekomen en kunnen we aan de bak.

Afgelopen week hebben we voor de leden de kleinschalige VNK cup georganiseerd. Normaal is de VNK cup een open wedstrijd, waarbij iedereen kon meedoen. Dit jaar zat dat er dus niet in en moesten we de oorspronkelijke wedstrijd annuleren. Wat wel kon was een kleinschalige wedstrijd, hetgeen we dan ook hebben gedaan. Het was gelijk een proef om te kijken hoe dat allemaal gaat met het nieuwe (corona) protocol. Er moest ook een heuse corona-coördinator worden aangewezen binnen de vereniging, die tijdens de wedstrijd ook aanwezig moest zijn. Kortom, dat vereiste nogal wat improvisatievermogen. Sommige vissers dachten dat we de dokter moesten bellen.

Nadat we de weegapparatuur hadden aangepast, latex handschoenen aangeschaft, corona-coördinator en mondkapjes hadden gekocht, kon de wedstrijd van start. De inschrijving liep nogal vrij stroef en opkomst niet groot. Desalniettemin was het wel een gezellige groep, dus dat kon al niet meer fout. De weersomstandigheden waren niet zo heel goed, er viel af en toe regen en het was fris. In elk geval was deze regen goed voor moeder natuur en onze agrarische sector die om water zaten te springen.

Omdat het weer niet zo goed was en de wind zou aantrekken had ik de vaste stok dit keer thuis gelaten. Met alleen feeders in het foedraal moest het vandaag gaan gebeuren. De vis was deze wedstrijd niet heel actief, ik had dat al snel in de gaten. Terwijl iedereen zijn korfje strak naar de overkant smeet, besloot ik een stuk korter te gaan vissen. Dit bleek gelijk een goede zet, want kort daarna ving ik mijn eerste bliek. De beten waren vrij voorzichtig, de vis aasde met mes en vork, zoals men dat wel eens zegt. Maar ik besloot gewoon door te vissen op dezelfde stek, ik was ervan overtuigd dat er een goed moment zou aanbreken.

Dit goede moment duurde maar heel even, maar dan heb je ook wel wat. Ik ving in een kwartier tijd een mooie brasem en twee leuke blieken. Daarna bleef het erg lang stil, de andere deelnemers waren intussen aan het wandelen geslagen. Ton van den Nieuwboer wist echter ook wel wat vis te vangen. Geruchten waren dat hij goed in de vis lag. Niets was minder waar Ton had wel aantallen, maar ze waren vrij klein van stuk. De meeste deelnemers hadden een paar voorntjes of bliekjes gevangen, maar geen enkele brasem.

Het wegen kon beginnen en het bleek dat ik dit kleinschalige onderonsje had gewonnen, een mooi begin na een lange wedstrijdpauze door corona. Ook eenn de bevestiging dat ik op goede weg ben met de feeder. Alhoewel er nog vrij veel details verder moeten worden aangescherpt. Dat is niet erg, want ik heb nog tijd genoeg. Vanuit Sportvisserij Nederland is nu het nieuws gekomen dat diverse topcompetitiewedstrijden in september en oktober misschien toch nog doorgaan. Het is even afwachten tot die tijd en ik hoop dat het coronavirus zich koest houdt. Wel zegt mijn gevoel dat we nog een tweede golf gaan krijgen en misschien wordt die nog wel erger dan de eerste.  Uiteraard word ik dan meteen versleten voor een doemdenker, maar geheel onrealistisch is dat niet. Op dit moment kunnen we gelukkig weer wat wedstrijden gaan vissen. De spullen perfectioneren, de concurrentieslag aangaan met collega-vissers en natuurlijk veel vis vangen. Daar doen we het allemaal voor.

Frans van Berkel is inmiddels niet weg te slaan aan het Noordhollands Kanaal. Alle weekenden en door de weeks is Frans wel te vinden langs het kanaal. Niet als bermtoerist, maar als visser in training die volle netten vis vangt. Kortom Frans is goed bezig en dat belooft wat in september.

Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald NanningsTerug

14-06-2020
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.fishcresta.eu
blank