Visserijsprokkels Ronald Nannings

Afgelopen weken heb ik weer een aantal wedstrijden gevist. De eerste wedstrijd was in het Hoendiep als voorbereiding voor de teamwedstrijd van De Grondel. Ik was echter in mijn eentje, de rest van het team had andere verplichtingen. Deze wedstrijd werd door Ramon Ansing georganiseerd en dan weet je meestal dat het wel goed zit. Er waren verschillende toppers uit Groningen en Drenthe gekomen om vaardigheden te etaleren. Kortom, ik kon mijn borst weer goed natmaken. Dat geeft niet, dergelijke wedstrijden geven aan hoe je er voor staat en of er nog verbeteringen moeten worden doorgevoerd.

Na een ritje van zo’n anderhalf uur kwam ik aan in het grijze, grauwe Groningse Niekerk en mocht aanschuiven voor de loting. Al enige tijd is het niet zo veel met het loten voor mij, Vrouwe Fortuna heeft mij kennelijk vervloekt. Ook dit keer is het niet anders, ik zit weer stijf midden in het B vak. Friese topper Jappie Mijnheer wijst mij nog even de weg, anders was ik ergens in Duitsland terecht gekomen. Jappie was iets gelukkiger met zijn loting, want hij goed gemutst naar zijn stek.

Eenmaal aangekomen bij mijn stek, moet ik nog wat groen weg knippen. Ik zie mijn buurman links zijn viskist zeker een meter verder zetten dan ik. Ik probeer dat ook maar, maar glijd bijna het Hoendiep in. Ik loop naar mijn buurman links en zie dat hij een prachtige houten schoeiing heeft waarop hij zijn kist kan plaatsen. Ik moet het doen met een spekglad graskantje. Geeft niet, vaak zit dan de vis onder de kant, vanwege de insecten die in het water vallen en niet kunnen zwemmen. Elk nadeel heeft zijn voordeel nietwaar, een Cruyffiaans gezegde.

In elk geval het begin signaal klinkt en iedereen gaat druk voeren. De ene visser cupt alles secuur, de ander visser smijt 15 bollen het Hoendiep in. Ik besluit het ietwat secuur aan te pakken. Al snel krijg ik onder de kant beet. De vis is echter niet heel groot, ik kan er mijn aquarium wel mee vullen. Het tempo ligt echter hoog en zo af en toe komt een redelijk voorntje of bliekje naar boven. Na pakweg een uur komt de klad er in en besluit ik midden in het kanaal te gaan vissen. De dobber gaat amper staan en hij is weg. Ook daar zit het tempo er goed in, maar ook daar veel kleine visjes.

Mijn buurman links slaat aan en zijn elastiek loopt er zeven meter uit. Na een armworsteling van bijna een kwartier schept hij een prachtige zeelt van 2,5 kilo. Ik weet weer hoe laat het is. Ik zet veel aas en voer op de lange lijn en krijg daarna alleen nog kleine possen op de stek. Dat was niet helemaal het plan en ook niet datgene wat ik er van verwacht had. Dan maar een dikke worm er op, het gevolg, een klein bliekje. Ik besluit een grotere haak, twee wormen en twee casters er op te plaatsen. Geen last meer van de kleine vis, maar ook helemaal geen beet meer. De hele trukendoos gaat open en smeer, cup alles de plomp in maar helaas geen resultaat.

De lange lijn laat ik voor wat het is en besluit midden in het kanaal te gaan vissen. Op hoog tempo weet ik vis na vis te vangen. Ook kort wil het af en toe nog wel en ik besluit op deze lijnen verder te gaan. Het eindsignaal weerklinkt en na weging kom ik helaas een bonusvis te kort om voor het klassement een rol te spelen. Met een gewicht van ruim 4 kilo doe ik mee voor de statistieken. In elk geval weer genoeg gezien en vooral geleerd. Dit weekend werd ik uitgenodigd om mee vissen bij een wedstrijd HSV de Liefhebbers te Utrecht. Deze vereniging organiseert wel vaker leuke onderlinge wedstrijdjes. En er werd gevist aan de Arkervaart. Die vaart die heel goed kan zijn, maar soms ook slecht.

In elk geval besloot ik het voorzichtig aan te pakken. De dag ervoor was er een weersomslag en dat is meestal niet zo gunstig voor de vis. Dat die inschatting klopte als een zwerende vinger, bleek maar eens te meer. De vis aasde met mes en vork. Met pinkies kon ik alleen heel klein grut vangen. Dus maar verder met de caster, daar kreeg ik wel veel minder beet op, maar wel fatsoenlijke vis. Het was voortdurend schakelen met lood, loodzettingen, dobbergewichten en aas. De beet wilde er niet in komen, het was schrapen voor wat aanbeten en sprokkelen voor een visje. Bij mijn buurman links was het al niet veel beter. Na een strak begin was de vis compleet bij hem weg. De buurman rechts weet aan het einde toe een paar fatsoenlijke vissen te vangen. Die vissen hebben wij helaas niet gezien. Na 5,5 uur wordt er afgeblazen en ik kom tot de conclusie dat het vandaag wel heel karig was. Maar ook dat hoort bij het vissen, de volgende keer beter.

Afgelopen week was er ook de inhaalwedstrijd voor de TC jeugd. Het was alleen jammer dat die datum niet bekend gemaakt was door Sportvisserij Nederland. Waarom de keuze was gemaakt om daar weinig ruchtbaarheid aan te geven is mij niet duidelijk. Mogelijk waren er tijdens die wedstrijden beginnende, geïnteresseerde jeugdvissers gaan kijken en waren zij geïnspireerd geraakt door de tomeloze inzet en motivatie van onze jeugdtoppers. Echter dat zullen we nu niet meer weten. Duidelijk is dat je in het kader van “meer jeugd aan de waterkant” wel een kans hebt gemist.

Afgelopen week heb ik samen met teammaatje Mart Saldens nog gekeken bij de interland Nederland Duitsland. De vangsten waren over het algemeen wel goed te noemen. Een mooie afwisselende maar ook secure visserij. Ik heb enige tijd bij Albert Meijer gestaan, die vangt meestal wel zijn vis. Zijn Duitse buurman had wollen wanten aangetrokken vanwege de Nederlandse kou. Ik keek naar de thermometer en zag dat het bijna 20 graden was. Hij was overigens verschillende keren zijn onderlijn en haak kwijt geraakt, omdat die was vastgeraakt aan zijn wollen wanten. We hebben er erg om moeten lachen, in elk geval was de  Nederlandse overwinning een feit.  

 

Tot Hoorns of aan de waterkant

Ronald Nannings

 

 

 

 

 

 

 Terug

30-10-2019
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank