Visserijsprokkels Ronald Nannings

De afgelopen week kwam het nieuws dat de gemeente Schagen het Heemtmeer eindelijk onder handen gaat nemen. Met name de schoeiing is door afkalving in deplorabele staat beland. Onder aanvoering van o.a. Richard Pronk van Nipro Hengelsport is een compleet verbeterplan gemaakt. Als het goed is gaat men de komende tijd hier mee beginnen. Hoe het water er exact uit komt zien is nog niet helemaal bekend, maar ik heb er wel vertrouwen in dat het goed komt.  Wat ik min of meer begrepen heb is dat er viseldorado komt waar jong, oud, ervaren en onervaren weer kan genieten van het vissen.

Afgelopen weken stond bij mij alleen een clubwedstrijd op het programma. Daarnaast is mijn team zich aan het voorbereiden voor de selectiewedstrijd voor het NK. Dit keer door de Federatie in een compleet nieuw jasje gestoken, hoopt men op meer en betere deelnemers. Gelet op het prijzenpakket zal dat geen probleem gaan worden. Het vissen met muggenlarven is echter verboden, wat ik persoonlijk wel jammer vind. Anderen zien dit weer als een zegen, maar een zak wormen is ongeveer net zo duur. Kortom, het is maar net hoe je er over denkt. Feit is wel dat er bij het open NK met muggenlarven kan worden gevist.

Wat verder opvalt is dat er geen scheiding meer is tussen de U-55 en 55+, wat de aanleiding tot deze landelijke besluitvorming is geweest, vertelt men (nog) niet. We kunnen er alleen maar naar gissen. Een paar jaar geleden werd deze scheiding doorgevoerd, om aansluiting te maken met het internationale vissen. Dat lijkt dus kennelijk geen issue meer te zijn. Dit jaar wordt de finale gehouden aan het Prinses Margrietkanaal. Vanuit mijn viservaring was het altijd zo dat je op de steigers moest loten en anders kon je zogezegd naar huis. Het is even afwachten hoe er dan wordt uitgezet, men zegt dat er nieuwe steigers zijn bijgemaakt.

Terug naar de visserij in het nu, zoals gezegd had ik een clubwedstrijd van mijn eigen vereniging. Omdat ik bestuurslid ben, is het ook zaak om contact met de leden te hebben en te houden. We visten dit keer bij Schoorldam aan het Noordhollands Kanaal. De commissieleden Eric en Sjaak de zaken weer strak voor elkaar.  De stekken waren weer keurig uitgezet en de loting liep gesmeerd. Bij het uitpakken had ik een feeder klaargelegd. Op het Noordhollands Kanaal is het meestal wel handig dat deze bij je hebt. Vaak genoeg worden daar de wedstrijden mee beslist en ik ging er vanuit dat het deze keer niet anders zou zijn.

De vaste stok had ik echter ook klaargezet, om zo van alle opties gebruik te kunnen maken. Ik zeg altijd maar zo; beter er mee verlegen, dan om verlegen. Kortom, ik had nogal wat tijd nodig om mijn materialen op orde te krijgen. Ook dit keer in mijn voerkuip de vertrouwde voermix van Marcel van den Eynde, dit keer 1 pak Turbo classic met 500 gram Record Goud en wat gemalen koriander. Dit is een mix die voldoende werkt, maar ook voldoende kleefkracht heeft en zich aan de bodem zet. Ik ging er vanuit dat er de nodige scheepvaart voorbij zou komen. Soms komt daar een grote zandboot voorbij en dan kan je weer opnieuw beginnen.

Het voeren begon en ik besloot met de hand te gaan gooien. Soms komen vissen op het geluid af en ik wilde dat wel weer proberen. Snel besloot ik wat korven naar de overkant te gooien, de korven waren voorzien van veel aas. Zonder een mooi gedekte tafel komt vriend brasem niet. Er zat een behoorlijk stroompje in het kanaal, dus een zwaardere korf was geen luxe. Na een (rust)periode van 20 minuten kwam ik er achter dat er weinig vis lag op de feederstek. Dit had ook te maken met het feit dat de brasem wellicht nog aan het bijkomen is na de paaiperiode. Ik besloot de vaste stok eens te proberen, bij de eerste inzet een beet, gevolgd door een voorn.

Aangezien stilzitten geen optie was, besloot ik met de lange vaste hengel door te gaan vissen. Wel de buren goed in de gaten houden. Want als vriend brasem wel zou komen, dan moest er geschakeld worden. De buren waren echter aan het genieten van de zon, veel beet kregen ze niet. Nadat zij zagen dat ik toch wel veel beet kreeg besloten zij ook de vaste stok in te zetten. Eerst voorzichtig cuppen, toen dat niet hielp de ballen er bij gooien. En als dat niet hielp kon men nog altijd een wandeling maken naar de buren om te vragen of wel vingen. Ik ving gewoon mijn vis door, geen grote vis, maar wel aantallen.

Ik zag dat Sjaak inmiddels diep verscholen tussen het riet zat, het leek wel een sluipschutter. De meeste vissers weten dan ook wel hoe laat het is. Als Sjaak niet meer te vinden is, vangt hij kort veel vis. Om mee te gaan probeerde ik het ook kort, ving wat klein sprot en toen was de pret heel snel over. Terug naar de lange vaste stok bleek ook taai te zijn. In het laatste uur ving ik nog wel wat vis, maar te klein om aan te haken. Het eindsignaal klonk en Sjaak kwam weer onder uit het riet krabbelen. Uiteraard had de sluipschutter van Spanbroek weer toegeslagen. De voorns konden zijn shoarmakruiden weer niet weerstaan en gingen massaal uit hun dak. Met één kilo verschil ging de sluipschutter uit Spanbroek mij voor, dus werd ik wederom tweede.

In elk geval was het een geweldige visdag met veel kleine vis. Het verschil zat hem in het feit of je de vis op snelheid kort kon vangen, dat was de sleutel tot succes.

 

Tot Hoorns of aan de waterkant

Ronald NanningsTerug

27-06-2019
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank