Visserijsprokkels Ronald Nannings

Afgelopen week heb ik de algemene Federatievergadering bijgewoond namens mijn vereniging. Er werden diverse items besproken, met name over de toekomstplannen. De vergaderlocatie was prima ingericht met een heuse videowall. Al met al vrij professioneel aangepakt, met een mooi afscheid van Kees Schotanus. Kees was al jarenlang verdienstelijk werkzaam voor de federatie en gaat nu genieten aan de waterkant. Bij de agendapunten werden o.a. ook de toekomstplannen voor het wedstrijdvissen besproken. In elk geval klonk het veelbelovend voor de toekomst.

Er bleek achteraf wat onduidelijkheid m.b.t. de deelnemersaantallen bij de Federatie Feeder. Er bleken  toch meer deelnemers te zijn dan vorig jaar. Een prima ontwikkeling, die ik alleen maar toejuich. Deze week was er de VNK-Cup, de organisatie lag in handen bij het bestuur van VNK. De VNK-Cup is eigenlijk de opvolger van het Drechterlands kampioenschap. Bij dit laatste evenement was alleen de vaste stok toegestaan, in de Slimtocht.  Dit jaar was het met de vrije hengel aan het Noordhollands Kanaal. Dit jaar dus een compleet andere formule, wat een groot succes bleek te zijn.

Aangezien ik het deze week erg druk had met mijn werk, hadden Sjaak, Bart en Eric Jan e.a. prima voorbereid voor deze wedstrijd. Zo had Eric Jan de kantnummers aangepast, zodat deze goed zichtbaar waren aan de waterkant. Bart had VNK-deelnemerskaarten laten drukken en materialen voor de loting meegenomen. Sjaak nam zijn goede humeur, weegmaterialen mee en zette de stekken uit. Zodoende had iedereen wel een taak, die met verve en toewijding werd uitgevoerd.

De stekken waren uitgezet links en rechts van de Jispersluis. We wilden een parcours uitzetten waarbij je zowel met de vaste stok als de feeder uit de voeten kon. Zo kwam iedereen aan zijn trekken, was ons idee. Veel wedstrijden worden gedomineerd door de feeder, dat is leuk voor de feedervisser, maar minder voor de vastestokpikeur. Voordeel was dat vak A links van de sluis een keurig gemaaide kant had, nadeel was dat daar minder zou worden gevangen. Vak B was meer feedergeoriënteerd, maar niet een echt voordeel voor de kop en staartplek. De beste nummers lagen bij de nummers 4, 5 en 6. Dit bleek ook achteraf bij de totaal uitslag.

Voor de inschrijving konden we terecht bij Dorpshuis Wijdewormer; we werden daar hartelijk en gastvrij ontvangen. Kroegbaas Edwin droeg er zorg voor dat iedereen een bak koffie kon nuttigen. Edwin had een kort nachtje gehad, maar een dikke pluim voor zijn tomeloze inzet. Bij de inschrijving kwam iedereen op tijd opdagen en alle inschrijvers waren ook daadwerkelijk aanwezig. Het was ook een goed deelnemersveld, waaronder drievoudig wereldkampioen Anja Groot. Kortom daar word je als organisator alleen maar blij van.

Snel naar het water en uitpakken dan maar. Ik lootte vak A4 en besloot om ook de vaste stok uit te pakken, ik was overigens niet de enige in mijn vak. Het lokvoer klaarmaken, dit keer Van den Eynde Supercup en Turbo in de voerkuip. Geen geur- of additievenfratsen, pakken open maken en bevochtigen. De wedstrijd begon en ik besloot eerst maar de feederstek op te bouwen. Na een dik half uur en twee bliekjes verder kwam ik tot de conclusie dat de feederplek het niet ging worden. Er lag veel vuil op de bodem, waardoor ik steeds takken en dergelijke naar binnen harkte. Ik besloot maar met de vaste stok te gaan vissen. Dit ging prima, de eerste inzet gelijk een vis. Na het vangen van de eerste vissen gingen mijn beide buren ook maar een korte plek opbouwen met de feeder.

Ik ging onverstoorbaar verder; ik wist dat richting de kop en staart wel beter gevangen ging worden en kon alleen maar hopen dat ik een prijsje kon pakken. In het midden van het A vak was een (verwarde) man die poedelnaakt het kanaal in dook. Volgens geruchten begon Ad Schimmel, die er vlakbij zat, daarna zijn brasems te vangen. Ad zag alleen zijn feedertop en had helemaal niemand gezien. Ik bleef maar onverstoord kleine visjes vangen, van formaat postzegel tot kleine bliekjes, voorntjes en zo nu en dan een mooie bliek. Soms viel ik wat stil, dan was het zaak om het even met de feeder te proberen, of te gaan sleutelen aan de aaspresentatie.

Maar het weer was zonovergoten,  ik kreeg regelmatig beet, dus wat wil je nog meer. Na vijf uur werd de wedstrijd werd afgeblazen en de vangst werd gewogen. Jan Jansen werd aangeklampt door een Japanse dame die weg compleet kwijt was geraakt. Jan was zijn charmes nog niet kwijt. De Japanse dame, die hier vakantie vierde, werd keurig door Jan in het zadel geholpen en ze fietste met een glimlach vrolijk door naar de Zaanse schans.

Vak A werd gewonnen met de vaste stok, verschillende vastestokpikeurs waren hoog in het klassement geëindigd. Vak B werd gewonnen met de feeder, Dennis Chumman maakte zijn naam en faam waar en won de VNK-Cup. Vooraf tipte ik hem dat hij een stek met mogelijkheden had en hij had dit prima waargemaakt.

De prijsuitreiking ging gesmeerd en werd in een gezellige sfeer afgewikkeld. Achteraf werd er nog een omissie hersteld en dat is ook met beide deelnemers in goede harmonie opgelost. Een woord van dank voor al diegenen die dit mogelijk hebben gemaakt, deelnemers, medebestuurders VNK en het Dorpshuis Wijdewormer.

Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald Nannings

 

 Terug

07-06-2019
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank