Visserijsprokkels Ronald Nannings

Na de wedstrijd van afgelopen week aan het Overlekerkanaal, dit weekend vrij gevist aan het Noordhollands Kanaal. Niet op het razend populaire stukje parcours bij Landsmeer, waar recent verschillende besloten wedstrijden worden georganiseerd. Omdat ik onregelmatig werk, kon ik helaas niet meedoen aan de open wedstrijden van Geert Pakvis. Dit keer een flink stuk meer naar het Noorden van het Noordhollands Kanaal. Op winterdagen is er hier bijna altijd wel een visje te vangen in dit stukje water. Niet dat er massa’s vis zit, je moet echt voor werken om vis in je leefnet te krijgen. Zodoende heb je ook meer voldoening bij een leuk netje vis.

Gelukkig wordt dit stuk van het parcours wel met rust gelaten, zodat ik altijd wel een hengeltje kan uitgooien. Op dit stuk van het parcours domineert voornamelijk de voorn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de aanpak secuur en fijntjes moet zijn. Na een taai begin komen eindelijk de voorns op mijn voerplek en in het tweede uur vang ik regelmatig kleine maar ook grotere voorns. Dit keer was het regelmatig bijschieten van hennep erg succesvol. Zo nu en dan komt een buurtbewoner een babbeltje maken en zo wordt het toch nog een beetje gezellig. De dag eindig ik met 38 voorns, niet met een geweldig gewicht, maar wel een mooie, ontspannen visdag.

Vorig weekend begon bij mij al vroeg, omdat ik de vrijdag een vrije dag had opgenomen. Ik had gehoopt dat ik die vrije dag wel kon vissen. Maar toen ik in de morgen wakker werd was het geitenweer. Nu had ik nog een mooie tegoedbon gewonnen bij de najaarswedstrijden van John Kooij, een mooi moment om deze te gaan verzilveren. Eenmaal in de goed gevulde winkel aangekomen zaten de klanten en John aan de koffietafel. Het was gezellig, de gouden vistips en visstekken vlogen mij om de oren. Er stonden aan de balie een serie handgebouwde dobbers te glimmen, die heb ik maar meteen aangeschaft.

Wat ook opviel is dat de (concept) wedstrijd agenda van Sportvisserij Nederland recent online gepubliceerd staat. Dat is wel fijn, zo kan ik in elk geval kijken of ik mijn diensten nog moet gaan aanpassen, met het oog op mijn rooster.  Wat mij opviel is dat de eerste topcompetitiewedstrijd, net als vorig jaar, begin april is gepland. Persoonlijk had ik liever vanaf half april willen zitten, maar wellicht zijn er anderen die totaal anders over denken. Afgelopen jaar was het nog vrij koud in dit jaargetijde en moest het warmtepak aan. Ook de vangsten waren ook niet echt om warm van te worden. Meer vangst betekent doorgaans meer plezier en dat vertaalt zich ook in jet aantal deelnemers.  

Wat verder opviel is de terugkeer van het Prinses Margriet kanaal op de agenda. Een water waar de visserij net zo stug en koppig kan zijn als de Friezen zelf (grapje). Zowel het NK dames/heren als de feeder worden er georganiseerd. Het NK korpsen dit jaar vlak bij mij in de buurt, het Noordhollands Kanaal. Eerst maar eens proberen of we ons volgend jaar met het team kunnen kwalificeren voor dit NK.

Dit weekend was er de kerstwedstrijd van VNK, die aan het Overlekerkanaal wordt gevist. De vangsten zijn over het algemeen goed te noemen in dit kanaal. Dit keer 20 deelnemers, met diverse vissers uit Friesland. Zo waren enkele Friese jeugdleden die de Afsluitdijk over waren gekomen. Samen met Frank Ligthart was de gemiddelde leeftijd van de deelnemers aardig naar beneden bijgesteld. Aan de waterkant was het bitterkoud, de toenemende wind en de lage temperatuur maakten het vissen niet prettig. Er was even verwarring door de kantnummers, die waren heel even onvindbaar.

 

Het vissen begon en iedereen had al snel de nul weggewerkt. Mijn eigen wedstrijd werd een worsteling, geen enkel moment heb ik het idee gehad dat ik de vis gevonden had.  Verschillende deelnemers waren al na 2 uur aan het inpakken, bevangen door de kou. De jeugdige deelnemers deden het overigens prima, ze eindigden uiteindelijk allemaal in de prijzen.

De vangsten waren over het algemeen goed te noemen. Er werd tussen de 3 en 9 kilo aan voorns en baarsjes gevangen. Mijn eigen resultaat was om snel te vergeten, dat hoort er ook bij. De wedstrijd werd overigens overtuigend gewonnen door André Schipper die er een thuiswedstrijd viste. Na afloop was er weer een mooie prijzentafel en erwtensoep, dankzij het bestuur van VNK. Het was weer top.

 

Tot Hoorns of aan de waterkant.

Ronald NanningsTerug

16-12-2018
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank