Visserijsprokkels van Ronald Nannings

Misschien wel aardig om mezelf eerst even voor te stellen. Ronald Nannings aardig wat jaartjes oud. Woonachtig in het pittoreske Schellinkhout, tussen Hoorn en Enkhuizen. Van beroep werk ik bij de overheid, als technisch coach en adviseur op de luchthaven Schiphol, waar altijd wel wat gebeurd.

Dit jaar ben ik ook toegetreden tot het bestuur van Viscollege VNK, met een proeftijd van een jaar. Als dat tussen mij, het bestuur en de leden bevalt, plakken we er nog paar jaar aan vast. Al jaren sta ik bekend als fanatiek, succesvol, maar soms ook minder succesvolle wedstrijdvisser. In elk geval heb ik er nog steeds plezier in om een hengel vast te houden. Vrijwel wekelijks kom ik bij NIPRO Hengelsport in Sint Maarten. Zo ongeveer alles wat ik nodig heb vind ik daar evenals verse maden, casters, wormen en lokvoer.


Met de Topcompetitie voor teams vis ik al enige jaren mee met het van Voskuilenteam. Dit team wordt onder andere gesponsord door van Voskuilen uit Woudenberg, specialist in  engineering, aanleg en onderhoud van zowel boven- als ondergrondse infrastructuur en van de Berg drukkerijen. Na een verdienstelijk eerste jaar (6e), is het allemaal wat minder geworden. Dat hoort allemaal bij een jong team in opbouw.  

Het grote nadeel is dat wij deze wedstrijden moeten vissen zonder meerdere bankrunners. Natuurlijk kan ik als criticaster roepen dat dit een excuus is, want winnaars hebben altijd een plan. Ik vind dit echter een feit en geen slap excuus. Wat mooi is, is dat teamgenoot Johnno van der Haar is gekozen voor het WK jeugd onder de 25.

Over de jeugd gesproken en het keuzebeleid; ik denk dat de huidige jeugdcoaches op de goede weg zijn. Ze hebben dit jaar diverse trainingen voor de jeugd georganiseerd, waarbij een ieder zijn vaardigheden kon etaleren. Verbinding en onderlinge samenhang creëren met de jeugdige vissers onderling, levert meer resultaat op dan individueel klooien aan de waterkant. Dat je dan ook teleurgestelde vissers hebt, omdat ze niet gekozen zijn, is natuurlijk logisch.  Je hebt op deze manier wel het gevoel dat je er alles aan gedaan hebt en dat je al dan niet op waarde of vaardigheden bent geklopt. In feite weet je dan ook waar je te kort schiet, iets wat voor de jeugd van essentieel belang is om te weten omdat dit je de kans geeft om jezelf te gaan verbeteren. Het niveau gaat daardoor alleen maar omhoog. Persoonlijk vindt ik deze werkwijze van de jeugdcoaches een schot in de roos.

Dit jaar zijn er weer diverse TC teams gewijzigd in samenstelling; zo heeft Berjan Brugging, door omstandigheden afscheid genomen van team Sensas Nederland. Albert Meijer is, samen met Eric Nijland nu tot dit team toegetreden. Deze twee sterke vissers kennen de klappen van de zweep en zijn beslist een versterking voor dit team.

Op 12 mei was er een kwalificatiewedstrijd voor de finale van FishOMania in Engeland. Ik had me voor de grap opgegeven. Groot was mijn verrassing dat ik als eerste uit de koker kwam en mee mocht vissen met deze Qualifier. Voor de gelegenheid had ik al een kijkje genomen bij de Snake Lake van de Berenkuil. Een mooi aangelegd watertje, barstensvol met F1’tjes en andere mooie vissen. Tijdens het uitgooien van mijn hengel kreeg ik dan ook meer dan voldoende beet. Dat zal met de wedstrijd wel totaal anders gaan worden.  Dit bleek ook, ik had een redelijke stek geloot, naast Twan Swart en vlakbij Ramon Ansing. Ondanks onze goede bedoelingen wilde de vis niet goed azen. Een Belg had het op zijn heupen en sloeg zijn slag. Dit is echter wel een mooi initiatief van de organisatoren. Iedereen heeft kansen en de beste van die dag wint.

Afgelopen zondag de Federatieve selectie gevist met het team. Er mocht dit keer met vers de vase worden gevist, hetgeen we ook hebben gebruikt. Het team viste van de vijf sectoren, vier keer een één. Individueel werd ik Federatiekampioen bij de 55-. Het was voor mijn gevoel niet een geweldige wedstrijd, ik had ook totaal niet het gevoel dat ik deze wedstrijd zou winnen.

Na ruim twee uur keek ik tegen onoverbrugbare achterstand aan, die ik uiteindelijk in de laatste anderhalf uur nog in kon lopen. Het liep niet echt lekker, ik heb betere wedstrijden gevist. Na een aantal jaren tegen of op het podium te hebben aan geschurkt, nu dan toch nog de tweede Federatieve titel. Wat wel grappig was is, dat ik de winnaar Cor Martens van de 55+ had gesproken, en hij bleek dat op precies dezelfde wijze te hebben gevist als ik. Cor was weer ouderwets op dreef aan het Noordhollands Kanaal. Ik heb het idee dat de brasems de volgende keer bij hem op commando door een hoepeltje gaan springen.

Volgende week de selectie feeder, dit zal een behoorlijk sterk bezet veld worden met verschillende toppers aan de waterkant. Een ieder mooie visdagen en tot horens.

Ronald NanningsTerug

28-05-2018
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank