Vissen met Wisse, koppelwedstrijd HSV Leeuwarden

Zo, we zijn een wintersweekje verder waar sneeuw, hagel en regen bij vlagen de boventoon voerde. Vorige week was er voor ons een verliespartij te noteren. Aan het PM kanaal bij Oude Schouw viel er geen eer te behalen. Kort op de vastestok was het vechten voor een visje terwijl ik de week ervoor op bijna de zelfde steiger scheel keek van de hoeveelheid vis. Alleen Vijgeboom wist met wat kunstgrepen een aantal redelijke vissen te vangen. Ik kon alleen genoegen nemen met 1 halfslag vis en wat klein grut. Aangezien het parcours opgedeeld was in twee stukken ontstonden er maar liefst vier kop stekken in een parcours van 11. Nog opmerkelijker werd het toen ook stek 1 en stek 11 niet in het stuk voorkwamen. Goudhaantje in het loten; Fokke Visser op stek 11 met “zijn maat” Peter Bies viste ook geen deuk in een pakje boter. Zo kan het verkeren…

 

Vandaag vissen we de eerste vrije wedstrijd van HSV Leeuwarden. In eerdere edities was dit een individuele wedstrijd. Dit jaar hebben we besloten om daar een koppelwedstrijd van te maken.


Niet in de laatste plaats omdat we koppelvissen zelf veel leuker vinden. Eigenlijk moet ik zeggen dat Vijgeboom dit heeft gedaan. Want wedstrijdcommissie Vijgeboom organiseert en Wisse assisteert. Zo zijn de rollen verdeeld. Om 06.45 uur pakken we nog een bak koffie bij Lucien in Wijkcentrum Markant terwijl Jan Hoff en Henk Heslinga de stekken uitzetten. En de wegwijzer bordjes plaatsen in de wijk Aldlan. Vooral dat laatste maakt het organiseren uitdagend en brengt extra werk met zich mee. Met dertig koppels aan de start hebben we twee gelijke vakken.

 

Wij nemen plaats in vak A in de wijk Aldlan. Uiteraard pak ik de vastestok. Vandaag eens kijken of ik nu wel tot scoren kan komen. Voor de zekerheid ga ik niet verder dan elf meter. De westen wind zal naar verwachting nog wel toenemen. In dat geval staat deze recht in het kanaal. Kort voor de kant zoek ik een stekje voor het peuter werk. Als back-up stek op een meter of zes vlak achter de eerste rand. Vooral in het voorjaar wil het Van Harinxmakanaal nog wel kleine vis opleveren. Met tuigjes van 1 tot 2,5 gram verwacht ik wel voldoende te hebben. Als het wel gaat stromen dan moet ik halverwege maar ombouwen. In de kuip volgens traditie Teletubbiemix met een geurtje. Geen idee wat het is, het komt van Nipro, dus dat is altijd goed.Vijgeboom brengt de feeder in stelling en maakt twee stekken. Strak tegen de balk en 1 stek op het diepe gedeelte. Om 9 uur gaan we los. Direct word er overal om ons heen vis gevangen. Vooral de vastestokvissers slaan hun slag. Ik kan op 6 meter goed in de vis komen. Voorns tussen de 10 en 20 centimeter liggen opgestapeld op mijn voerstek, nauwelijks bliekjes of kolblei. Blijven strooien met casters en hennep houd de vis op de stek. Vijgeboom heeft het lastig, zoals de meeste feedervissers vandaag. Er is bijna geen aanbeet te maken met de voerkorf. Na twee uur schakelen we naar twee vastestokken en vist Vijgeboom keurig mee in het zelfde ritme.


De verbazing wordt nog groter als we beiden op 1 stek verder kunnen vissen en vangen. Heel even gaat het mis en ontstaat er met twee tuigjes een keurige knoop. Het duo “Niks en nog minder” zit hopeloos in de war. Met de schaar is hier snel een einde aan en worden er snel twee nieuwe tuigen aangeknoopt. Vijgeboom probeert af en toe de feeder stek maar daar gaat het vandaag niet gebeuren. Nu is het Van Harinxmakanaal niet een typisch voornwater, toch zijn het de voorns die vandaag de wedstrijd domineren. Een tijdje geleden werd ik op Facebook nog beschuldigd dat ik verkeerder informatie zou verstrekken over de voorn vangsten in het NH kanaal maar vandaag is de vangst niet anders. Ik heb na vijf uur vissen de teller op meer dan 100 stuks staan.

 

Tijdens de weging worden we geconfronteerd met prachtige vangsten over het hele vak. Twee koppels gaan richting de dertien kilo. Het overgrote deel van de vangst bestaat uit het zelfde formaat voorns. Met hier en daar een mooie uitschieter. Over het hele A-vak worden slechts twee brasems gevangen. Vandaar dat de vastestok vissers de winst naar zich toe weten te trekken. Op de kopstek A1 gaat de winst naar het duo vader en zoon Schokker. Zij hebben een geweldige dag en maken hun kopstek meer dan waar. Wij zelf overigens ook want met ruim 8,5 kilo doen we mee voor de prijzentafel. Het B-vak bij Nylan is helaas een stuk minder. Daar gaat de staartstek B30 met de winst aan de haal. Vier kilo is daar voldoende. Terwijl je met 5,7 kilo in het A-vak niet in de prijzen vist.

 

Na de weging kunnen we balans opmaken. Onder het genot van een flesje 0.0 en een gehaktbal is dat snel gebeurd. In tegenstelling tot voorgaande jaren bestaat de prijzen tafel dit keer uit rijk gevulde boodschappentassen van Jumbo Els Boek Leeuwarden Zuiderburen. Vijgeboom is kennelijk met alles een andere weg ingeslagen. Eerst al de vastestok ter hand nemen en vervolgens andere prijzen op de tafel zetten. Ondanks deze wijziging zijn er weer prijzen van 1 op 2 te verdelen, dus daar is gelukkig niks aan veranderd. Afsluitend een woord van dank naar organisator Hans Vijgeboom,

HSV Leeuwarden. Lucien voor de gastvrijheid in Markant en de vrijwilligers voor het uitzetten van de stekken en het wegen. Zonder deze mensen geen wedstrijd!


Een aantal foto`s zijn beschikbaar gesteld door Hans Drost, waarvoor dank.

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com Hans Wisse

Uitslag beschikbaar gesteld door HSV Leeuwarden.
Terug

30-04-2016
http://www.petervdwillik.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.evezet.nl
blank