Vissen met Wisse koppelwedstrijd Beukerskanaal

Het is inmiddels al weer een maandje geleden dat ik mijn laatste verslag schreef. Tussentijds waren er geen spannende zaken te melden van het wedstrijdfront. Wel stond het hengelsportnieuws bol van de perikelen rond het leegvissen van de meren. Opvallend is dat er op socialmedia veel oproepen waren om het leegvissen een halt toe te roepen. Wanneer de vermeende daders worden uitgemaakt voor rotte vis of nog erger, openlijk bedreigd worden in welke vorm dan ook, dan gaat het toch echt de verkeerde kant op. Hoe dan ook, dit soort praktijken lijkt mij niet de oplossing van het probleem. Dergelijke uitlatingen en bedreigingen worden straks, als het er echt om gaat spannen, tegen de hengelsport gebruikt. Wat mij nog steeds verbaast is dat er vanuit de hengelsportbranche geen blok gevormd wordt tegen deze “leegvispraktijken”. Uiteindelijk gaat tenslotte het om hun broodwinning.

 

Dan nu de feiten van vandaag. Het is weer tijd voor de jaarlijkse koppelwedstrijd van HSV het Baarsje uit Oldemarkt. Al enige jaren vissen we deze wedstrijd mee. Om 06.45 uur staan we bij Henk Bakker aan de lotingtafel. Vijgeboom mag loten, dan haal ik alvast koffie. Aangezien Hans V. tijdens gesprekken altijd lang van stof is, duurt het allemaal wat langer en kan ik zelfs nog een tweede kop nemen. Het is volle bak vandaag, 80 koppels aan de start. Het zal vast komen omdat hier komende periode een aantal toonaangevende, nationale wedstrijden wordt georganiseerd. De zaal is gevuld met grootheden uit het landelijke circuit. Allemaal mannen die ik alleen herken van foto`s en grote successen. Zoals Maver, Evezet en een aantal nieuwe teams waaronder De Grondels en T.C. deelnemers van team Voskuilen. Als we van deze mannen moeten gaan winnen vandaag, dan mag er wel een wonder gebeuren. Om half acht vertrekken we in colonne naar het parcours. Dat is hier nu eenmaal traditie.

 

We nemen plaats op stek 68, vlak bij de waterdoorlaat aan de overkant. Bijna goed geloot Vijgeboom!! Net niet tegenover de dwarssloot. Langs het parcours zie ik bij een aantal koppels een enorme hoeveelheid materiaal. Deelnemers met meer dan vijf topsets achter zich, aangevuld met feedermateriaal. Dat moeten wel echte toppers zijn. De walkant in vak B is recent gerenoveerd. Het is even schoffelen en vegen om een knappe stek te maken. Gelukkig is het droog anders wordt deze zandmassa één groot blubberzooitje.


Hans V. brengt de feeder in stelling en een vaste stok om bij te schakelen als het met de dobber moet gebeuren. Dat zal niet de eerste keer zijn. Wisse zoekt een stek op 11 en 6 meter. Dobbertjes van 0,8 tot 1½ gram. Wel even ,aangezien ik het overgrote deel van de tijd op het PM-kanaal vis. 10/100 en haakje 18. Ik moet zelfs goed uitkijken dat het mini-haakje niet ergens blijft hangen op een plaats die pijn doet. Ook Vijgeboom moet zich duidelijk aanpassen aan de werpafstand. Een korfje van 30 gram terwijl je anders 50 gram of meer gewend bent. Niet te hard zwiepen, anders ligt je korf tegen de vangrail aan de overkant van dit smalle kanaal. In de kuip heb ik gewoon onze Teletubbiemix voor grote vis. In de veronderstelling dat ik hier alles wel op kan vangen. Vlak voor de wedstrijd een klein rondje langs het parcours en ik zie toch heel veel toppers zeer fragiel materiaal klaarzetten. Als dat maar goed komt bij ons.

 

Om 9 uur gaan we los. Opeens gebeurt er iets wat we van dit kanaal helemaal niet kennen. Vijgeboom krijgt snel een aanbeet en weet een echte platte te haken. Meestal domineert de kleinere vis, maar binnen een halfuur ligt brasem nummer twee op zijn kant. En Wisse sprokkelt verder op kleine vis. De omstandigheden zijn prima, alleen neemt de wind drastisch toe. Wanneer de wind recht in het kanaal staat is het vastestokvissen een echte strijd geworden. Tegenover de dwarssloot is altijd wel wat brasem te vangen. Van eerdere edities weten we dat het een topstek is. Daar zien we dan ook geregeld een schepnet het water in gaan.


Op de stok is het nu vechten voor een visje. Een stevige stroming en de wind maken secuur vissen lastig. Af en toe een aanbeet en kleine vis vangen. Vijgeboom doet waarvoor hij is gekomen; brasem vangen! De buren rechts hebben moeite met rechtgooien, verschillende korven belanden op de overkant, dan weer halverwege het kanaal en zelfs exact tegen de balk. Met vier mooie vissen in het netje en wat kleine vis van Wisse is de dag compleet. We leggen 4800 gram in de weegschaal. Voor dit kanaal zijn de vangsten heel goed. Gewichten boven de tien kilo kunnen we gewoon goed noemen.

In het begin van vak B zit Hans Drost. Hij is de status van grootheid al ver voorbij. Op geheel eigen wijze weet hij met zijn koppelmaat ruim 8 kilo te vangen.


Terug in zalencentrum Dalzicht kan het napraten beginnen. Eerst de verloting en afsluitend daarna de prijsuitreiking. Deze is altijd royaal met prijzen van 1 op 3. De traditionele vleesemmertjes en  boodschappenpakketten. Verschillende toppers zien we niet terug bij de prijsuitreiking. Daarom is het voor ons extra bijzonder om hier weer een prijsje weg te slepen. Als veredelde klapstoelvissers slaan we dan geen slecht figuur. Laten we het op geluk houden.


Afsluitend een woord van dank aan de organisatie, de vrijwilligers zoals weegploegen en de stekuitzetters. Zonder deze mensen geen wedstrijd. Ook een dank woord aan Hans Drost voor het beschikbaar stellen van een aantal foto`s. Volgende week gaan wij het opnieuw proberen maar dan aan het PM-kanaal.

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com

 
Hans Wisse

 

1          B52     M. Damhuis                J. Damhuis                  Giethoorn                   10.850 gr.

2          A05     J.v.d.Haar                   N. Koopmeiners         Dordrecht                     6.950 gr.

3          B43     P. Klasens                   J. Woppenkamp          Emmen                       10.550 gr.

4          A14     P.v.d.Bosch                J. Weening                  Driesum                        5.320 gr.

5          B42     A. Klop                      J. Spierings                 Sprang Capelle           10.400 gr.

6          A29     B.Kienhuis                 R. Woudstra               Almelo                          5.250 gr.

7          B70     M. Eleveld                  F. Hekkers                  Brummen                    10.400 gr.

8          A17     B.v.d.Beek                 M. Kroes                    Epe                               4.980 gr.

9          B56     R. Berger                    D. Visser                    Leeuwarden                 9.800 gr.

10        A31     J. Bakkernes               B. Fuhler                    Klazienaveen                4.930 gr.

11        B61     G.v.d. Berg                E. Rijken                    Veenendaal                  8.600 gr.

12        A11     R.v.d. Molen              H. Postema                 Tolbert                                      4.650 gr.

13        B47     N. Drost                     M. Huisma                  Marum                                      8.200 gr.

14        A37     R. Brinks                    W. Brinks                   Rijssen                                      4.480 gr.

15        B79     H. Nijhof                    H. van Wijk                Brummen                      7.620 gr.

16        A19     W. de Boer                 L. Snijder                   Urk                               4.400 gr.

17        B74     M. Bakker                  J. Schuphof                Meppel                         6.600 gr.

18        A01     B. Polman                   T. Welgraven              Heeteren                       4.350 gr.

19        B60     A. Bremer                   M. Kats                      Hoogeveen                   5.950 gr.

20        A32     W. Raven                   K. Raven                    Harkstede                     4.300 gr.

21        B69     D. Baan                      J. ter Weel                  Enter                             5.500 gr.

22        A30     H. Hooiveld               B.v.d. Veen                Borger                          4.050 gr.

23        B68     H. Vijgeboom             H. Wisse                     Leeuwarden                 4.800 gr.

24        A12     D. Dibbets                  L. Koot                       Groenlo                        3.970 gr.

25        B67     J. Nijboer                    E. Paarhuis                 Ommen                         4.710 gr.

26        A21     N. Eesermans             R. Roumen                 Limburg                        3.760 gr.

 

 Terug

16-04-2016
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.garbolino.fr
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.evezet.nl
blank