Hoe raar kan een balletje rollen.

(auteur:Bouke sinnige)Het was een maand of twee á drie geleden tijdens een viswedstrijd, waar voornamelijk met de feeder werd gevist, dat ik, Bouke Sinnige, met de lodenkogel werd geconfronteerd. Mijn buurman was met behulp van zijn feederhengel het verloop van de bodem aan het aftasten, opzoek naar een richel of kuil. De wijze waarop zijn “korf“ vrijwel geluidloos door het wateroppervlak sneed, viel mij op. Alsof je letterlijk met een geweer op het water oppervlak stond te schieten. Pfft……., Pfft……., zonder het water al te veel te verstoren zag ik een lach op zijn gezicht komen. “Ik heb mijn plekkie voor vandaag gevonden” zo raakte ik in gesprek, met naar wat later bleek een crack op hengelsport gebied. Dat het naast een leuke ook een interessante wedstrijd zou worden had ik van te voren nooit gedacht. Mijn eerste ervaring met de loden kogel, was er dan ook een om nooit te vergeten.
 
Niet alleen bij het feedervissen, maar ook bij het vissen met de vastehengel, is het zaak het verloop van de bodem zo goed mogelijk in beeld te krijgen. Een richel of kuil zijn immers plekken waar vis zich graag ophoudt. Voorzichtig met een pijllood aan het tuig of met een korf aan de feeder wordt de bodem afgetast op zoek naar dit soort plekken. Eenmaal een dergelijke plek gevonden, wordt nadat de lijn is geclipt nog een twee- of drietal proefworpen gemaakt, om zeker te zijn van de plek.
 

Na deze wedstrijd, wachtend op de weegploeg, raakte ik met mijn buurman in gesprek. Al gauw ging het gesprek richting zijn wijze van het aftasten van de bodem. Lachend greep hij iets uit zijn broekzak, naar wat later bleek een kogellood met wartel. De zware ronde vorm in combinatie met de wartel zou naar zijn zeggen vlot een zuiver beeld geven. Na er thuis in alle rust nog eens over na te hebben gedacht, ben ik in mijn kist op zoek gegaan naar een vrijwel identiek stuk lood. Eenmaal met mijn feeder aan het water, ben ik proef gaan gooien. Wat mij opviel was het gemak waarmee een dergelijk loden kogel zich laat werpen.

Ook het contact met de bodem was in mijn ogen beter dan bij een korf. Het is een methode, die ik inmiddels regelmatig gebruik. Bij een te zachte bodem kan het gebeuren, dat de kogel langzaam in de zachte bodem verdwijnt. Wanneer dit het geval is, grijp ik terug naar de korf, die misschien dan hobbelend en half kantelend over de bodem getrokken wordt, maar vanwege zijn oppervlak minder last heeft in de zachte bodem te verdwijnen.

Sinds die tijd behoren dergelijke loden kogels (in diverse gewichten!!)tot mijn vaste standaard visuitrusting. Daar waar mogelijk, gebruik ik ze. Na collega vissers over deze nieuwe methode te hebben verteld, kreeg ik na verloop van tijd diverse enthousiaste reacties. Vanwege deze reacties heb ik gemeend dit stuk te moeten schrijven, zodat ook u na kunt gaan of deze methode een mogelijke verbetering is. Een balletje kan raar rollen, maar gezien de kleine investering is het het proberen mijns inziens waard.
 
Succes.
 
Bouke Sinnige
Productreviewer


Terug

10-10-2009
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank