Vissen met Wisse winterkoppel NH kanaal

Ondertussen zijn we al weer in maart aangekomen. Hoewel er van enig voorjaarsweer afgelopen dagen nog geen sprake is geweest, vrijdagmiddag viel er immers nog sneeuw in de Noordkop. Vorige week visten we een winterkoppelwedstrijdje aan het PM-kanaal. Er was inderdaad geen verslag “Vissen met Wisse” op internet te vinden. Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat er wel veel heen en weer is ge-appt met de vraag of er nog ergens een verslag uit de hoge hoed zou komen. Zelf heb ik overigens geen enkele app ontvangen.Laat ik het voor de duidelijkheid nog één keer uitleggen. Uiteraard waardeer ik het enorm dat lezers zitten te wachten op een verslag, maar Wisse heeft naast het schrijven van leuke en minder leuke stukjes op internet ook nog een gewone baan. Hiervoor ga ik elke dag rond 5 uur mijn bed uit.

Op zaterdag herhalen we dat vroeg opstaan want Vijgeboom en ik vissen elke week. Per jaar zijn dat in elk geval ongeveer 20 wedstrijden. Van die 20 wedstrijden organiseren we er zelf 10. Dit betekent in veel gevallen door de weeks nog even aan het parcours kijken of alles er netjes bij ligt en bekijken of alle stekken goed bereikbaar zijn.Op de wedstrijddag zijn we extra vroeg uit de veren om de deelnemers te verwelkomen en de stekken uit te zetten. Eenmaal thuis, na de wedstrijd, nog een uurtje verslag maken, foto’s bewerken en we zijn zo maar twee uurtjes verder. De lezers willen tenslotte ook graag een actueel artikel en dito uitslag. Kortom, hoe klein of groot de wedstrijd ook is; het kost enorm veel vrije tijd. En dat schrijven van een verslag doe ik inmiddels al 7 jaar zo.


Daarnaast vindt mijn partner het ook gezellig (ja echt waar..!!) dat ik in het weekend naast haar plaats neem op de bank. Onder het genot van een goed glas wijn praten wij dan over de dingen des levens..

Naast het werken en vissen is mijn privé-leven zeer belangrijk, daarom schiet een verslag over een “last-minute” georganiseerd wedstrijdje er wel eens bij in. En ja, Wisse vind het ook prettig om zo af en toe burgerlijk te doen. Ik hoop op uw begrip als ik een keer geen verslag publiceer. Waarvan akte.

 

Vandaag is het weer eens tijd voor een wedstrijdje aan het NH-kanaal. Na veel aandringen van vissers uit Friesland werd dit initiatief geboren. Mede omdat ik met Hans V. en Dave Martens hier een fantastische visdag heb gehad in februari. Wat vingen we toen een dikke platten midden in de winter.

Wisse vraagt de vergunning aan en de wedstrijd staat op poten. Omdat we graag in het dorp willen vissen, hebben we niet alle ruimte. In de vele dorpjes langs het NH-kanaal zijn de vangsten in de winter vaak heel behoorlijk, soms zelfs erg goed. Vanaf het moment dat de aankondiging op de site staat is de deelnemerslijst dezelfde avond al vol. We hebben gekozen voor een parcours in ‘t Zand, door de beperkte ruimte zetten we in op maximaal 12 koppels. Uiteindelijk worden het er 16 en kunnen we 45 meter tussenruimte aanhouden. Opvallend dat er slechts twee koppels uit de Noordkop aangemeld hebben. De overige komen van verder weg; Nederhorst den Berg, Dronten en 8½ koppel uit Friesland, waaronder ik zelf.

 

Om 7 uur prikken we de nummers in de kant. Een klusje van een paar minuten. Tegen de vlotbrug zie ik al wat activiteit van azende vis. Daar verwacht ik de winnaar vandaag wel. Op de parkeerplaats buiten het dorp verzamelen de deelnemers, dit hebben we gedaan om zo weinig mogelijk geluid overlast te creëren. Helaas missen we 1 koppel, vanavond maar even bellen of er niets ernstigs is gebeurd. Verder staan alle deelnemers aan de start. Willem Beekhuizen laat zien dat goed loten ook een vak apart is. Hij pakt voor Henk Veenstra, die nog onderweg is, de kopstek van vak-B en voor het afwezige koppel de staartstek van vak-B. Daarna is het de beurt aan Anne Dirk van Assen, die heeft patent op goed loten en pakt de staartstek tegen de vlotbrug.We vissen aan twee kanten van de brug. Het noordelijke gedeelte is hier doorgaans beter. Omdat wij precies in het midden plaats nemen, op stek vijf, besluiten we alles of niks te gokken met de feeder. Eén stek ver weg en één stek kort waar we beide op kunnen vissen. De eerste drie uur verstrijken zonder een teken van leven op stek vijf.

Heb ik afgelopen week nog zo mijn best gedaan op het Teletubbie 2.0 lokvoer. Ondanks het nieuwe voer wil hier geen vis op komen azen.

 

Dan opeens uit het niets loopt bij Vijgeboom de top rond. Vis haken, tien meter draaien en de vis is weer vertrokken. Nee, niet naar het leefnet. Vervolgens wat gemopper links naast me en weer door..

Gelukkig een herkansing en deze gaat wel het netje in. De eerste dikke vis is gevangen. Daarna is het de beurt aan Wisse en ik leg er een halfwas brasem bij. De visserij is moeilijk, taai en wil nergens loskomen. Onze buren links pakken twee voorntjes met de stok. En de mannen uit Noordwijkerhout, rechts van ons, kunnen ook de vis niet aan het azen krijgen. Een uur voor tijd pakken Vijgeboom en ik beide nog een dikke vis en zetten de teller op vier. Niet ontevreden voor de stek waarop we zitten. Vanuit het andere vak komen erg sombere berichten. Weinig  tot geen vis. Verschillende deelnemers zijn al met een nul naar huis.

 

Tijdens de weging in vak-A zien we dat de kopstek redelijk heeft gevangen. Rein Pal en Dave Martens leggen ruim 6 kilo in de weegzak. Dave weet te vertellen dat ze de winst hebben laten zwemmen. Meerdere vissen zijn er gelost tijdens het binnenhalen. Zoals te verwachten pakt de staartstek hier de winst. Met bijna 9 kilo is dat een heel behoorlijke vangst. Met onze ruim 4 kilo pakken we zelf toch een derde prijs. Maar helaas is er ook een aantal koppels zonder vangst. In vak-B worden de prijzen verdeeld onder de drie koppels die in ieder geval een vis hebben weten te vangen. De vierde prijs gaat naar een koppel zonder vis omdat zij ook zonder vangst, als enigen, zijn teruggekomen naar de prijsuitreiking. Waarvoor onze sportieve dank!!

Al met al een mooie wedstrijd met matige vangsten, helaas. De omstandigheden waren fantastisch, aan de inzet van de deelnemers zal het niet hebben gelegen. Afsluitend rest mij een woord van dank aan mijn mede-organisator Hans Vijgeboom en aan HSV Alkmaar e.o. voor het verlenen van de vergunning. Dave Marten en Hans Drost voor de beschikbaar gestelde foto’s

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com  Hans Wisse

 

 

 

VAK A

 

 

Woonplaats

Gewicht

 

Stek

1

Frans

Temme

Anne Dirk

Assen van

Makkum

8900

Prijs

9

2

Dave

Martens

Rein

Pal

Heerenveen

6120

Prijs

1

3

Hans

Vijgeboom

Hans

Wisse

Winkel

4120

Prijs

5

4

Marten

Huisma

Hans

Drost

Marum

1760

Prijs

3

5

Steve

Neslo

Steve

Neslo

Nederhorst de Berg

240

 

4

6

Jan

Dirks

EJ

Lieshout

Dronten

0

 

2

7

Pim

Duivenvoorden

Willem

Beekhuizen

Noordwijkerhout

0

 

6

8

Piet

Topma

Keimpe

Faber

Leeuwarden

0

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VAK B

 

 

Woonplaats

Gewicht

 

 

1

Jeroen

Storck

Ton

Nieuwboer

Heerhugowaard

1980

Prijs

13

2

Henk

Veenstra

Johan

Koning

Harkema

1300

Prijs

9

3

Harrie

Olthof

Klaas

Bakker

Lollum

680

Prijs

10

4

Jan

Went

Kees

Went

Noordwijkerhout

0

Prijs

12

5

Tjeerd

Blauw

Henk

Bos

Jubbega

0

 

14

6

Dirk

Visser

Rinus

Berger

Leeuwarden

0

 

15

7

Sjaak

Laan

Ronald

Nannings

Spanbroek

0

 

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.S. Na telefonisch contact met het ingeschreven koppel dat niet kwam opdagen blijkt dat ze niet goed in de agenda hebben gekeken. Zij hebben het inschrijfgeld achteraf alsnog betaald.

Grote klasse noem ik dat!! Deze deelnemers blijven welkom bij onze wedstrijdenTerug

06-03-2016
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank