Vissen met Wisse, winterkoppel Van Harinxmakanaal

We zijn al weer bijna een maand verder wanneer we het volgende wedstrijdje op de kalender hebben gezet. Vorige week hebben we, ondanks zeven koppels op de deelnemerslijst, niet door laten gaan omdat de omstandigheden te slecht waren om comfortabel te vissen. Wij vissen toch echt voor de lol en afzien in de wintermaanden met windkracht zes en veel regen laten we graag  aan anderen over. De kleine opzet van deze wedstrijdjes is weer in ons voordeel en we kunnen heel ad-hoc schakelen en organiseren.

 

Was het zaterdag nog bagger met het weer, zondags zat ik met Hans Vijgeboom en Dave Martens aan het NH-kanaal in prachtige omstandigheden dikke platten te trekken. Zo zie je maar dat in de winterperiode alles per dag kan verschillen. Maar oh, wat waren daar dikke vissen te vangen. Brasems van 1,5 kilo en meer zonder te overdrijven. Allemaal mooie, puntgave vissen, geen enkele uitgezonderd. Je ziet gewoonweg dat die vissen gezond zijn. Zoals we in januari al zagen hebben verscheidene vissen al paai uitslag op de kop. Zowel met de feeder als met de vastestok werd vis gevangen. Dave liet deze mogelijkheid niet onbenut en hanteerde ook een keer de dobber.

 

Vandaag organiseren we weer zo`n klein wedstrijdje. We verzamelen bij de Mc Donalds Goutum. De koffie is hier nog niet gezet. In de Rrandstad ben ik gewend om 24 uur per dag cappuccino te kunnen halen bij die meneer met grote M. In Friesland doen ze het wat rustiger aan. Dit keer vijf koppels aan de start. Helaas niemand uit Noord-Holland dit keer. Ook Jan Dirks moet wegens blessure verstek laten gaan.  Beterschap gewenst namens de organisatie. Met de zuiden wind vertrekken we naar Dronryp aan het Van Harinxmakanaal. Keimpe Faber heeft de stekjes al voor ons uitgezet. Waarvoor onze dank!! Voor Vijgeboom en mij is dit de eerste keer aan dit stukje van het kanaal. Je kan er ook met niet meer dan acht koppeltjes zitten.Met vijf koppeltjes laten we de kop tegen de staart vissen om een prijsje en de drie midden stekken ook tegen elkaar. Wanneer het prijzengeld naar rato wordt verdeeld, lijkt ons dit de meest eerlijke opzet. Anne Dirk van Assen pakt voor ons de kopstek uit het zakje, hij kan het nog steeds!! Dit houdt wel in dat onze directe tegenstander het befaamde brasem-team Faber-Topma is. Lokale grootheden die het water hier goed kennen.


We zetten vandaag in op de vaste stok. Vijgeboom gaat gaas gooien. In de voeremmer heb ik Teletubbie voer van Nipro. Hans V. heeft, zoals altijd, de casters gemaakt. Bij dezen zal ik hem een compliment geven voor het mooie resultaat. Als ik dit niet doe steekt hij zichzelf wel een veer in zijn achterste. Je ego zal het maar nodig hebben.. Eens kijken hoelang het duurt voordat hij eens iets positiefs zegt over de mooie mestpieren die ik het hele jaar sta te kweken.


Om 9 uur kunnen we van start. De vaste stok staat op ongeveer 12 meter. Hier is de bodem vlak en ga ik wat voer zetten. Een handje van die mooie Vijgeboom casters er door en geknipte piertjes. Verder weinig aan doen en rustig opbouwen. Eerst maar eens zien of de vis wat wil bijten. Vijgeboom heeft al snel de eerste vis te pakken, het is ook een mooie halfslag vis. Wisse heeft het moeilijk op de stok. In tegenstelling tot wat ik hier gewend, ben aan dit kanaal, is de visserij op bliekjes erg stroef. Toch komen de eerste vissen binnen een uur boven water. Het kanaal stroomt een beetje richting de stad. Het is een kwestie van veel bewegen, driften en blijven prutsen om een aanbeet uit te lokken.

Met vlagen gaat het me goed af. Echter, de vis komt niet los. Steeds na een paar visjes vallen de aanbeten weer weg.Vijgeboom heeft het eerste uur zijn slag geslagen met een heel aantal redelijke vissen.Geen kilovis, maar vis blijven vangen in de winter is al een heel geschenk.Zo te horen vangt iedereen wel een visje. Het zijn de aantallen die de visserij leuk maken.


Het laatste uur krijgen we de vis weer iets aan het azen en zo sprokkelen we beiden rustig door. Hoewel we natuurlijk graag mopperen is het een geweldige visserij voor deze periode van het jaar. Zeker met de stok kan je actief de vis vangen en wordt het leunen direct afgestraft. Na vijf uurtjes zit het er weer op. Het is gelukkig droog gebleven, alleen veel wind. Maar met een zuidenwind in de rug is het met tien graden erg aangenaam.

Alle koppels hebben heel behoorlijk gevangen. In het midden pakken Henk Veenstra en Fokke Visser de winst met ruim 6,4 kilo. Zo te zien hebben ze er meer dan 70 in het netje liggen. Hun buren; Klaas Bakker en Hennie Nauta, doen niet veel onder. Met slechts 200 gram minder grijpen ze net naast de prijs. Maar hun dag is er zeker niet minder om.


Hans en Hans pakken de winst over de kop-staartstekken met ruim 5,3 kilo. Ook wij zijn niet ontevreden. Veel beten en veel kleine vis maken deze winterdag tot een waar succes. Zelfs Fokke Visser wordt er enthousiast van na het debacle aan de Dokkumer Ee. Met deze netto gewogen vangsten kunnen we ook alleen maar blij zijn.

Binnenkort volgen er ongetwijfeld meer van deze wedstrijdjes. Ergens rond Leeuwarden of het NH-kanaal, net hoe de agenda uitkomt. Blijf de site en uw mailbox volgen over het verloop van onze winteractiviteiten.

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com  Hans Wisse

Namens HSV Leeuwarden de uitslag:

 

 

 

 

 Terug

06-02-2016
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.topdobbers.nl
blank