Vooruitblik op het EK door een terugblik op het WK 2009

Van 18 tot en met 24 juli 2016 vindt het Europees Kampioenschap plaats in Almere. Van maandag tot en met vrijdag wordt er door de verschillende landenteams getraind en op zaterdag en zondag zijn de twee wedstrijddagen. Het is mooi om weer een EK in Nederland te hebben en de internationale toppers aan het werk te zien. Nog mooier is het dat we alvast een beetje in de sfeer kunnen komen door even terug te gaan naar 2009. Begin september 2009 vond namelijk het WK plaats op de Lage Vaart in Almere.

Het teruggaan doen we even heel specifiek en wel door in te zoomen op de prestatie van Drennan Team England lid Will Raison. Will Raison is al jarenlang een van de allerbeste wedstrijdvissers die er op deze wereld rondlopen. Op het WK van 2008 in Spinadesco in Italië werd hij individueel wereldkampioen (en als team won Engeland ook het goud ). Als regerend wereldkampioen, allround topper én na een goede trainingsweek was het zeer interessant om hem te volgen.

Dag 1 – stek B30

De eerste dag troffen we Will Raison aan op stek B30. Alle spullen zijn uitgeladen en het is wachten totdat hij mag gaan opbouwen. Het geluidssignaal gaat af en het is tijd om te starten met de voorbereidingen. Nu gaat het maar om één ding: alles zo perfect mogelijk voor elkaar krijgen. Het is een automatisme… net zoals bij de trainingen wordt alles op dezelfde manier opgebouwd. Efficiënt en effectief! We krijgen van het voer en aas niet veel te zien. Bij de aascontrole vangen we een glimp op van wat hij bij zich heeft: maden, casters, grote en kleine muggenlarven. Aascontrole is akkoord en Will kan snel weer door met de voorbereidingen. Het aas wordt netjes in verschillende bakjes verdeeld en de grote muggenlarven nemen in een witte bak een prominente plek in. De kleur van de rode muggenlarven steekt goed af in een witte bak en daardoor zijn ze makkelijk te pakken.

 

Will is georganiseerd en lijkt zaken niet moeilijker te maken dan dat ze zijn. Hij heeft slechts een relatief klein aantal topsets klaargemaakt. Geen matchhengel om mee naar de overkant te vissen. Alleen maar de focus op de vaste stok. Hij peilt op twee afstanden: rond de 9 meter en op de maximale afstand van 13 meter. Uit de trainingen bleek dat op de 9meterlijn vooral voorns werden gevangen en op de 13meterlijn de brasems als bonusvissen. Met nog ruim 20 minuten te gaan voordat de wedstrijd start, is Will Raison er helemaal klaar voor.

Het voersignaal klinkt en op de 9meterlijn worden een flink aantal ballen met voer en leem gegooid. Snel nog even cuppen op de 9meterlijn én 13meterlijn en dan is Will er helemaal klaar voor. De wedstrijd kan beginnen. Hij start op de 9meterlijn en weet direct al kleine voorns te vangen. De tactiek (van Drennan Team England) lijkt helder: eerst maar eens kleine vissen vangen en de 13meterstek met rust laten. Heel beheerst zien we Will de ene naar de andere voorn vangen in het eerste en tweede uur. Hij bouwt zijn wedstrijd lekker op zo. Om hem heen is het relatief rustig. In het laatste uur is de 13meterlijn aan de beurt en de grote muggenlarven worden uit de witte bak gehaald.

De dobber staat nog geen minuut of zakt (zoals het een brasembeet betaamt) schuin weg. Brasem nummer 1 is gehaakt. Dit is een bonusvis en deze moet geland worden! Waar Will heel snel is met het vangen van voorns, neemt hij nu eens even goed te tijd. Na een paar minuten glijdt de brasem in het net. Snel wordt er weer gecupt en gaat Will op de 9meterlijn vissen. Op het moment dat er belletjes op de 13meterlijn de activiteit van brasem verraden, wordt er snel weer naar die afstand gegaan. Niet veel later is het brasem nummer 2 die gehaakt is. Net op tijd voor het signaal “einde wedstrijd” is de vis binnen! Met veel toeschouwers zijn we onder de indruk: dit is vissen! Na de weging komt de vangst van Will Raison uit op een gewicht van 6,871 kg. Hij wordt daarmee 2de in zijn vak.

 

Dag 2 – stek C26

Op dag 2 blijkt Will Raison op stek 26 in het C vak te zitten. We zien in de verte al veel toeschouwers bij hem staan. Eerst moeten we nog even langs een andere hoeveelheid toeschouwers lopen. Hier moet ook vast iemand van het Engelse team zitten. Dit blijkt de stek van Alan Scotthorne te zijn. Alan, 5-voudig wereldkampioen, wist op de eerste dag zijn visje ook wel te vangen en werd met 8,433 kg eerste in zijn vak. Zesde wereldtitel in de maak? Het lijkt niet te kunnen vandaag. Alan is altijd even realistisch als sympathiek en lijkt niet op een goede stek te zitten. Maar gaat er natuurlijk wel weer 100% voor. Nog even de twijfel…. bij Alan blijven staan? Deze topper is namelijk tot alles in staat….

Niet teveel nadenken (voordat ik spijt krijg) en maar doorlopen naar Will Raison. Will is alweer druk bezig met opbouwen. En alles gaat weer volgens hetzelfde stramien. Het ziet er allemaal zo makkelijk uit! Even een tuigje uit de box halen, topset erbij, onderlijn eraan en klaar is Will!

Zo gaat het bij de verschillende topsets. Er komen echter niet meer dan zes topsets uit de grote donkerblauwe Drennan holdall. Vier topsets voor de 9meterlijn en twee topsets voor de 13meterlijn. De tactiek voor wedstrijddag 2 blijkt dezelfde te zijn als die dag ervoor. Waarom zou je ook wisselen als je de dag ervoor een tweede plek in je vak hebt gevist?

Will neemt net als de dag ervoor de tijd om even nauwkeurig te peilen. Ieder tuigje wordt heel secuur uitgepeild waarna e topset zijn plek krijgt op de topsethouder. Hier neemt hij even goed de tijd voor.

Het voersignaal klinkt en de voerballen gaan weer richting 9 meter. Het blijft boeiend om twee dagen bij eenzelfde visser te kijken en te zien of er verschillen in benadering zijn. Die lijken qua aanvoeren in ieder geval niet te zijn. En ook niet in de manier waarop gevist wordt. Will vist weer heel geconcentreerd op de 9meterlijn en vangt de nodige voorns. Dit gaat snel! Op het moment dat zijn buurman een brasem vangt, is dat voor hem reden om ook naar de volle lengte te gaan. Het resultaat is drie grote brasems in een uur tijd. Tel daar nog de voorns bij op en dan eindig je op 8,461 kg en een vakwinst!

Opnieuw wereldkampioen…. of net niet?

We zijn natuurlijk erg benieuwd wat het totaalresultaat is. Dag 1 een 2e plek met 6,871 kg en dag 2 een 1e plek met 8,461 kg. Dus een totaal van 3 punten en 15,322 kg totaal. Will Raison grijpt echter net naast het individuele goud en moet genoegen nemen met zilver! Het verhaal gaat dat er een visser met twee vakwinsten en dus de minimale 2 punten is. Zou het dan toch wellicht Alan Scotthorne zijn die wereldkampioen is geworden? Alan redt het jammer genoeg niet. De Rus Igor Potapov blijkt met 2 punten wereldkampioen te zijn geworden.

Will Raison heeft een goed idee gegeven wat een succesvolle aanpak op de Lage Vaart in 2009 kan zijn. Dit jaar zullen Will Raison, Alan Scotthorne en de andere leden van Drennan Team England zeker naar Nederland komen om hun kunsten te vertonen. Nog even een paar maanden wachten!

 

 Terug

18-02-2016
http://www.petervdwillik.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank