Voorbereidingen op een nieuw seizoen: tuigjes maken!

In januari en februari is het over het algemeen wat rustiger met het vissen. Een mooie tijd om alles voor het komende seizoen weer op orde te maken. Een goede voorbereiding is erg belangrijk om te zorgen dat je straks weer tiptop aan de waterkant verschijnt. Je kunt met de huidige weersomstandigheden beter nu bezig zijn met alles in orde maken, dan dat je straks, als het heerlijk visweer is, niet beschikt over de juiste materialen. Aan de keukentafel is het over het algemeen ook makkelijker en vaak aangenamer om een haakje te knopen en een paar loodhagels op de lijn te monteren. Ik neem je mee in de voorbereidingen: het maken van goede tuigjes! Dat doen we aan de hand van een aantal stappen.

 

Stap 1. De juiste materialen

Voor het maken van tuigje heb je nodig: dobber, lijn, siliconeslang, loodjes, tuigenplankje en een tuigelastiekje. Verder heb je nog nodig: een schaartje, tangetje om de loodjes op de lijn te zetten én een speciale uitlodingsbuis of (de budgetvariant ervan) een grote plastic 1,5 of 2 liter fles waarvan de bovenkant afgeknipt is.


 

Stap 2. Bepaal welke tuigen je wilt maken

Vis je op een ondiepe vijver op voorn of wil je op diepe kanalen met veel stroming op brasem gaan vissen? Dat vergt natuurlijk een totaal verschillende aanpak. Bedenk goed waar je komend jaar wil gaan vissen. Voor een ondiepe vijver heb je lichtere dobbers, kleinere loodjes en dunnere lijn nodig. Voor de diepere kanalen zul je alles moeten “upgraden”. Thuis kun je eens rustig bedenken wat je te wachten staat.

Stap 3. Het maken van de juiste tuigen

Bij stap 3 begint het echte werk! Ik gebruik een AS5 dobber om het proces in kaart te brengen. De AS5 dobber (van 0,1 tot en met 1,0 gram) is een dobber die je goed kan gebruiken voor de visserij op onze kanalen en vijvers. Neem een stuk lijn en bevestig de dobber erop. De dobber kun je het beste vastzetten met drie stukjes siliconenslang.


 

Ik gebruik altijd twee stukjes van 0,5 centimeter die helemaal op de onderantenne gaan en één stukje van 1 centimeter die onderaan de antenne geplaatst wordt. Dit stukje siliconenslang is langer zodat die deel nog over een stuk lijn gaat. Dit doe ik om te voorkomen dat de onderkant van de onderantenne de lijn beschadigt. Bij metalen onderantennes is het risico op beschadiging het grootst en met een extra lang stukje slang voorkom je dat. Zorg ervoor dat de siliconenslang goed blijft zitten. Je wilt geen dobber die tijdens het vissen verschuift of siliconeslang die onder invloed van weersomstandigheden kapot gaat.

Op het drijflichaam van de dobber staat hoeveel lood de dobber kan dragen. Bereken aan de hand van de loodjes die je gebruikt hoeveel lood je nodig gaat hebben. Je kunt de dobber natuurlijk met één grote loodhagel uitloden: beter is het om een aantal kleine loodjes te gebruiken. Hierdoor kun je natuurlijk je aasaanbieding variëren. Je kunt bijvoorbeeld de loodjes spreiden of juist wat meer bij elkaar zetten voor een stabielere presentatie. Probeer de loodjes er met een tangetje zo gecentreerd mogelijk op de lijn te zetten.


 

Op het moment dat je denkt voldoende loodjes geplaatst te hebben, dan komt de uitlodingsbuis of plastic fles om de hoek kijken. Vul de buis of plastic fles met water en kijk maar eens even of je voldoende loodjes hebt geplaatst. Zinkt je dobber, dan moet je er wat vanaf halen en staat de dobber nog “te hoog” dan moet je nog wat loodjes bijplaatsen. Op deze manier kun je de dobber perfect uitloden en heb je straks aan de waterkant een superscherp uitgelode dobber!

 

Het tuigje is nu nagenoeg klaar. Ik schuif de dobber op de te verwachten waterdiepte en schuif ook de loodjes omhoog. Je heb namelijk een aantal loodjes op de lijn vastgeknepen en je wilt van dat stukje beschadigde lijn af. Dan een lusje in de lijn en bijna klaar!

 

Als laatste is het belangrijk dat je het tuigje goed opbergt. Dat betekent als eerste dat je een goed tuigenplankje nodig hebt waar de dobber goed inpast. Ik kies voor een tuigenplankje waar je tevens op kan schrijven welke lijn je gebruikt en welke haak. En ten tweede dat je een tuigelastiekje gebruikt om de lijn op spanning te houden.

 

Berg als laatste het tuigje in een donkere omgeving op. Je zult er dan langer plezier van hebben!

Stap 4. En verder!

Ik houd het niet bij één tuigje. In de afgelopen periode heb ik de nodige tuigjes klaargemaakt. Tuigjes met de AS1, AS2, AS3, AS4 dobbers en de Chrystal dibbers. Allemaal om ervoor te zorgen dat ik in 2016 weer lekker kan vissen. Het vergt nu wat voorbereiding, maar straks pluk ik daar weer de vruchten van. 

 

Het maken van tuigen vergt wat tijdsinvestering. Maar voor mij is er niets leuker om met je eigen gemaakte tuigen vissen te vangen. Zit je erg beperkt in je tijd, dan kun je natuurlijk ook de dobbers die in dit artikel te zien zijn, kant en klaar aanschaffen. Ga voor meer informatie naar je hengelsportwinkelier.

Alvast veel visplezier!

Maurice PrijsTerug

29-01-2016
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank