Voorbereidingen op een nieuw seizoen

In de wintermaanden, of gezien de omstandigheden zou je beter kunnen zeggen “tussen december en maart”, is het over het algemeen wat rustiger met het vissen zelf. De vissen azen minder en daarom blijft mening visser liever thuis. Dat betekent niet dat je niet met je hobby bezig hoeft te zijn. Integendeel, het is een mooie tijd om alles voor het komende seizoen weer op orde te maken. Een goede voorbereiding is erg belangrijk om te zorgen dat je straks weer tiptop aan de waterkant verschijnt. Je kunt beter nu bezig zijn met alles in orde maken, dan dat je straks, als het zonnetje schijnt en de temperatuur tussen de 20 en zomerse 30 graden is, niet beschikt over de juiste materialen. Vandaar aandacht voor de onderlijnen voor de pelletfeeder- en methodfeedervisserij.


Onderlijnen voor de pelletfeeder en de methodfeeder zijn er in beginsel in drie soorten en dat hangt allemaal af van de hair: een lus als hair, een pelletband als hair en een quickstop als hair. Lijndikte, lijnlengte en haak(maat) zijn hetzelfde. De lijndikte varieert bij deze onderlijnen van 16/00 – 20/00. Ik kies voor deze lijndikte omdat je je onderlijn in de pelletfeeder of methodfeeder verbergt en je in een zelfhaakmontage met een relatief korte onderlijn van 10 - 15 centimeter vist. Een lengte van 10 - 15 centimeter in die lijndiktes is sterk genoeg om klap van de aanbeet op te vangen. Ik gebruik een relatief kleine weerhaakloze haak omdat je met je haakaas op een hair vist. De haak hangt helemaal vrij en daarom zorgt een kleine haak voor een goede inhaking. 

Ik neem je nu mee in de voorbereidingen voor het maken van goede pelletfeeder- en methodfeederonderlijnen! Dat doe ik aan de hand van een aantal stappen.

Stap 1. De juiste materialen

Voor het maken van verschillende onderlijnen heb je nodig: haken, lijn, latex pellet bands, quickstops en hair stops. Verder heb je nog nodig: een schaartje en een pushstop pusher.


 

Stap 2. Bepaal welke onderlijnen je wilt maken

Je kunt dus drie verschillende onderlijnen maken. Dat heeft te maken met welke aassoorten je wilt gebruiken. Een pelletband op de hair is bijvoorbeeld heel goed voor het vissen met een harde pellet (voor 4 of 6 mm pellet volstaat een micro pelletband, wil je grote pellets gebruiken, ga dan voor een mini band.

 

Een pushstop is goed te gebruiken voor bijvoorbeeld mais, Smac of een boilie. De lus als hair in combinatie met een (small) hair stop is tevens goed in combinatie met mais of een boilie. Het gebruik van een pushstop of een hair stop hangt vaak af van je persoonlijke voorkeur. Ik laat in ieder geval zien hoe je zowel een onderlijn met een pelletband, pushstop en een lus maakt.
 

Stap 3. Het maken van de juiste onderlijnen

Bij stap 3 begint het echte werk! Ik illustreer dit met het maken van een onderlijn met een pelletband. Ik neem wat lijn van de spoel, doe een mini pelletband op de lijn en zorg dat die pelletband in een lusje wordt geknoopt. Het is belangrijk dat de pelletband los hangt. Dit om ervoor te zorgen dat én de lijn niet in de pelletband snijdt én de pelletband (en het aas) wat bewegingsruimte heeft. Ik knipt dan de lijn af op ongeveer 20 centimeter. De lijn gaat achter de haaksteel langs en door het oogje. Ik zorg er altijd voor dat de lijn ongeveer 2 - 5 millimeter onder de haakbocht hangt. Als dat zo is, dan begin ik met het wikkelen van de lijn om de haaksteel naar beneden. De haak is een speciale Power Hairrigger haak waarvan het oogjes perfect is gepositioneerd om mooie hairs te maken. Ik gebruik bij een lijndikte van 18/00 en een Power Hairrigger haak maat 16 ongeveer 18 wikkelingen.

 

Naast de Power Hairrigger is de Kamasan B911X haak ook een favoriet. Ik gebruik zoveel wikkelingen omdat de hair dan mooi uitkomt onder de haak. Dit verhoogt de inhakingskans. Soms zie je dat er gebruik wordt gemaakt van een stukje silliconeslang op de haakbocht. Ik ben daar geen voorstander van. Ten eerste omdat er dan extra materiaal op de haak zit én silliconeslang kan onder invloed van licht/koud/warmte los laten. “Keep it simple” is mijn uitgangspunt. Vandaar dus de nodige wikkelingen. Na die 18 wikkelingen ben ik bij de haakbocht beland en ga ik met 3 of 4 wikkelingen terug naar boven en doe ik de lijn weer door het haakoog. Zachtjes aantrekken en een beetje bevochtigen van de lijn zorgt ervoor dat je een perfecte onderlijn hebt. Op 10 – 15 centimeter een lusje maken en klaar is je onderlijn met pelletband!

De hair met pelletband is het uitgangspunt. Voor het maken van een hair met lus of een quickstop ga je door hetzelfde proces. Lijn, haak, wijze van wikkelen is allemaal hetzelfde. Let er bij de quickstop. wel op dat het lusje wat groter moet zijn zodat de quickstop wat beter kan bewegen. Hierdoor zal die makkelijker door het aas gaat en een betere aasaanbieding verzorgen.     

Als laatste is het belangrijk dat je de onderlijnen goed opbergt. Ik kies voor een opbergbox met deksel waarin ik de complete onderlijnen op spanning te houden. De onderlijnen zijn dan netjes opgeborgen in een donkere en droge omgeving. Je zult er dan langer plezier van hebben!

Stap 4. En verder!

Ik houd het niet bij één onderlijn. In de afgelopen periode heb ik de nodige verschillende onderlijnen klaargemaakt. Allemaal om ervoor te zorgen dat ik in 2016 weer lekker kan vissen. Het vergt nu wat voorbereiding, maar straks pluk is daar weer de vruchten van.

 

Het maken van tuigen vergt wat tijdsinvestering. Maar voor mij is er niets leuker om met je eigen gemaakte tuigen vissen te vangen. Zit je erg beperkt in je tijd, dan kun je natuurlijk ook de kant en klaar verkrijgbare Drennan Power Bandits, Carp Bandits of Carp Match Hair Rigs (voor meer informatie zie: http://drennantackle.com/productDetail.php?category=80), aanschaffen. Ga voor meer informatie naar je hengelsportwinkelier.

 

 Alvast veel visplezier!

 

Maurice PrijsTerug

19-01-2016
http://www.garbolino.fr
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank