Vissen met Wisse kerstkoppel Noordhollands Kanaal.

Het einde van het jaar is nabij. Een mooie gelegenheid om in stijl af te sluiten. De laatste winterkoppel aan het PM kanaal die voor 5 december op de kalender stond, hebben we afgeblazen. Jammer maar helaas, de harde wind was de grote spelbreker. Verder stond de visserij op een lager pitje. Vijgeboom viste een aantal keer aan het Amsterdam Rijnkanaal met Piet Halfschepel om de Dolf ten Have Memorial. Hier waren de successen erg spaarzaam. Klein lichtpuntje is dat ze in de competitie boven Cor Schenk staan. Wat hier aan ten grondslag ligt, laat ik even buiten beschouwing.

 

We zijn inmiddels aangekomen in de kerstweek. Net als voorgaande jaren organiseren Vijgeboom en ik wederom een kerst- c.q. oudejaarswedstrijd. Dit jaar alweer voor de derde keer. Dezelfde opzet, maar dit jaar verlagen we het inschrijfgeld. Alles wordt tenslotte alleen maar duurder en we willen graag dat de wedstrijd toegankelijk blijft voor iedereen. Het moet wel een geintje blijven.


September ging de mail de deur uit en samen met de aankondiging op matchfishing.nl was de lijst met deelnemers binnen 48 uur al weer vol. Met 30 koppels namen we dit jaar genoegen. Maar al snel werd het parcours uitgebreid naar 40, aangezien er weer veel animo was voor dit wedstrijdwater. Peter Bies probeerde tevergeefs via verschillende wegen nog in te schrijven. En Henk Mulder dacht nog aanspraak te maken op een startbewijs omdat hij het woord uitnodiging verwart met aankondiging. Helaas is vol, vol.


Gelukkig nemen de eerste koppels al plaats op de reservelijst. Op zich geen slechte keus want we hebben altijd wel een paar afvallers. Ook voor vandaag zijn er drie koppels die niet mee kunnen doen wegens omstandigheden. Hessel de Vries blijft deze keer op Urk; hij is herstellende van een operatie. Hij belt netjes af en we praten gelijk even bij. Ik wens hem namens de organisatie een spoedig herstel toe. Uiteraard is hij de volgende keer weer van harte welkom. Met drie afmeldingen even de reservelijst raadplegen. Ik vind het opmerkelijk dat er (reserve) deelnemers zijn die na een e-mail, whatsapp, voicemail en sms-bericht nog niet reageren. Meer opties heb ik niet om deelnemers te bereiken. Eind goed al goed en het lijstje is snel weer compleet.

 

Dit jaar gooien de weersomstandigheden gelukkig geen roet in het eten. Vorig jaar hebben de wedstrijd afgelast wegens kans op ijzel en extreem slecht weer. Deze week is de 16 graden gehaald.

Om 07.00 uur betreden we HS Heerhugowaard waar Pjotr en zijn medewerkers ons ontvangen met koffie en kerstkransjes. Volledig in de kerstsfeer starten we de loting. Grotendeels allemaal “vaste deelnemers” die al eerder mee gedaan hebben. Zoals elk jaar veel Friezen. Ook Anne Bruins uit het hoge noorden is weer van de partij, die heeft er al twee uur sturen op zitten. Net als de heren Kors uit Drenthe. Maar gelukkig zien we ook nieuwe gezichten, dit keer uit Nederhorst den Berg. Uiteraard zijn er ook regionaal een aantal vissers waarvan je iets mag verwachten. Toppers zoals Peter Krijgsman zijn altijd van harte welkom.  


Als organisator verlaat je bijna altijd als laatste het pand en betreden we het parcours om 08.00 uur. Klaas Kooistra heeft ons keurig in het midden geloot op stek 12. Jeroen Storck en Ton v.d. Nieuwboer hebben de baan voor ons uitgezet en alles staat er keurig bij. Twee vakken van 20 koppels. Een vak voor de betoncentrale en een vak voor Akersloot. Stekken om de zestig meter, zodat iedereen voldoende ruimte heeft. We zetten vandaag in op de overkant en een korte stek op 16 meter. Gezien de wind laten we de vastestok in de auto. Vanaf de start duurt het een uur voordat wij de eerste serieuze aanbeet krijgen. Terwijl de buren links al drie vissen in het netje hebben.


Dan vangt Vijgeboom een halfwas platte en Wisse niks. Er volgen nog een paar en ik probeer er bij liggen zonder voer in de korf. Direct loopt de top rond en Wisse is ook van de nul af. Daarna wordt het weer stil. Op de korte stek is er niets te doen. Ook de vastestok vissers hebben het moeilijk. Ik besluit op de helft van het kanaal een stek te maken. Normaal gesproken doe ik dit nooit hier. Een paar korven brengen en met rust laten. Een halfuurtje later even proberen en direct een platte. Het blijft schakelen. Piet Halfschepel komt wat adviezen brengen helemaal vanuit Lisserbroek.

Ik verzeker je dat het in ieder geval gezellig wordt. Het is nog steeds schrapen met de vangst maar ik blijf op deze stek wel in de vis. Vijgeboom zit te tobben en haalt alles uit de kast voor nog een paar vissen. Spijtig als het dan zo weinig resultaat oplevert. Tegen het einde van de wedstrijd hebben we best een aardig netje vis gevangen.

 

Om 14.30 uur is de strijd gestreden. Met vier weegploegen is het werk prima te doen. Over de hele linie is er heel goed gevangen. Er komen berichten door van diverse stekken boven de twintig kilo.

En kunnen we concluderen dat wij met ruim tien kilo volledig zijn weggevist. Mooi details is dat een nieuwe deelnemer, Steve Neslo, ondanks een zieke koppelmaat toch alleen aan de wedstrijd begint en hem nog uitvist ook. Grote sportieve klasse!

Terug bij HS Heerhugowaard staat de erwtensoep klaar voor de deelnemers die naar de prijsuitreiking zijn gekomen. Pjotr heeft nog extra gezorgd voor de roggebrood met spek. De drankjes gaan voor een bescheiden prijs over de toonbank. De snert word dit jaar gratis aangeboden door de organisatie in samenwerking met Hanos en UNOX. Na kort rekenwerk is de uitslag bekend. We kunnen, ondanks het verlagen van de inleggelden, negen prijzen uitreiken per vak van 19 koppels.

 

Afsluitend kunnen we terugkijken op een geslaagde wedstrijd. Op een aantal ziektegevallen na was iedereen aanwezig. De omstandigheden waren prima en de vis liet zich in de meeste gevallen goed vangen. Op een met ruim 10 kilo zit je vandaag niet ij de prijzen. Een woord van dank is op zijn plaats naar HSV Alkmaar voor het beschikbaar stellen van de vergunning, HS Heerhugowaard voor twee extra prijzen en de hartelijke ontvangst voor en na de wedstrijd. Als organisator kan je hiermee dankbaar je handen dicht knijpen.

Uiteraard een pluim voor de baanuitzetters; Jeroen Storck en Ton van de Nieuwboer, die ons veel werk uit handen hebben genomen, en de weegploegen voor hun inzet. Verder is deze wedstrijd niet mogelijk geweest zonder mijn partner in crime: Hans Vijgeboom. Waarvoor dank!

Van achter mijn toetsenbord wens ik iedereen een mooie kerst en een goed begin van 2016 toe.

Wie geïnteresseerd is in onze activiteiten kan via de mail contact houden en de website www.matchfishing.nl blijven volgen voor de aankondigingen in het nieuwe jaar.

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com  Hans Wisse

 

 

Vak A

 

 

1

Bousma

Dijkstra

45140

2

Kors

Kors

27880

3

Tol

Hoope

22800

4

Mensen

De Reus

16260

5

Plat

Vrind

13760

6

Van Drie

Renes

12980

7

Veenstra

Koning

12180

8

Vd Helm

Burgmans

11140

9

Snip

Snip

11000

 

 

 

 

 

Vak B

 

 

1

Marten

Pal

27280

2

Topma

Visser

25760

3

Krijgsman

De Vries

25760

4

Van Assen

Temme

22820

5

Vd Veen

Jakobs

22560

6

Baas

Meijer

21860

7

De Haan

Kooistra

20980

8

Tibbesma

Schokker

18700

9

Damveld

Dirks

17600

 

 

 Terug

20-12-2015
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.jvbaits.nl
blank