Vissen in Engeland. Vissen op Bishops Bowl

In een landelijke omgeving net buiten de Engelse dorpjes Bishops Itchington en Harbury ligt Bishops Bowl Fishery. Op de grens van de graafschappen Oxfordshire en Warwickshire is in een voormalige kalksteengroeve van 90 hectare een fantastische commercial fishery gemaakt. Eigenaar Shaun Smart en zijn vrouw hebben de fishery in 2010 overgenomen en hebben sindsdien heel hard gewerkt om alles tiptop in orde te maken voor zowel de gewone visser, maar ook voor de specimen hunter. En Shaun heeft nog voldoende nieuwe plannen om zijn fishery nog mooier en beter te maken.

 

Bishops Bowl is helemaal omringd door kalksteen en bos en dat ziet er fantastisch uit. Je hebt commercial fisheries én commercial fisheries waarin je in een echt fantastische omgeving zit én Bishops Bowl behoort tot de laatste categorie. In Engeland wordt Bishops Bowl geduid als “Site of Interest for Nature and Conservation”. Twee gedeelten van dit complex zijn zelfs “Sites of Special Scientific Interest”. Een unieke fishery die dus meer te bieden heeft dan alleen maar het vangen van vis. Je waant je in een natuurgebied. De visie van Shaun is dan ook het volgende: “Bishops Bowl moet een top fishery zijn voor mensen die een keertje lekker willen vissen, een superwedstrijd water zijn én de specimen hengelaar moet super uit de voeten kunnen waarbij alle vissen én de unieke omgeving gerespecteerd worden”.  

 

Bishops Bowl is qua oppervlakte natuurlijk groot, maar door de inrichting van het terrein merk je dat niet. De nodige heuveltjes, struiken en bomen zorgen ervoor dat alles betrekkelijk klein lijkt. Deze fishery kent veel lakes waarbij de nieuwste lakes nog niet op het bord zijn aangegeven. Lakes zijn er in verschillende soorten en maten: van een groot meer voor de specimen hunters (voor grote karpers en snoeken) tot aan kleine “canal type lakes” voor het vissen op karper en witvis. Per lake wordt aangegeven welke vissoorten te verwachten zijn.


Wedstrijden worden hier genoeg gehouden. Het is op deze doordeweekse dag echter rustig met slechts één wedstrijd. Met name in de weekenden is het hier een drukte van belang. In de kleine tackleshop praten Jon Arthur en ik nog even met Shaun waarbij Shaun aangeeft dat er net een nieuwe lake is geopend en of we daar willen gaan vissen. Geen probleem natuurlijk. Op naar het nog naamloze watertje.

Tegen de rand van de kalksteengroeve ligt dit watertje er fantastisch bij. Grote rietstengels duiden de ondiepe margin aan die wel tot een meter of vijf doorloopt waarna het snel dieper wordt. We kunnen niet wachten om te gaan vissen.

 

Marginvissen is op zich al een heel spektakel, maar met de nodige rietstengels is het een nog grote beleving. Aan de bewegingen in het riet is namelijk al te zien of er een karper op de stek aanwezig is. Karpers azen soms volop tussen de rietstengels in. Dansende rietstengels zijn dan het gevolg. Met een topset en twee delen heb ik zes meter Acolyte Carp vaste stok in handen én daarmee moet het vandaag gaan gebeuren. Omdat ik zo dicht bij de rietstengels vis én de kans bestaat dat een gehaakte karper direct het riet induikt, zit er een rode Bungee elastiek in de top. Met dit sterke holle elastiek is de vis goed uit de rietkraag te houden. De dobber is een inline Chrystal dibber. Normaal gesproken natuurlijk dé dobber voor de oppervlaktevisserij, maar doordat de dobber inline (de lijn gaat door de dobber heen) is, zeer compact en nagenoeg onzichtbaar voor de vis is die uitstekend te gebruiken in deze “snaggy swim”. Gaat de gehaakte vis de rietkraag in, dan kan de dibber moeiteloos er achteraan. Een standaard dobber heeft een veel grotere kans op breken met daarbij de kans om de vis te verspelen. De 20/00 Supplex hoofdlijn is schuurbestendig en een Margin Carp haak nummer 12 moet de klus klaren.

 

Het wordt tijd voor wat actie. Nog even geen actie op de dibber, maar het aanvoeren heeft kennelijk al wel wat los gemaakt. De verste rietstengels beginnen al een beetje te bewegen en het lijkt alsof er een vis dichterbij aan het komen is. Terwijl ik het schouwspel van de dansende rietstengels rustig bekijk, schiet de dibber als een raket naar beneden en haakt de vis zich op de top van de hengel. Deze vis was onopgemerkt gebleven…. maar goed, deze is wel goed gehaakt! De karper gaat het open water in en met de combinatie van hengel, elastiek, lijn en haak kan deze eerste margin carp snel in het net komen.

 

De rietstengels dansen intussen nog vrolijk verder. Bij het haken van de vierde vis blijkt dat inline dibber zijn werk uitstekend doet. De grote vis neemt een vlucht in de talrijke rietstengels en moeiteloos gaat de dibber er achteraan. Door de hengel hoog te houden kan de vis uit de rietstengels gedirigeerd worden en uiteindelijk veilig geland worden. Met deze dibber kan zelfs tussen de rietstengels gevist worden, mochten schuwe karpers niet elders willen azen.

Het blijken niet alleen grote margin karpers te zijn die in de buurt van de rietstengels willen azen. Ik vang ook nog een paar mooie maar niet al te grote schubkarpers. Stuk voor stuk echte prachtvissen.


Bishops Bowl is genieten. Het is een fantastische commercial fishery waarbij het vissen én de omgeving centraal staan. Je kunt ongestoord vissen in een natuurlijke omgeving. Zou je niet door het toegangshek gereden zijn, dan zou niet het idee hebben om op een commercial fishery te zitten.

Wil je eens meer te weten komen over Bishops Bowl Fishery of een keer gaan vissen op Bishops Bowl, neem dat een kijkje op de volgende website http://bishopsbowlfishery.co.uk /

 Terug

14-10-2015
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.evezet.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank