Vissen met Wisse Leeuwarden Open

Afgelopen week hebben we nog veelvuldig nagepraat over de eerste succesvolle teamkoppelwedstrijd die we vorige week hebben georganiseerd aan het Noordhollands Kanaal. Niet alleen de opzet was bijzonder, maar ook de vangsten waren weer opperbest. De gastvrijheid van lokale hengelsportwinkelier Pjotr van HS Heerhugowaard heeft zeker bijgedragen aan het succes. Nu maar eens kijken of dit een terugkerend evenement gaat worden.


De wedstrijd van vandaag past ook wel in het rijtje; succesvolle klassiekers. We vissen al weer de derde van de vier vrije wedstrijden die HSV Leeuwarden die jaar organiseert. Daarbij het heugelijke feit dat we, na september 2012, weer voor de eerste keer terugkeren aan het Van Harinxmakanaal. Het logistieke traject Haak om Leeuwarden heeft de organisatie doen besluiten om een aantal jaren uit te wijken naar het PM kanaal bij Oude Schouw. Begin 2015 hebben we aan het Van Harinxmakanaal nog een klein wedstrijdje gevist in het kader van de opening “Haak om Leeuwarden”. Hier waren de vangsten toen erg hoopgevend.Vijgeboom en ik hebben het water daarna nog een aantal keren aan een test onderworpen met zeer positieve resultaten. Minder positief was het feit dat we beiden visles kregen van een meevissende dame. Nu de rust enigszins is teruggekeerd nemen alle disciplines weer hun plaats in aan dit lokale parcours. Vooral de vastestokvissers zitten hier graag. Het vaak technische water laat een visserij zien die heel divers is in haar vangsten. In tegenstelling tot het PM kanaal waar het meestal draait om alleen grote brasem.  De vrijeengelaars nemen plaats in drie sectoren bij Nylansdyk,  het oude parkoers van het WK dames. Dobbervissers kunnen vandaag hun kunsten laten zien tegen in wijk Aldlan oost.

 

In wijkcentrum Markant nemen we om 06.30 uur plaats achter de tafel voor de loting. Vijgeboom heeft de administratie op orde en Wisse mag assisteren. Ondertussen zetten Jan Hoff en Henk Heslinga de stekken uit. In de woonwijk is het vaak wel even zoeken. Om dit te voorkomen heeft de organisatie in alle vroegte extra routebordjes opgehangen. Dat zijn van die kleine details als het op organiseren aankomt en het voor de deelnemers makkelijk wordt gemaakt.

 

Klaas Kooistra is de man met het “gouden handje” en parkeert mij op de staartstek van het vastestokvak. Vijgeboom mag ook niet klagen, want hij krijgt door Klaas stek 23 toebedeeld.

Dat is stek drie na de kop. Met de auto het parcours op, uitladen en in de woonwijk parkeren. Zo kan iedereen toch gemakkelijk zijn materiaal bij de stekken krijgen zonder veel te lopen. De opzet is vandaag drie toppen van 1½ tot 3 gram om te leunen. Ik zet in op 11 meter en heb genoeg aan topsets van vier deeltjes. Aangezien iedereen op dezelfde lijn zit te roeren tussen de 11 en 13 meter, parkeer ik een matchhengel tegen de overkant op ongeveer 40 meter. Met een 18 gramslider is het goed te doen om strak tegen de plank te vissen.

Na een aantal proefworpen en goed peilen, ga ik daar gokken op een aantal bonusvissen. Om deze afstand te kunnen overbruggen met de werppijp heb ik het voer iets aangepast. Het Teletubbievoer krijgt vooral iets meer kleefkracht en gewicht. Dat is essentieel zodat de voerballetjes niet halverwege het kanaal al openbreken. Vooral de hoeveelheid aas, in de vorm van maïs en veel wormen, maken het voer minder kleefkrachtig. Om 09.00 uur kunnen we van start.


De eerste twee uur laten zich kort omschrijven als: kansloos. Ik kan werkelijk geen beet krijgen. Ondanks een mooie stroompje in het kanaal en de prachtige weersomstandigheden is het een miserabele bedoening. Ook de stekken links van mij hebben het moeilijk. Pas na twee uur komt bij mij de eerste vis boven. Het blijft tobben en zwoegen. Als ik op de match ook geen dikkere vis weet te vangen dan het formaat scheermes, blijf ik gokken op de stok.

 

Vanuit het vrijehengelvak komen ook weinig hoopgevende berichten. Vijgeboom heeft een paar visjes. Peter Bies is zijn spullen al aan het inpakken. Al met al wil er bij Wisse ook erg weinig lukken. Ik heb wel eens van Joop Derksen gehoord dat je voedselnijd moet creëren. Nu wil het geval dat er voedsel genoeg ligt, maar die nijd wil niet erg loskomen. In een laatste poging voer ik extra aan met veel aas en het laatste anderhalf uur krijg ik zomaar wat aanbeten.  Deze worden allen omgezet in vis.

Om 14.00 uur zit de strijd er op. De hoogste gewichten worden in het midden van het vak gemaakt. Op de kopstek kan Lieuwe Pander ook geen potten breken. In het vakken vrije hengel zijn helaas veel deelnemers zonder vangst. De vangsten zijn mager. Na deze strijd mag ik niet klagen dat ik een rondje prijzentafel mag maken. Lokale toppers zoals Tjeerd Blauw, Peter Bies en Piet Alberts laten een nul noteren. De resultaten van vandaag staan in een groot contrast met de vangsten van vorige week aan het Noordhollands Kanaal.

 

In Wijkcentrum Markant wordt de uitslag bekend gemaakt. De ballen gehakt van Lucien zijn voor verschillende vissers een kleine pleister op de wond. In elk van de vier vakken worden 7 prijzen verdeeld op 15 deelnemers. Deze verdeling is weer meer dan royaal te noemen.

Afsluitend een woord van dank naar de weegploegen, Lucien van Wijkcentrum Markant en Hans Vijgeboom namens HSV Leeuwarden.

 

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com  Hans Wisse

 

Namens HSV Leeuwarden de prijswinnaars:

 

 

Vastestok

A

 

 

Naam

Gewicht

Stek

1

A Verver

5420

4

2

H Kors

4340

9

3

O Teitsma

4120

10

4

S Bloem

3260

11

5

E vd Kamp

2640

8

6

G vd Meer

2640

14

7

H Wisse

2460

16

 

 

 

 

 

Vrijehengel

B

 

1

D de Wit

1860

21

2

J Schoenmaker

1600

33

3

A Klontje

1340

31

4

H Vijgeboom

660

23

5

L Marra

300

27

6

B Holland

160

25

7

D Martens

120

26

 

 

Vrijehengel

C

 

1

D Seinstra

1600

44

2

H Schurer

1200

51

3

H Veenstra

1140

47

4

G de Vries

1040

42

5

R Altenburg

840

40

6

A Brink

800

39

7

M de Wal

660

38

 

 

 

 

 

Vrijehengel

D

 

1

F Visser

3500

66

2

H Bekkema

2280

59

3

H Iedema

1640

64

4

H Hoeksema

1500

65

5

T vd Nieuwboer

1000

61

6

K Schokker

760

62

7

H de Haan

520

63

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Terug

26-09-2015
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank