Feederen op grindgaten.

(Gijs Nederlof) Als je zo met de auto over de dijken langs de Maas rijdt zie je ze wel eens liggen; de Grindgaten. Het gaat negen van de tien keer om grotere wateren die in directe verbinding staan met de Maas. Er zijn veel recreatiemogelijkheden en er is veel pleziervaart. Ook kun je er vaak een leuke visdag beleven. Je moet alleen wel even weten wat je moet doen om ze te kunnen vangen.Dat de vangsten op deze grindgaten niet meer zo goed zijn als ze pakweg een jaar of tien terug waren is wel duidelijk. Toch kun je er nog een best netje vol vis vangen. Tijdens wedstrijden komt het nog steeds voor dat er deelnemers zijn met tientallen kilo’s vis in het leefnet. Het lastige van deze grindgaten is dat de vis vaak plaatselijk is en zich niet altijd laat zien. Het kan dus goed zijn dat jij niets vangt en je buurman met 40 kilo in zijn net zit. Dit hoort eigenlijk wel een beetje bij het vissen op deze gaten. Wedstrijd worden er vooral georganiseerd op bijvoorbeeld de Zandmeren in Kerkdriel , het Gat van Wamel in Alphen a/d Maas en de Litse Ham in Lith. Wij zijn kortgeleden eens aan de Litse Ham gaan zitten.

 

De makkelijkste manier om er te komen is naar de Camping Litse Ham te rijden en er vervolgens door te rijden naar de parkeerplaats ietsje verderop. Neem wel je wielen mee want je moet je spullen net even iets verder vervoeren dan lopend nog prettig is. Zorg er overigens ook voor dat je je Vispas bij je hebt en kijk van te voren even goed op de VisApp of je op dat deel waar je wil gaan zitten ook echt mag vissen. Het zou zomaar kunnen dat je op een deel van een grindgat zit, waar je nog een aparte dagvergunning moet hebben van de visrechthebbende. Let ook even op geplaatste waarschuwingsborden. Zelfs met een vergunning kunnen er delen zijn die bijvoorbeeld bestemd zijn voor roeiers of zwemmers waar je niet mag vissen. Het is maar dat je het even weet.Belangrijkste vraag is natuurlijk wat voor materiaal neem je nu mee naar zo’n grindgat. Allereerst is het wel slim om je viskist in te laden en de daarbij behorende wielen. De door Peter van de Willik (Hardcore Fishing Tackle) ontwikkelde feeders van 4.20 en 4.50 meter zijn perfect geschikt voor het vissen op dit soort locaties. Omdat deze wateren snel diep worden en je niet constant vast wil zitten op de mosselbanken heb je dit soort lengtes echt nodig.

Het bodemverloop van dit soort gaten is eigenlijk bijna overal hetzelfde. Dicht aan de kant langzaam aflopend en wanneer je op een afstand van ongeveer 50 meter vist, dan is de diepte al gauw 12 meter of meer. De vis zit vaak op de diepe gedeeltes van het water en dat betekent dat je de vis snel naar de oppervlakte zult moeten zien te krijgen. Dit is ook precies de reden waarom je tijdens wedstrijden nogal eens deelnemers op hun viskist ziet staan als ze een brasem haken. Hoe hoger je kunt reiken, des te minder vis zul je verspelen. Let er even op dat de brasem niet te snel van een te grote diepte komt. Het zou kunnen dat de zwemblaas van de brasem het niet overleeft als de vis te snel, van bijvoorbeeld 15 meter diepte, omhoog wordt getrokken.

Vergeet niet om een molen te gebruiken met voldoende spoelcapaciteit. Een 5000 of 6000 is perfect geschikt voor deze omstandigheden. Het is immers zaak om flink door te kunnen draaien en met zo’n klein molentje is dat wat lastig. Omdat je vaak op afstanden vist van meer dan 50 meter adviseren wij je om een gevlochten lijn met voorslag te gebruiken. Zo’n gevlochten lijn geeft toch een veel betere beetregistratie dan een nylonlijn op die afstand.

 

Als korf zouden wij je adviseren om speedkorven gebruiken die aan de onderkant niet helemaal open zijn. Het is immers belangrijk dat het voer er pas op de bodem uitgaat en bij het gebruik van een volledig “gazige korf” is de kans groot dat je lokvoer op weg naar de bodem het voer al loslaat en er een te groot voerspoor ontstaat.

Bij het vissen op 50 meter kun je uitgaan van een 40 gramskorf. Als de vis eenmaal begint te azen zou ik een wat zwaardere korf nemen om ervoor te zorgen dat je voer en aas wat sneller weer op de bodem ligt. Hoe er rekening mee dat de vis in het voorjaar vaak wat dichter op de kant zit en soms ook nog wel eens op 100 meter! Neem dus verschillende voerkorven mee. Honderd meter gooien met een 40 gramskorf is niet elke sportvisser gegeven.Verder is het wel handig, als je de plaats en afstand waar je gaat vissen gaat bepalen, om goed te peilen. Zoek een plekje op de bodem waar geen begroeiing staat. Even ingooien, tellen en als de korf op de grond ligt sleep je deze langzaam naar je toe. Voel je weerstand dan ligt er geheid rommel op je plaats en dat moet je niet willen. Zoek net zolang door tot je een schone plaats hebt gevonden.  

 

Oke, alles staat klaar, we kunnen gaan beginnen. Ehh, leuk maar wat voor lokvoer gebruik je nu op dit soort wateren? Belangrijker dan de kleur is dat je voer niet te droog is. Het moet immers pas uit de korf komen als deze op de bodem ligt. Te nat is overigens ook niet goed. Ervaring zal je moeten leren wanneer het goed is en wanneer het niet bruikbaar is. De kleur maakt verder weinig uit. Belangrijk is dat je vertrouwen hebt in het lokvoer dat je gebruikt.

Wij zijn vandaag overigens aan de slag gegaan met Yellow Feed. Eigenaar en productontwikkelaar Dennis Chumman heeft al zijn kennis en kunde verwerkt in Yellow Feed. Als enthousiast “grindgatenvisser” weet hij van de hoed en de rand en kan het best wel eens handig zijn om gewoon zo’n tonnetje Yellow Feed mee te nemen naar zo’n grindgat. Waarom zou je immers het wiel uit gaan vinden als dit al voor je gedaan is?  

Voerplek gemaakt? Knoop er dan een onderlijn aan met een niet te kleine haak. Haakje 14 of groter voldoet hier uitstekend. Je gaat hier immers voor het vangen grote brasems tot wel een gewicht van een kilo of 3 per stuk. Ook als er per ongeluk een stevige winde tussen doorloopt is het wel handig dat deze ook gehaakt wordt. Vergeet ook niet dat er hier regelmatig kapitale voorns gevangen worden.

 

Ook wat het aas betreft kun je het beste kiezen waar je vertrouwen in hebt. Natuurlijk is het wel handig als je veel vis verwacht om een behoorlijk voerplek op te bouwen. Je voertje is natuurlijk al aangemaakt met het aas dat je ook gaat gebruiken. Mais, maden, casters en geknipte pieren maken onderdeel uit van je voertje en daar ga je dan ook mee vissen. Grote brasem eet bijna alles en als er een ploegje op je stek arriveert, is het wel handig als ze er ook blijven. Wees met het knippen van pieren wel voorzichtig. Te veel kan ook je stek stukmaken waardoor de brasem doodleuk doorzwemt naar de buren. Ik zou zelf pas echt veel geknipte gaan brengen als de eerste brasems gevangen zijn. Ook in dit geval geldt dat je datgene moet doen waar je vertrouwen in hebt.


Volgens mij kun je zo aardig uit de voeten op zo’n grindgat. Je basis is in elk geval goed. Nu is het zaak om je spullen in te pakken en het gewoon eens te gaan proberen. Schaf jezelf eens zo’n emmertje Yellow Feed aan en ga er eens mee aan de slag.

Gijs Nederlof

N.B. Hou ook rekening met een mogelijk hoogteverschil in de waterstand door regenval of gewoon door de effecten van eb en vloed. De Grindgaten staan vaak in open verbinding met de Maas of de Waal en hebben dus ook te maken hogere- of lagere waterstanden. Het kan dus zomaar zijn dat je tijdens zo’n vissessie de kant ineens breder ziet worden of het water begint te stijgen waardoor je met kist en al naar achteren moet.Terug

15-09-2019
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank