Vissen in Engeland op Viaduct Fishery deel 2

In het zuidwesten van Engeland, in het graafschap Somerset, ligt in het plaatsje Somerton het mooie Viaduct Fishery. Viaduct Fishery ligt in een vallei en is één van de toonaangevende commercial fisheries in Engeland. Een commercial fishery is echt een bedrijf in Engeland en dat betekent dat alles gedaan wordt om het voor vis en visser goed te regelen. Bij Viaduct Fishery slagen ze daar heel goed in. Op weg naar Viaduct Fishery kom je al diverse verwijzingsborden tegen zodat je in één keer op de goede plaats van bestemming aankomt.


De route naar Viaduct Fishery is alleen al genieten. Vanuit het plaatsje Somerton rijd jij zo langs een smalle weg omgeven door grote hagen naar beneden de vallei in. Waar de naam Viaduct Fishery vandaan komt, laat zich raden. In de verte is een hoog viaduct te zien waar af en toe een trein overheen rijdt.


Viaduct Fishery kent de volgende zes lakes: Campbell Lake, Cary Lake, Lodge Lake, Match Lake, Middle Lake en Spring Lake. In de diverse lakes is een zeer goed bestand aan (grote) karper en “silverfish” aanwezig. Onder “silverfish” verstaan de Engelsen onder andere brasem, zeelt, voorn en baars. In totaal zijn er 136 stekken en is er rekening gehouden met visstekken voor mindervalide vissers. Viaduct Fishery is zo’n commercial waar ieder jaar de grote wedstrijden gehouden worden. De UK Champs en de Drennan Knock Out cup vissen steevast een ronde hier. 

 Ik raak met eigenaar Steve aan de praat en dan blijkt al heel snel hoe druk hij met zijn bedrijf is. Het managen van de fishery vraagt het nodige werk, verder heeft hij een kleine tackle shop met het nodige materiaal en aas en is het op Viaduct Fishery mogelijk om te overnachten in lodges. Steve hecht heel veel waarde aan het welzijn van de vissen en op Viaduct Fishery wordt ook zelf vis gekweekt. Pas op het moment dat de karpers zwaarder zijn dan 1 kg worden ze in de diverse lakes uitgezet. Uitgescheurde bekken moeten zo voorkomen worden. En juist dat viel me de dag ervoor op Cary Lake al op: alle vissen zijn prachtvissen.  

In menig commercial in Engeland kun je alle kanten op. In de zin dat je met alle methodes kan vissen, maar ook een keuze kan maken op welke vissoorten je wilt vissen. Na het geweld van de zware vissen op Cary Lake, vandaag een andere soort visserij. Match Lake is het decor en zit vol met kleine tot middelgrote karper, veel F1’tjes en kleine brasem. Op Match Lake kun je altijd een drukke dag tegemoet zien.

 

Match Lake ziet er erg mooi uit en dat komt met name door het grote eiland dat middenin Match Lake is aangelegd. Match Lake is met een diepte van minder dan 1 meter water erg ondiep en het zit boordevol vis. Garantie op volop aanbeten dus. Match Lake is heel geschikt om met de pelletfeeder dicht tegen het eiland aan te vissen, met de vaste stok op volle lengte te vissen en in de kant te vissen.

Het weer en de temperatuur zijn prima om in de bovenste waterlagen te gaan vissen. Met een diepte van minder dan 1 meter is een diepte van 15 centimeter diep genoeg. De Chrystal Dibber zorgt ervoor dat de vis de dobber niet kan zien en dus niet afgeschrikt wordt. Iedereen die hier in de oppervlakte vist, vist met de Chrystal Dibber. Iedere andere dobber zal voor een vis opvallen. Op deze zonnige dagen en bij deze ondiepte ziet een vis een gewone dobber als een donker voorwerp in de oppervlakte en weet dat die daar niet moet zijn. De Chrystal Dibber laat het licht door en valt zo niet op. Ik gebruik een andere topset met een korte maar stabiele AS4 dobber om ook op de bodem het aas ook aan te kunnen bieden. Kijken of daar straks nog (kleinere) brasems willen azen.

Ik start maar meteen met het vissen bovenin. Met de katapult schiet ik een paar harde pellets naar 13 meter en de Chrystal dibber laat ik direct zakken op de plek waar de pellets het water raken. Het duurt niet lang of het schieten en laten zakken van de Chrystal dibber zorgt voor de eerste aanbeet. En een aanbeet bij deze vorm van visserij is meteen hol elastiek dat uit de hengeltop glijdt!


De gele holle elastiek glijdt soepel uit de hengeltop en juist dat is belangrijk bij deze visserij. Een gehaakte vis moet direct van de stek kunnen wegzwemmen zonder de andere aanwezige vissen te verstoren. Ik merk meteen dat dit een heel andere vis is vergeleken met de vissen van Cary Lake. Match Lake bevat een goed bestand aan (grote) F1 karpers en wellicht is dit er eentje aan de haak. Een grote F1 karper heeft het gewicht van rond de kilo en dit blijkt er eentje te zijn. Snel wat elastiek met de rollercone binnenhalen, zodat deze F1 snel geland kan worden.


Het voordeel van F1 karpers is dat ze ook in de wintermaanden goed door blijven azen. Waar karpers het in het koude water tijdens de wintermaanden nog wel eens willen laten afweten, blijven F1 karpers actief. Het relatief ondiepe water van Match Lake en de mogelijk om tot het eiland te vissen zorgt ervoor dat er het hele jaar door goed gevist en gevangen kan worden. Overigens zijn de winters in het zuidwesten van Engeland wat milder dan bij ons. De F1 karpers zijn volop in de oppervlakte aanwezig en het is bij iedere inzet raak. Stuk voor stuk heel mooie vissen. En een totaal andere visserij dan op Cary Lake.


De topset met de AS4 dobber om op de bodem te vissen, ligt al een paar uur onaangeroerd naast me. Toch maar eens kijken of er brasem op de stek aanwezig is. De loodjes laat ik een bulk vormen op 15 centimeter van de haak. Het stukje worm als haakaas moet stil op de bodem aangeboden worden. Ik breng alles naar de stek en in tegenstelling tot de oppervlaktevisserij is het even wachten. Ik zie de zo herkenbare brasemaanbeet: dobber iets omhoog en daar glijdt de dobber schuin weg. Beet! Geen grote brasem, wel weer een puntgave vis. Wat een mooie fishery is dit toch!


Viaduct Fishery en de omgeving heeft heel veel te bieden. Ik heb nu op Match Lake gevist met de vaste stok. Het vissen met de pelletfeeder is ook goed mogelijk hier. Verwacht wel een heel actieve visserij!

Wil je eens meer te weten komen over Viaduct Fishery, de lodges en/of een keer gaan vissen op Viaduct Fishery, neem dat een kijkje op de volgende website http://www.viaductfishery.com/#Homepage

 Terug

02-10-2015
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank