Vissen in Engeland. Viaduct Fishery deel 1

(Maurice Prijs) In het zuidwesten van Engeland ligt onder Bristol het plaatsje Somerton. Somerton is een relatief klein plaatsje maar heeft één van de mooiste commercial fisheries van Engeland. Op Google Maps zijn de verschillende lakes al direct te herkennen en dat vroeg dus om een nadere inspectie! Eerlijk is eerlijk, het eerste was opviel toen ik Bristol voorbij reed, was het fantastische landschap en de serene rust. Degenen die ooit in Ierland geweest zijn, zouden dit stukje Engeland bijna als Ierland gaan herkennen. Kronkelweggetjes omgeven door hoge hagen groen.

Qua kilometers lijkt de afstand van Bristol naar Somerton niet zover, toch doe je er wel even over. Maar het is dan wel genieten! Overigens zijn er volop Bed and Breakfasts aanwezig in deze regio dus een goede slaapplaats is snel gevonden. Het is vanwege de kronkelige weggetjes en daarmee de relatief lange reisafstand wel aan te raden om een Bed and Breakfast dichtbij Somerton te zoeken. Nog dichterbij zijn de lodges die aangeboden worden op het terrein van Viaduct Fishery. Prachtige houten (luxe) lodges van alle gemakken voorzien.

Bij aankomst aan de voet van het dorpje Somerton blijkt het echt waar te zijn: Viaduct Fishery is één van de mooiste en natuurlijkste commercial fisheries van Engeland. Zes verschillende lakes die zich, zoals de eigenaar Steve het zelf zegt, zich genesteld  hebben in de Cary Valley. De Cary Valley is genoemd naar de Cary rivier die langs de lakes stroomt. Viaduct Fishery is in de begin jaren ‘80 van de vorige eeuw ontstaan en er is veel aandacht besteed aan “groen”. Op de eilanden in de lakes zijn bomen gepland, waterlelies zijn  er aanwezig en andere natuurlijke begroeiingen.

Viaduct Fishery kent de volgende zes lakes: Campbell Lake, Cary Lake, Lodge Lake, Match Lake, Middle Lake en Spring Lake. In de diverse lakes is een zeer goed bestand aan (grote) karper en “silverfish” aanwezig. Onder “silverfish” verstaan de Engelsen onder andere brasem, zeelt, voorn en baars. In totaal zijn er 136 stekken en is er rekening gehouden met visstekken voor mindervalide vissers. Viaduct Fishery is zo’n commercial waar ieder jaar de grote wedstrijden gehouden worden. De UK Champs en de Drennan Knock Out cup vissen steevast een ronde hier.  

Cary Lake, vernoemd naar de river Cary die erlangs stroomt, is bij de Engelsen het meest populair om op te vissen. Cary Lake kent de platforms met nummers 74 tot en met 109. Genoeg plek dus. Cary is zo interessant omdat er veel grote en hardvechtende karpers rondzwemmen.

 

Zo vroeg in de ochtend ligt Cary Lake er fantastisch bij. Nog geen enkel platform is bezet dus ik heb keuze genoeg.  Ik kies voor platform 97 halverwege Cary Lake. Deze plek ziet er fantastisch uit omdat het genoeg ruimte biedt om zowel vooruit als opzij in de margins te vissen. Het wordt vandaag een vaste stok dag. De platforms zijn ruim genoeg om alle spullen te installeren.


Een blik naar links levert meteen een mooie marginstek op. Door in de namiddag pal voor het naburige platform te vissen kunnen mooie vissen gevangen worden. Net voor een platform zijn zogenaamde “keepnetholes” aanwezig. Of in het Nederlands gezegd: dit zijn de plekken waar de bodem hard en glad is omdat wedstrijdvissers hun leefnet binnenhalen. Dat zorgt ervoor dat de bodem mooi schoon is en een fantastische plek oplevert voor margin vissen.

De marginvisserij is een einde van de dag visserij. Eerst dus maar eens met de lange vaste stok aan de slag. De Drennan Acolyte Carp vaste stok van 14,5 meter moet de klus ook vandaag gaan klaren! Ik vis met een harde pellet op de bodem. Diep is Cary Lake niet. Met de harde pellet van 8 mm zorg ik ervoor dat de kleinere vis geen kans krijgt om het aas te pakken. Af en toe bijschieten met 6 mm pellets moet de karper geïnteresseerd maken om te gaan azen. Op deze stek van Cary Lake heeft de vis echt de ruimte, na een paar minuten gaat de dobber onder en gaat een sterke karper ervandoor. Dit is een mooie dril en het lukt om de vis goed onder controle te krijgen. Karpers in diverse soorten en gewichten vang ik door deze vorm van bodemvisserij. Opvallend is dat ik een aantal kleinere maar heel mooie karpers vang. Stuk voor stuk juweeltjes!

Volgens de traditie ga ik na “thee time” de margins maar eens aanvoeren. Ik concentreer me in eerste instantie op het platform aan de linkerkant. Mocht dat onverhoopt niet gaan lopen, dan kan ik altijd nog naar rechts uitwijken voor een stek. Ik voer de margin stek flink aan en dan is het maar wachten op wat komen gaat! Dat er wat komen gaat… dat staat wel vast! Het platform ligt wel op een afstand van ongeveer 12 meter en daarom haal ik een deel van de Acolyte Carp vaste stok af. Robuust materiaal in de zin van 23/00 Supplexlijn, een AS4 0.3 gram dobber, Margin Carp haak 8 en rode Bungee moeten een gehaakte margin vis veilig landen. Ik kies voor wat sterker materiaal omdat vissen nog wel eens de neiging hebben om onder de platforms te schieten. De dikkere lijn is wat schuurbestendiger en de elastiek zorgt ervoor dat ik net iets meer kracht kan zetten na een aanbeet.

Op de haak gaan twee uit Nederland meegereisde grote wormen. Een flinke hap die opvalt in het water. Een beetje margin karper heeft trouwens geen moeite met twee grote wormen. Deze worden zo naar binnengezogen. Ik breng de hengel naar het platform en laat de wormen rustig zakken. Aan de onrust op de stek te zien moet er wel vis aanwezig zijn. Het duurt niet lang of de AS4 dobber schiet met een noodgang onder water. Conclusie: een flinke vis heeft het aas naar binnen gezogen. Ik zet de haak en dit is ook meteen een vis die naar het naastliggende platform wil vluchten. Het Bungee elastiek zorgt ervoor dat de vis een eerste flinke run kan nemen, maar geeft me daarnaast ook genoeg ruimte om de vis te sturen. Dit is een mooie manier van margin vissen op afstand! Nu niet eens een keer met drie of vier deeltjes in de kant vissen, maar op een aardige afstand. De vis gaat nu van de kant af en in open water is met dit materiaal de vis goed uit te drillen. Het voelt als een zware vis en het is altijd uitzien totdat de vis naar de oppervlakte komt.  

Het landingsnet gaat snel onder de eerste Cary Lake margin carp en ik kan deze mooie vis onthaken. Na het bewonderen van deze vis gaat die snel weer terug in het water! Margin vissen is verslavend en dus ga ik snel weer verder vissen.

Viaduct Fishery en de omgeving heeft heel veel te bieden. Ik heb nu op Cary Lake gevist met de vaste stok. Het vissen met de feeder en pelletwaggler is ook goed mogelijk hier. Match Lake is de bestemming voor een volgende sessie!

 Wil je eens meer te weten komen over Viaduct Fishery, de lodges en/of een keer gaan vissen op Viaduct Fishery, neem dat een kijkje op de volgende website http://www.viaductfishery.com/#HomepageTerug

25-09-2015
http://www.evezet.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank