Vissen in de margin op Gold Lake in Engeland

(Maurice Prijs)Het vissen met de vaste stok kort in de kant, de zogenaamde margin (of edge) heeft iets bijzonders en spectaculairs. Het is de vaste stok (of beter gezegd: de topset met een deel 3 en soms een deel 4 eraan) en de grote margin karpers die het tot een echte uitdaging maken. 

Goed materiaal is belangrijk en bij deze visserij is er geen plek voor kleine haken, dunne lijnen, dun elastiek en een hengel die deze visserij niet aankan. Alles moet in goede balans zijn om deze flinke karpers veilig te kunnen landen.

In Engeland is het margin vissen een belangrijk onderdeel van de wedstrijden op commercials en juist in de laatste twee uur van de wedstrijd wordt er flink gevist in de margin. Vissen in de Engelse commercials weten gewoon dat aan het einde van de dag het tijd wordt om eens flink te gaan eten onder de kant en juist daarom is het voor de visser interessant om in de kant te vissen.

Vandaag wil ik eens aan de slag gaan met het vissen in de margins. De Engelsen informeerden me al dat er echt grote vissen in de margins willen azen en dat in vergelijking met vorig jaar (waar mais en hennep het heel goed deden), nu grondvoer een belangrijke aantrekkingskracht op de marginvissen lijkt te hebben. Dat is een waardevolle tip.

In ben neergestreken op de Canal Bank van Gold Lake en heb een mooie stek gevonden. Op Gold Valley zijn mooie en ruime betonnen platforms aangelegd met aan weerzijden prachtige rietkragen. Dit lijkt de ideale plek om in de margins te gaan vissen. 


“After theetime” oftewel ergens tussen 15.00 en 16.00 uur ’s middags is het tijd om in de margin te gaan vissen. Ik ga in de linker margin vissen. Het valt me op dat er ongeveer een meter water staat. Dat is eigenlijk best diep omdat het doorgaans met 60 centimeter wel ophoudt. Vanwege de diepte kies ik voor een diamantvormige Drennan Carp 2 dobber van 0,4 gram. Deze dobber staat stabiel in het water en juist dat is belangrijk bij het margin vissen. Je wilt namelijk voorkomen dat grote karpers je dobber van de plek laten gaan én je wilt al helemaal geen karper van 7 – 10 kg vals haken. Een stabiele dobber met bulklood in deze diepte is het advies. De lijn is een 20/00 Supplex lijn waaraan rechtstreeks een Margin Carp haak 10 wordt geknoopt.

Het aanvoeren doe ik met een grondvoer mix. Genoeg grondvoer moet de tafel dekken en de vissen aantrekken.

Het haakaas voor de margin visserij moet vooral groot zijn. Ik wil met een haakaas vissen dat erg goed opvalt op het grondvoer. Twee hele wormen of 5 maiskorrels doen het doorgaans goed. Het voordeel van de maiskorrels is dat ze vanwege de gele kleur echt goed opvallen.

Het is vooral even afwachten totdat de eerste aanbeet gaat komen. Vissen gaan altijd een keer in de margin azen, het is vooral even afwachten wanneer. Ik vis met een topkit en een deel 3. Deel 4 en 5 ligt op de roller achter me om zonodig bij te steken.

 Na een halfuur vissen lijkt het er dan van te gaan komen! Bewegende rietstengels lijken de aanwezigheid van karper te verraden. Ondanks dat karpers heel voorzichtig kunnen zijn, is het toch voor grote karpers moeilijk om in een diepte van 1 meter en zo dicht bij de kant onopgemerkt te blijven. En…. als er een karper in de margin gaat azen, dan wil die ook alles opeten wat er ligt. Het is een kwestie van seconden voordat de dobber onderschiet. De twee grote wormen zijn door de karper naar binnen gezogen en de haak is gezet!

 

Een kolk aan de oppervlakte volgt en de vis gaat als een torpedo van de kant af. Een grote karper weet binnen een seconde direct waar die op volle kracht heen moet zwemmen. De rode Carp Bungee glijdt soepel uit de top en de hengeltop van de Acolyte Carp wordt richting het water getrokken. Met een tweedelige topset en een deel 3 is dit echt wel spectaculair!

De hengeltop gaat onder water en deze margin vis blijkt na de eerste felle run goed in staat om te temmen. Ondanks dat het een grote vis is, is die toch redelijk snel binnen.

Het margin vissen typeert zich door een herhaling van zetten. Ik breng met de cup weer een volle cup grondvoer en ga met twee wormen aan de haak weer de margin in. Niet veel later is het vis nummer twee die gehaakt is. Wat een sport is dit! Margin vissen op deze grote vissen is vooral een kwestie van vertrouwen hebben in je materiaal. Naast dat je mooie grote vissen kan vangen, kun je ook veel vertrouwen in je materiaal krijgen. Reken maar dat deze karpers je materiaal op de proef stellen!

 

Gold Valley heeft heel veel te bieden. Ik ben hier ingezoomd op het  margin vissen. Iedere methode is echter mogelijk hier.

Wil je eens meer te weten komen over Gold Valley Lakes en/of een keer gaan vissen op Gold Valley, neem dat een kijkje op de volgende website http://www.goldvalleylakes.comTerug

17-09-2015
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.garbolino.fr
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank