Visschool de Hengel laat je visadrealine stromen.

(Pat Gayet) Kort geleden ontving ik 2 emailtjes met de vraag of ik een workshop kon geven in het karpervissen met de stok. Een vader met zijn 13 jarige zoon en 2 11jarige jongens die al al jaren boezemvrienden zijn wilden graag eens aan de slag op een vijvert. Geen van de jeugdigen had dan ook enige ervaring met de hengelsport. Alleen  Jasper had wel eens een klein voorntje had gevangen. Na wat mailverkeer werd uiteindelijk op vrijdag afgesproken om elkaar te ontmoeten aan de visvijver. Zelf was ik dan ook al vroeg uit de veren om alle materialen bij elkaar te verzamelen en te zorgen dat er niets was. Voor mij altijd de beproeving om er voor te zorgen dat mijn gasten ook daadwerkelijk een karper aan de haak slaan. Er bestaat niet zoiets als vangstgarantie. Ook moesten er nog dagvergunningen gekocht worden.  Om 9.00 uur had ik alles opgetuigd en liggen ook de onthaakmatten klaar om de gedrilde vis te onthaken en de vangst op de foto te zetten.

De vijver wordt inmiddels goed bezocht door allerlei hengelsportfanaten. De plaatsen zijn dan ook bijna allemaal bezet. De meesten sportvissers zijn volwassen die deze jeugdvijver vereren met een bezoek. Persoonlijk is dit ook mijn favoriete vijver. Voordat de workshop begint breng ik lokvoer op de visstekken en gooi zelf nog een lijntje uit. Bij mijn 2de inzet met Junky Brown Secret Paste meldt zich een kruiskarper van 2 kg. Dit geeft natuurlijk goede hoop voor de rest van de dag maar hoe anders hij zal verlopen. Als ik wederom in wil zetten zie ik op afstand zoekende ogen en weet ik wie ze zoeken. Een seintje is voldoende om elkaar de hand te schudden.

Tijdens de kennismaking arriveren ook de vriendjes Jasper en Niels met Petra, die de gehele dag de zon zal aanbidden en de rust zal hebben van de anders zo drukke jongens. Allereerst wordt er een demonstatie gegeven door mij hoe de vismaterialen te bemannen en leg ik uit hoe de opbouw tot stand komt en hoe de elastiek zijn werk doet. Van groot belang is ook  het waarschuwen van het bewegen tussen de vismaterialen. Vandaag moesten er ook 2 hengeldelen aan geloven en werden zij onder de voet gelopen. Het gebeurt altijd per ongeluk, kun je het slechts kwalijk nemen en neem je dit dan ook maar voor lief.Het is koppelvissen op de steiger en het blijft stil zonder aanbeten als er mais aan de haak hangt. Getuige de andere hengels rond de vijver hebben de karpers er heel andere gedachten over en laten zich deze dag heel moeilijk vangen. Toch zijn er genoeg aanwijzingen dat ze toch op de voerplek aanwezig zijn. Nu ze het werken met de hengeldelen wat gewend zijn besluit ik om ze toch te laten proberen om met de JBS paste te vissen. Dit vergt toch wat handigheid en wordt er vele malen hulp aangeboden om het op de haak te krijgen en in te zetten. Niels slaat als eerste een kruiskarper aan de haak en glunderde van top tot teen toen Jasper hem in het net kon scheppen. De eerste vis van zijn leven mocht er zijn en met twijfelende handjes hield hij trots zijn vangst vast om ermee op de foto te gaan. De stroom adrenaline is amper opgedroogd of de volgende vis dient zich alweer aan.  Dit keer een karper van zo’n 2.5 kg die ditmaal met Jasper mag poseren en even trots is daar zij die samen gevangen hebben. Zo een karper aan de lijn hebben en ook nog zelf scheppen is wel een heel moeilijke opgave voor deze aspirant hengelsporters. Dat is ook de reden waarom ik de jeugd altijd samen op 1 vissteiger zet en is het meer inspirerend en gezelliger als de vissen wat minder actief zijn.

Na het middaguur vertrekt de een na de andere visser de moed opgevend om nog een aanbeet te krijgen. Ook Koen met zoon Vico staan nog met lege handen maar zijn geen zins van plan om het bijltje er bij neer te gooien. Ook niet als Jasper de volgende is die een karper aan de haak slaat. Zijn hartje ging ervan bonken en de adrenaline liep hoog op na een dril van 15 minuten. Over gelukkig en in zijn enthousiasme toch even de buren laten weten dat deze hun 3e karper was en met drie nul voor stonden, als ware het een wedstrijd die ze aan het vissen waren. Het zal toch niet gebeuren dat ze naar huis gaan zonder karper strijd.

Vele aassoorten zijn inmiddels gebruikt en  als ik besluit  wat expanderpellets klaar te maken en dit schijnt dit een goede keuze te zijn. Een dikke rietvoorn laat het gezicht van Koen tevreden stellen en snel slaat ook Vico een mooie karper aan de haak. Ook zijn eerste vangst van zijn leven. De volgende karper laat niet lang op zich wachten en vangt Koen de grootste van de dag waarmee ook ik tevreden ben. Het was een dag waarop het erg moeilijk was en je geduldig moest zijn. Natuurlijk waren er meerdere aanbeten die gemist werden door onervarenheid. Mede door het mooie weer werd het voor hen allen een onvergetelijke visdag en mocht ook ik de complimenten en bedankjes in ontvangst nemen. Ook ik had alles uit de kast getrokken zodat er niet met een nul huiswaarts hoefde te gaan.

De visschool de Hengel heugt zich op meerdere aanstaande visworkshops om vooral de jeugd weer aan het viswater terug te zien. Vandaag ,missie geslaagd en zijn er weer 3 nieuwe enthousiaste vissertjes bijgekomen.

Groeten Pat en wie weet de Hengel iets voor jou?Terug

23-08-2015
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.evezet.nl/cms/index.php/nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank