Bouw je eigen hengel, deel 2

Na enige tijd van drukte kan ik, Frank Penning, nu eindelijk weer naar Willem om verder te gaan met het afbouwen van mijn hengel. Vandaag zal het fijnere werk aan bod komen. Afgelopen tijd heeft de lijm goed kunnen drogen en we beginnen dan ook met het schuren van het handvat. Ik heb er voor gekozen om deze recht en strak te houden.
 
Als de hengel in de draaibank zit begin je met het schuurpapiertje recht over het kurk te halen terwijl de draaibank draait. Houd wel de druk op het schuurpapiertje gelijk zodat je gelijkmatig evenveel weg schuurt. Neem steeds een fijnere korrel schuurpapier totdat het gewenste resultaat bereikt is. Nu zie je pas hoe mooi kurk op je hengel is. Om het handvat niet meer te beschadigen of te vervuilen verpak je je hele handvat in krimpfolie.
 
Nu gaan we naar het priegelwerk. Ondanks dat ik al een aantal keren heb geoefend met het wikkelen op een oud stuk hengel blijf ik hier tegen opzien. Achteraf is dit niet nodig als je er maar de tijd er voor neemt! De verdeling van de ogen komt bij Willem uit het archief. Het topoog wordt vastgelijmd en vanuit daar wordt de rest uitgemeten. Je plakt dan elk oog vast aan 1 voetje op de blank met papierplakband. Let wel op dat je alle ogen op de zelfde manier plaatst, dus de poten in gelijke richting.
 
Daar zit ik dan, klaar om te wikkelen, met zweet in mijn handen en twee ogen in mijn nek van de meester. Het voelt weer net als vroeger op school. Voorzichtig begin ik aan de eerste wikkeling. Zet het velrode wikkelgaren op en draai de blank een aantal keren rond tot dat hij het draad pakt. Pakt de wikkeling het draad op dan knip je het begin af zodat hij onder de wikkeling komt te liggen als je door wikkelt. Als ik het eerste oog gewikkeld heb realiseer ik me dat ik de hulplus ben vergeten, deze heb je immers nodig om je wikkeling vast te zetten. Volgens Willem is het een klassieke beginners fout. Ik de zaak weer een heel stuk terug rollen omdat je dient immers de hulplus vroegtijdig mee te wikkelen.
 
De tweede keer gaat het beter. De hulplus is mooi meegewikkeld en aan het eind knip je het draad af. Het uiteinde van de draad gaat door de hulplus en deze trek je er uit zodat je eind onder de wikkeling ligt. Nu trek je heel voorzichtig je wikkeling open en met een scalpel snij je het eind bij. Met je duimnagel leg je de wikkeling recht en trekt hem glad. Pfff dat was de eerste nu nog zesentwintig plus sierwikkelingen te gaan. Deze avond zal ik alle ogen aan het topdeel aan 1 kant vast zetten.
 
In deel drie ga ik binnenkort verder met het afbouwen van mijn eigen hengel.
 
 Groeten,
 
Frank Penning en Willem


Terug

26-09-2009
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank