Vissen met Wisse; de nacht van Leeuwarden.

We zijn aangekomen bij het zoveelste terugkerende evenement op de jaarlijkse kalender. Net als veel andere verenigingen en/of winkeliers organiseert HSV Leeuwarden ook weer haar jaarlijkse open nachtwedstrijd. Na de editie van vorig jaar kwamen de inschrijvingen al vlot op gang. Binnen enkele weken stonden er al deelnemers op de reservelijst.

 

Dit jaar heeft de organisatie er voor gekozen om het parcours bij Spannenburg aan te vragen.Na een aantal keren rond Grou en Akkrum te hebben gevist zochten we naar een parcours dat, zo mogelijk, nog eerlijker is met gelijke stekken voor alle deelnemers. In vergelijking tot het parcours bij Oude Schouw, waar de breedte van het kanaal nog al verschillend is, hebben we het hier over een stuk kanaal in de categorie: "recht toe, recht aan". Overal 65 meter breed, rechte walkanten en een mooie berm om te vissen. Daarbij komt dat het parcours bij Spannenburg geen onderbrekingen heeft en vissen we dus met 1 kop- en 1 staartstek. Verder zit iedereen gewoon in de rij.

Uiteraard is het voor ons als organisatie altijd weer spannend of de vangsten hier doen wat we er van hopen. Enige weken ervoor hebben Vijgeboom en ik al een nachtje gevist met een positief resultaat. Naast het feit dat wij die nacht heerlijk hebben gevist, kwamen van het water onder de muggen bulten, we leken beiden op een krentenbol.

 

Vrijdagavond voor de wedstrijd inspecteren Hans V. en ik nog een keer het parcours, voor de zekerheid afstanden meten en bekijken hoe de stekken er bij liggen. Deze avond vist HSV t’Stikkelbearske haar nachtwedstrijd op hetzelfde parcours. Dat geeft ons mooi de gelegenheid om de vangsten te peilen.  We zijn niet als enigen  benieuwd naar de vangsten. Piet Alberts en Tjeerd Blauw wandelen ook al langs het parcours. Ondanks dat het Piet nooit uitmaakt waar hij zit, wil hij kennelijk toch de situatie ter plaatse in de avond even bekijken. Ook Dirk Visser en Rinus Berger denken er zo over want even later schuifelen ook zij langs het kanaal. Moet je voorstellen dat deze mannen op een vrijdagavond 40km v.v. rijden om even te gaan kijken. We kunnen niet zeggen dat deze koppels de wedstrijd niet serieus nemen.

 

Voordat we een nachtwedstrijd op poten hebben, moet er wederom een aantal zaken goed geregeld zijn. Het wedstrijdparcours wordt aangevraagd, parkeervergunning en de catering, in de vorm van een barbecue, worden georganiseerd. Om het een en ander toch gezellig, interessant en betaalbaar te houden voor de deelnemers, worden er sponsoren benaderd om een bescheiden duit in het zakje te doen. Met een inschrijfgeld van slechts € 40,- per koppel, inclusief catering en drankjes, zijn we evengoed in staat om 11 prijzen neer te leggen op 19 koppels. Aangezien we ons blijven inzetten voor een laag inschrijfgeld en de traditionele barbecue in stand willen houden zijn deze sponsoren van ongelofelijk groot belang.Dit jaar worden de deelnemers getrakteerd op een donatie van Bertus Kortman. Hij viert aan de waterkant zijn verjaardag. Om dit niet zonder ruchtbaarheid voorbij te laten gaan neemt hij de drankvoorziening voor zijn rekening. Tijdens het welkomstwoord van organisator Hans Vijgeboom wordt Bertus nog eens extra in het zonnetje gezet.

 

Terwijl de deelnemers de laatste restjes van de barbecue wegwerken kan de loting beginnen. Zoals gebruikelijk mag Anne Dirk van Assen voor ons loten. De man met het “Gouden handje” heeft ons al eens eerder op een mooi stekje geparkeerd. Met stek nummer vier kunnen we niet geheel ontevreden zijn.

Het opbouwen voor een nachtwedstrijd neemt altijd iets meer tijd in beslag dan overdag. Goed zitten met voldoende verlichting is in de nacht van essentieel belang. Je wil in het donker alles bij de hand hebben zonder je nek te breken over de materialen als je van je vis kruk af moet. Om 20.00 gaan we er goed voor zitten. Met 12 uur wedstrijd voor de boeg zijn de verwachtingen hooggespannen. De omstandigheden zijn prima. Als er een beetje wind blijft staan hebben we minder last van muggen en ander stekend ongedierte. Vijgeboom gaat ver vissen. Wisse pakt twee stekje kort. Op 14 en 20 meter vandaag.

 

Om 20.00 uur kunnen we los. Terwijl wij de stekken nog aanvoeren zien we dat rechts van ons Jan Veenman al de eerste platte binnendraait. Hij heeft de vis al dik op de stek liggen.

Binnen het eerste half uur ligt er bij de buren al 6 kilo in het netje. Daar valt niet tegen aan te vissen. Vijgeboom gooit zoals gebruikelijk eerst een voorslag aan puin en kan direct gaan knutselen. Beter nu dan in het donker. Gelukkig pakt hij na een uur ook zijn eerste vis maar de vangst komt nog niet erg los. Op zich is het in de nachtwedstrijd niet zo erg wanneer de vis rustig op de voerstek gaat azen, maar vanavond komt het wel erg traag op gang.

Wisse zit te na twee uur nog te wachten op de eerste aanbeet en wanneer de eerste vis zich aan dient, blijkt dat een paling te zijn. Op het moment dat er zich meer onaangename gasten zich aandienen, begin ik mijn twijfels te krijgen. Vijgeboom vangt opeens schele pos, zwartbek grondels en Wisse nog meer paling. Nog even en ik ga  Volendams praten. Nu is het zaak om het tij te keren. 

Over het gehele parcours zijn de vangsten nog niet wild als de nacht invalt. Op de afstand stek, tegen de balk, krijgt Vijgeboom de vis steeds beter aan het azen. Het gaat niet in een hoog tempo, maar er komt geregeld vis naar de kant. Wisse ploetert letterlijk ruim 6 uur voort en heeft nog geen fatsoenlijke vis gevangen. Als ik na zes uur vissen op de korte stekken nog geen normale vis het weten te haken, behalve paling, besluiten we beiden ver weg te gaan vissen op een stek. In het donker moet je er dan op kunnen vertrouwen dat je koppelmaat netjes blijft gooien anders zit je de hele nacht lijnen uit de war te halen.Nu is dat netjes gooien aan Vijgeboom wel toevertrouwd en met wat kunst- en vliegwerk kan Wisse die 60 meter ook wel overbruggen. Het is volgens mij ergens rond 02.30 uur wanneer ik uiteindelijk de eerste vis weet te haken. Geloof me dat ik een aantal keren heb overwogen om in de auto te gaan liggen slapen. Als alle registers opengetrokken zijn ben je na ruim 6 uur zonder knappe aanbeet en vangst de slappe praat van Hans V. echt wel zat. We vangen tot de ochtend beiden onze vis. Maar zien dat links van ons Sjoerd Huizinga en Henk Land een geweldige inhaal slag weten te maken.

 

08.00 uur zit het erop. We zijn niet geheel ontevreden maar deze nacht heeft ons wederom aan het denken gezet over de aanpak. Tijdens de weging zien we dat er bij ons in het A-vak heel behoorlijk is gevangen. Drie koppels gaan over de 50 kilo. De winnaars, Anne Dirk van Assen en Frans Temme, leggen ruim 77 kilo in de weegzak. Topprestatie!

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat Piet Alberts vooraf juist voorspeld heeft dat de winnaar van deze wedstrijd bij de boerderij zit. Opmerkelijk details is dat hij niet heeft gezegd bij welke boerderij, maar dat terzijde. In het B-vak is de vangst iets minder. In tegenstelling tot de verwachting. Maar de vangsten zijn over het geheel beter dan die van voorgaande jaren bij Oude Schouw. Rond 10.30 uur kunnen we in het ochtend zonnetje de prijsuitreiking beginnen. In het A-vak worden 6 prijzen verdeeld over 10 koppels, in het B-vak 5 prijzen op 9 koppels.Zo komt al het inleggeld ten goede aan de deelnemers.

 

We bedanken de partijen die ons ondersteund hebben om dit evenement ook dit jaar weer tot een succes te maken: Lucien van Avermaete, beheerder van Wijkcentrum Markant , voor het verzorgen van de barbecue, Groothandel Hanos voor het beschikbaar stellen van het vlees. Bertus Kortman voor de drankvoorziening en Hans Vijgeboom namens HSV Leeuwarden voor de algehele organisatie. De foto`s zijn overigens beschikbaar gesteld door Hans Drost. Hans, bedankt weer. De foto`s zien er weer top uit.

Voor vragen, opmerkingen en suggesties: kjwisse@outlook.com  Hans Wisse

 Namens HSV Leeuwarden de uitslag:

 

 

1 t/m 6 prijs

 

 

VAK A

Naam

 

Gewicht

1

Anne Dirk Van Assen

Frans Temme

77650

2

Henk Land

Sjoerd Huizinga

60350

3

Jan Veenman

Tim Vrind

52100

4

Klaas Bakker

Harrie Olde Olthof

43450

5

Henk Veenstra

Klaas Mozes

3900

6

Hans Vijgeboom

Hans Wisse

31600

7

Spraakman

Betrus Van Dijk

25810

8

Gooitzen Hager

Henk De Haan

15750

9

Wiebe Vrind

Johnny Vrind

12850

10

Piet Alberts

Tjeerd Blauw

12150

 

 

 

 

 

1 t/m 5 prijs

 

 

VAK B

Naam

 

Gewicht

1

Koert Schokker

Jan Vd Weijde

52650

2

Dave Martens

Rein Pal

41250

3

Willy Brandsma

Bert Vd Velde

27550

4

Bertus Kortman

Felix Ring

25250

5

Aris De Jong

Johannes De Jong

21050

6

Dirk Visser

Rinus Berger

16500

7

Grietus De Vries

Henk De Jong

8500

8

Marten Huisma

Hans Drost

Niet gewogen

9

Bennie Plat

Piet Veenstra

Niet gewogen

 Terug

29-06-2015
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank