Vissen met Wisse, koppelkampioenschap van Friesland.

Na de eerste week van mei werd het weer even rustig voor Wisse. Koppelmaat Vijgeboom was een aantal weken uit de running door een kleine medische ingreep. Dat gaf mij de gelegenheid om weer eens een dagje met webmaster Gijs een hengeltje uit te gooien. Geloof me dat we elkaar, meestal, slechts 1 keer per jaar zien. Verder beperkt ons contact zich tot de telefoon en e-mail. Plaats van samenkomst was dit keer de Urkervaart ter hoogte van Tollebeek.


Ik kan een ieder verzekeren dat de vis zich prima liet vangen deze dag. Gijs met de vastestok en Wisse met de feeder, wisten de platten goed aan het azen te krijgen. Tussen het vangen van de vis door hebben we weer eens de mogelijkheid om te brainstormen wat er met de site gaat gebeuren.

Inmiddels is het juni geworden en wil de zomer nog niet echt vorm aan nemen. De jaarlijkse wedstrijden aan het PM-kanaal bij Blauwverlaat komen wel op gang, maar de vis wil hier nog niet erg meewerken. Vandaag vissen we om het open Fries koppelkampioenschap. In tegenstelling tot wat een ieder gewend is, vis ik vandaag met Dave Martens. Vorig jaar visten we al eens samen dus dit jaar doen we dat nog eens dunnetjes over.Gezien de recente resultaten vist Dave momenteel een aantal sterke wedstrijden.


In Gorredijk wist hij zijn vak te winnen, wel vanaf de kopstek, maar vorige week wist hij hetzelfde te doen en de algehele wedstrijd op zijn naam te schrijven bij Harkema vanaf een middenstek in het parcours. Nu maar hopen dat hij niet al zijn kruit heeft verschoten.

Om 06.00 uur gaat Dave loten in Westergeest. Topografisch gezien is dat tussen Dokkum en Kollum. Het loten laat ik aan Dave over, de reden zal duidelijk zijn. Vandaag nemen we plaats op stek 4 tegen de stenen op Blauforlaet. Het tweede vak ligt iets verder op tegen de houten balk. We delen het vak met onder andere Henk Tegel, Peter Bies en naast ons Harry Olthof en Klaas Bakker. Op de kopstek zit het BKM-koppel Mijnheer en Bove.


Stek vier lijkt in eerste instantie niet ongunstig. Tegen de kop vissen is nooit makkelijk, zeker niet tegen de brug bij Blauforlaet, maar de vangsten zijn ook daar nog niet geweldig. We zetten in op drie stekken. Strak tegen de stenen, een meter of tien er uit en kort op tien meter. Dave heeft de voervoorziening voor zijn rekening genomen zodat ik alleen maar hoef aan te schuiven.


Vanaf de start begint het al goed. Koppelmaat Dave gooit eerst zijn korf eraf, vervolgens zijn voorslag aan bonken dus het knutseluurtje begint al vroeg. In dat opzicht is het net alsof ik naast Vijgeboom zit vandaag, hij heeft daar tenslotte ook vaak last van. Het grote verschil is dat Dave wel zijn top in de feeder hengel laat zitten terwijl Hans V. dan vaak een zwevende top op de lijn heeft op ongeveer 50 meter afstand. Terwijl naast mij herstelwerkzaamheden plaats vinden vang ik al snel de eerste vis.

Niet groot maar goed voor 300 gram. Aangezien Dave de stek rustig wil opbouwen, kunnen we de visdag serieus starten met koffie en puddingbroodjes. Wanneer mijn waffel onder de gele room zit en mijn handen kleven van de poedersuiker, loopt mij top rond en pak ik weer een halfwas brasem.


Het lijkt allemaal een paar momenten heel hilarisch maar de uren die volgen zijn uitermate taai. Dave krijgt de vis niet aan het azen. Zoekend tussen twee afstanden is er alleen wat baars en schele pos te vangen. Ook Wisse is de beet volledig kwijt. Ongeveer halverwege de wedstrijd blijkt dat Henk Tegel en Klaas Mozes ook nog op de eerste aanbeet zitten te wachten. Hoewel hij eerder wist te vertellen dat de vis op stek 13 ligt, willen ze daar nog niet bijten. Wanneer alle registers open zijn geweest, besluiten we om met “schoon” voer, zonder toevoeging van enig aas, beide stekken te gaan bevissen. Als door een wonder loopt mijn top rond en hangt er een brasem aan het kleine haakje. Op het moment dat Dave de vis voor mij wil gaan scheppen krijgt ook hij een serieuze aanbeet en maken we een echte dubbelslag. Zo schiet de teller binnen vijf minuten met twee kilo omhoog. Tegen het laatste half uur legt Dave daar nog drie mooie vissen bij en blijft de teller steken op beiden vijf vissen.

Na vijf uur zit de wedstrijd er op. De weinig hoopgevende berichten geven ons het idee dat we mee kunnen doen voor de prijzentafel. Op de kopstek wordt het vak gewonnen met ruim 5 kilo. Daarna loopt het al terug naar 4,3 en pakken we de derde plaats met ruim 4 kilo.


In Café Foestrum, Westergeest, is het nog even gezellig napraten over de magere vangsten en de verspeelde vissen. Onder het genot van een glas bier en een balletje gehakt worden al snel de prijzen uitgereikt. Op 20 koppels in een vak zijn er acht vleesprijzen te verdelen. Met 16 prijswinnaars is dat een prachtige verdeling. Riante vleesprijzen in koeltassen, keurig verzorgd door Ambachtelijke Slagerij Menno Hoekstra uit Anjum.


De overall winst gaat naar de staartstek met ruim 10 kilo. Anne Dirk van Assen en Frans Temme kunnen zich een jaar lang Fries Kampioen koppelvissen noemen. Een mooi gewicht voor een mooie prestatie.

Zonder de zaken te bagatelliseren is vandaag weer gebleken dat de kop-staartstekken een voordeel weten te behalen. Naast goed vissen is aan het PM kanaal bij Kootstertille de laatste jaren een goede loting ook van essentieel belang geworden. De vangsten zijn over het geheel gezien erg matig. Wat ooit een succesvol wedstrijdparcours was, is nu behoorlijk op zijn retour. Er gaan zelfs al geluiden op, langs de waterkant, om Kootstertille een start en landingsbaan te geven door het PM kanaal te gaan asfalteren. 


Echter keren we vandaag tevreden huiswaarts met een derde prijs in het vak en maken Dave en ik nu al de afspraak dat we het volgend jaar nog maar eens moeten herhalen.

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com  Hans Wisse

(Op het moment van publicatie is er nog geen uitslag afgegeven door HSV De Dobber Westergeest.)

 Terug

07-06-2015
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank