Vissen met Wisse, het eerste Leeuwarden Open.

We zijn inmiddels in mei aangekomen. Het seizoen is losgebarsten, en zo lijkt het wel, als je kijkt naar de hoeveelheid uitslagen op matchfishing.nl. Ook HSV Leeuwarden is aangekomen bij haar eerste van vier grote open wedstrijden. Sturende kracht achter deze evenementen is mijn koppelmaat en bestuurslid van HSV Leeuwarden, Hans Vijgeboom. Zoals altijd kan hij het ook niet zonder Jan Hoff en Henk Heslinga. Op de achtergrond mag ik dan nog wat hand- en spandiensten verrichten, zoals het uitzetten van de stekken en assisteren bij de weging. Zoals bij veel vrije wedstrijden vissen we vandaag in een vrijehengelvak. Dit vak wordt natuurlijk gedomineerd door de feedervissers, daarnaast is er nog een vak voor de stokvisser. In dit laatste vak wordt alleen dobberdragend gevist met de vaste stok, match- of bolohengel. Alles mag zolang de dobber het lood maar kan dragen.

 

Wanneer ik de auto in wil stappen, word ik onaangenaam verrast. Nota bene op 2 mei moet ik mijn ruiten ijsvrij maken. Als dat maar goed gaat straks op het ondiepe water van De Zwette. Om 06.30 uur prik ik de kantnummers in de grond aan De Zwette bij Reduzum. De Zwette is een aftakking van het Van Harinxmakanaal. Het water is slechts 20 meter breed en niet meer dan twee meter diep. Mooie rietkanten en een paar aanlegplaatsen voor de recreatievaart. In het voorjaar ligt dit slootje vol met paairijpe vis. Vandaar dat de vangsten hier vaak heel behoorlijk zijn in deze periode van het jaar. Aan dit water staan 25 mooie steigers waar zo direct 17 dobberliefhebbers de strijd met elkaar aan gaan.Als ik rond 07.30 uur het fietspad rijklaar maak, komen de eerste deelnemers al het parcours opgereden. Normaal gesproken wordt de weg hier geblokkeerd voor motorvoertuigen, maar tijdens wedstrijden is er ontheffing, waardoor de deelnemers keurig achter de stekken hun auto kunnen parkeren. Dit soort zaken zijn hier in Friesland toch prima geregeld. Wanneer iedereen zich aan de regels houdt, kan dit blijven bestaan. De vrijehengelvakken zijn uitgezet aan het PM-kanaal bij Oude Schouw, aan de Leppedyk en in het dorp Grou.

 

Ik vis vandaag mee in het vastehengelvak. De hoeveelheid vis die hier te vangen is klinkt mij als muziek in de oren. Vorig jaar had ik het in september al naar mijn zin, terwijl dit niet eens de beste tijd van het jaar is. Na ons succesvolle optreden van vorige week, moet ik het vandaag zonder Vijgeboom stellen en dus ben ik op mij zelf aangewezen. Eens kijken of Wisse na vijf uur nog steeds zoveel praatjes heeft. Wellicht ben ik na deze pot wel weer “gedegradeerd” tot recreant.

 

Gezien de situatie zet ik in op drie topsets voor de elfmeterstek. Met dobbers tussen 0,5 en 1 gram moet ik de lading kunnen dekken. Kort voor de kant vis ik met vier delen in dezelfde opzet. Ook de matchhengel komt in stelling. Nu maar hopen dat ik die niet bij de eerste de beste worp in de knoop gooi of in het riet parkeer, anders is dit feestje zo gevierd. Met een 4-gram waggler moet ik het redden op de afstand en deze diepte.


In de kuip heb ik vandaag Nipro vastestokvoer gemengd, met een restje wintervoer. Beiden hebben een kruidig karakter, waarmee ik probeer te gokken op een hoeveelheid voorn. Het wintervoer gebruik ik omdat het water niet al te diep is en door de donkere kleur niet te opvallend in helder water. Door de eigenschappen van beide voersoorten te combineren heb ik een prima allround voer. Verder een riante hoeveelheid gekiemde hennep, maïs en uiteraard een zak pieren.

Wanneer de deelnemers aankomen, krijg ik van Fokke Visser mijn kantnummer. Hij heeft me netjes op de staartstek, op nummer 17, geloot. Zelf neemt hij plaats op stek 16 en kan ik me opmaken voor een serieuze wedstrijd. Vanaf de start loopt er een mooie stroompje door de Zwette. Op de drift kan ik dus kort voorntjes vangen. Fokke start direct op 11 meter, net als de meeste deelnemers. De eerste vissen worden al snel na het begin van de wedstrijd gevangen. Het eerste uur pakt Siep Bloem op stek 15 al een mooie platte. Ik blijf stug volhouden op de korte stek.

In het tweede uur volgen op diverse stekken de brasems. Toch wil de visserij op grote vis niet op gang komen. Terwijl de drie stekken naast me al een bonusvis hebben gevangen moet Wisse het doen met kleine vis. Ik probeer als noodsprong de matchhengel en weet al snel een forse vis te haken. Een vals gehaakte brasem neemt een spurt en schiet kort daarna los. Even kijk ik gefrustreerd naar de kolk die achterblijft en vis verder op 11 meter.

 

De wedstrijd verloopt bij ons, achterin het parcours, redelijk. De visserij komt bij vlagen op gang. Met de match kan ik een aantal halfwasvissen vangen, afgewisseld op de vastestok. Het laatste uur droogt mijn stek volledig op. Fokke voert een aantal noodgrepen uit, gaat wat gif  zitten mengen, en weet dit laatste uur een geweldige inhaalslag te maken. Hij pakt nog twee zware vissen en Wisse begint het benauwd te krijgen of zijn vangst voldoende zal zijn.

 

Om 14.00 uur zit het er op. Na een uurtje opruimen helpt Fokke met de weging. Op de lage nummers van het vak is er bijzonder goed gevangen. De deelnemers op stek 1 en 2 pakken veruit de grootste gewichten. Met ruim 15 en 11 kilo zijn dit prachtige vangsten. Daarna zakt het behoorlijk in. De Zwette heeft kennelijk last gehad van de nachtvorst want de gewichten zijn minder dan we hier gewend zijn in het voorjaar. De titanenstrijd die ik met Fokke heb uitgevochten weet ik met minimaal verschil te winnen. Beiden pakken we ruim 7 kilo. Goed voor een 3de en 4de plaats in het vak. Het sportieve element maakt deze wedstrijd voor ons beiden tot een waar genoegen. Naar verwachting hadden we moeten aanhaken bij de kopstek, maar zoveel aanbeten hebben we achterin het parcours gewoonweg niet gehad.

Het PM-kanaal was ook lastig zo blijkt tijdens de prijsuitreiking. Wanneer 7 kilo hoog is in de vakken aan het PM-kanaal dan weet je dat het kanaal behoorlijk last heeft van paairijpe vis die ergens anders druk is met andere zaken. Ondanks de matige vangsten waren de omstandigheden fenomenaal. Volop zon en weinig wind.

In wijkcentrum Markant heeft Lucien de gehaktballen klaar en staat het bier koud. Om 16.00 uur kunnen de prijzen worden uitgereikt. Met een prijsverhouding van maar liefst 1 op 2 zijn er veel tevreden gezichten. Riant gevulde vleespakketten, samengesteld door Jumbo Els Boek uit Leeuwarden vinden hun weg naar de prijswinnaars.

Afsluitend een woord van dank naar de gastvrijheid van Wijkcentrum Markant, de vrijwilligers die hebben geholpen tijdens de weging. De stekuitzetters Jan Hoff en Henk Heslinga. En, niet te vergeten,  de organisatie van HSV Leeuwarden in de persoon van Hans Vijgeboom.

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com Hans Wisse

Namens HSV Leeuwarden de uitslag:

De resultaten op een rij:

  Vak Vastestok Zwette Stek
1 P Middel 15231 1
2 G vd Meer 11616 2
3 H Wisse 7171 17
4 F Visser 7167 16
5 S vd Meer 5939 7
6 B Holland 5501 3
7 A Verver 5441 4
8 H Schurer 5215 14
       
  Vak Grou dorp PM Stek
1 D Martens 7780 23
2 J Mijnheer 4560 21
3 R Berger 3940 33
4 H Vijgeboom 3120 32
5 H Veenstra 2440 34
6 J Koning 2320 24
7 T Vrind 1420 31
       
  Vak Leppedyk PM Stek
1 E vd Kamp 7740 48
2 T de Jonge 4060 38
3 H de Haan 3740 37
4 T vd Nieuwboer 3040 40
5 P Bies 2760 36
6 J Bousma 2600 45
7 R Dijkstra 1790 44
       
  Vak Oude Schouw PM Stek
1 J Veenman 3940 60
2 L Marra 3680 54
3 G de Witte 3000 51
4 F Dekken 2640 57
5 K Schokker 2400 56
6 W Schokker 2060 59
7 T Blaauw 2040 58

 Terug

03-05-2015
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank