Vissen met Wisse, koppelwedstrijd Jubbega

We zijn in een periode aangekomen dat er een aantal wedstrijden achter elkaar volgen.  et zijn jaarlijks terugkerende klassiekers op de Fries wedstrijdkalender. Regionaal organiseren veel verenigingen hun jaarlijkse vrije wedstrijden. Omdat het animo groot is, staat de kalender overvol met activiteiten. Nu beperken wij ons slechts tot de koppelwedstrijden, maar de gehele kalender telt hier zo maar een dertig tal vrije wedstrijden, in koppel-, teamverband of individueel.

 

Na de visles van afgelopen weekend, proberen we het vandaag maar weer op nieuw. We doen mee in Jubbega HSV De Roodvin. Vanuit Noord-Holland is het voorbij Heerenveen nog een kwartiertje verder rijden. Wisse gaat naar de loting, dan kan Vijgeboom uitslapen en vanuit Leeuwarden direct naar het PM-kanaal bij Grou. Eens kijken of ik vandaag een gelukkige hand heb als het gaat om nummertjes pakken. De methode van Vijgeboom was vorige week bagger, net als zijn vangst. Hij parkeerde ons keurig midden, en dus zo goed als kansloos, in de rij.


In café De Turf zit het ontvangstcomité al klaar. Nummer 14 komt uit de zak. Een kopstek van het vak bij Grou. Niet geheel onverdienstelijk, hoewel Vijgeboom liever op de Leppedyk had willen zitten. Het is ook nooit goed of het deugt niet.. Met drie vakken van 13 koppels, verdeeld over Grou, Leppedyk en Oude Schouw, is het weer een serieuze wedstrijd geworden.

Aangekomen bij het water is het al licht. Omdat iedereen op eigen gelegenheid naar het water gaat, zijn we vroeg ter plaatse. Zo heb ik altijd mooi de tijd om het voer aan de waterkant te bereiden. Ik kies vandaag voor NIPRO-feeder speciaal gemengd met  NIPRO-vastestok. Zo hebben we een mix die voldoende stevig is voor diep water met enige stroming en niet te verzadigend is voor de kleinere vis die ik verwacht vandaag.


Na enig overleg ga ik vandaag ook de vaste stok maar eens uitproberen aan het grote, diepe kanaal. Meestal vis ik met een korte feeder, maar de brasem lijkt de afgelopen weken te zijn vertrokken naar de paaigronden en dus ga ik een gokje wagen om veel kleine vis te vangen, om zo toch wat gewicht bij elkaar te sprokkelen. Vijgeboom gaat altijd verweg vissen. Die kan ik zijn gang wel laten gaan.

Met een dobbertje van 2 en 4 gram moet het lukken op 11 meter. Verder weg lukt helaas niet, aangezien de wind vrij spel heeft op dit brede water. Even verder zie ik Schokker senior ook weer de vaste stok inzetten. Daar heb ik na de laatste wedstrijd bij Spannenburg een kijkje op gekregen. Toen kreeg ik een ouderwetse draai om mijn oren.We delen het vak verder met onder andere Peter Bies. Hij vist voor deze gelegenheid met Fokke Visser. Alleen al het feit dat Fokke weer aan de waterkant is, na een lang ziekenhuisbezoek, stemt ons tot vreugde. Ook Jan Schoenmakers en Tonny de Jonge behoren tot de tegenstanders. Directe buren Johan Koning en Henk Heeroma maken het potje er ook niet eenvoudiger op. We zullen dus flink aan de gang moeten op de kopstek om een goed resultaat neer te zetten.

 

Vanaf de start kan ik de vis redelijk aan de praat krijgen op 11 meter. Elke drift levert wel een bliekje op. Vijgeboom heeft het al snel aan de stok met schele posjes. Het is met de feeder buitengewoon taai. Er komt geen normale aanbeet door, laat staan een gewone vis. Na verloop van tijd schakelt hij wanhopig over in de mopper-modus. Ik begrijp als geen ander hoe het is wanneer je koppelmaat wel vangt en jij zelf even niet. Even zo vaak zijn de rollen omgedraaid. Vanachter de paraplu vissen maakt het er ook niet gezelliger op. Gelukkig kan ik de gehele wedstrijd wel in de vis blijven. Tussen de bliekjes door volgt er een halfwas brasem en even later een school schele posjes. Zelfs wanneer ik overschakel op mais als haak aas weten deze kleine rovers mijn haak te vinden. Nooit geweten dat er vegetarische schele pos in het kanaal zwom. Maar ik weet ze te vangen.Tegen het laatste uur krijgt Vijgeboom toch twee keer een mooie aanbeet die worden omgezet in twee halfwas brasems. Wanneer de lijn van Johan Koning tot twee keer toe wordt meegenomen door een passerende boot is Hans V. ook nog eens twee voerkorven rijker. Zo krijgt zijn dag toch nog kleur.

 

 De weging volgt al snel na het eindsignaal. Over het algemeen zijn de resultaten matig. Met ruim 40 vissen die ik op de stok kan vangen en twee mooie vissen van Vijgeboom leggen we ruim 5½ kilo in de weegzak en pakken hiermee de vakwinst. Op de hielen gezeten door Koert Schokker en Schokker senior, met slechts 80 gram verschil. Een puike prestatie op deze stek!!


Voor de statistieken, die ik met Jan Bousma heb afgesproken: weer een bijschrijver voor een kopstek met vakwinst. Het blijft een gegeven dat wij een kopstek nodig hebben om als klapstoelvissers in de prijzen te kunnen komen… In café de Turf komen de sterke verhalen op gang en wordt er al weer gespeculeerd over het beste parcours voor volgende week. Tijdens de prijsuitreiking die volgt worden er vijf mooi gevulde vleespakketten uitgedeeld per vak.

Als vanzelfsprekend een woord van dank aan de wedstrijdcommissie van HSV De Roodvin uit Jubbega voor de goed georganiseerde wedstrijd en de beschikbaar gestelde uitslag. Hans Drost bedankt voor de foto’s

Volgende week organiseren we zelf weer een vrije wedstrijd voor HSV Leeuwarden.

Inschrijven kan nog steeds. Zie hiervoor de wedstrijdkalender.

 

Voor vragen,opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com   Hans Wisse

 Uitslag beschikbaar gesteld door HSV De Roodvin Jubbega:

 

Leppedyk

P Vierhout - H mulder 6150 gram

O Teitsma - G Haager 4860 gr

A Jonker - H de Jong 4180 gr

G Jacobs - H Broekstra 3780 gr

H Bloemhof - H Veenstra 3430 gr

 

Grou

H Wisse - H Vijgeboom 5600 gr

B Schokker - K Schokker 5520 gr

W v d Terp - J Hartstra 5460 gr

J Schoenmaker - T de Jong 5100 gr

P Bies - F Visser 4140 gr

 

Oude Schouw

F Temme - AD v Assen 10440 gr

K Bakker - H OLdeOlthof 7360 gr

D Visser - R Berger 5640 gr

D Maartens - R Pal 5420 gr

J Jonker - H Bos 5280 gr

 Terug

26-04-2015
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.evezet.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank