Kroatie, sportvissershemel op aarde

Bij Kroatië denkt iedereen natuurlijk aan zon, strand en mooie vrouwen of niet soms? Op zich natuurlijk niet verkeerd, maar de verstokte sportvisser begrijpt dat er nog veel meer te beleven valt. Als sportvisser niet onbelangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden ter plaatse. Prachtige kans toch om een familievakantie te koppelen met onvergetelijke visvangsten. Familie op het strand en jij met je hengel in je hand ergens op locatie

 

Op naar Kroatië dus. Eerst maar eens langs bij Wendy Vos van PuurKroatie.nl om te bepalen waar we naar toe gaan. Als geen ander kent zij Kroatië. Zij komt er al 40 jaar en houdt zich bezig met onder andere  het verhuren van accommodaties naar de Kvarner Riviera en op de eilanden Krk en Rab. Kortom, als er iemand is die weet waar je moet zijn is zij het wel. Na een bezoek van ruim twee uur, en met een berg informatie rijker, staan we weer op straat. Het doel is bepaald; op naar de Kvarner Riviera

 

Als we op een doordeweekse dag richting Kroatie rijden is het wel een eindje rijden.  1300 km om precies te zijn, maar dat heb ik er graag voor over. Via Duitsland, Oostenrijk, rijden we Slovenië in richting Ljubljana. Gelukkig zijn er steeds meer snelwegen in Slovenië en Kroatië. Dat scheelt flink wat tijd in vergelijking met een jaartje of tien geleden.Na een reis van ruim 1300 km staan we voor de deur bij een prachtig appartement in Crikvenica, en vlakbij de brug naar het eiland Krk.

 

Een ter plaatse ingeschakelde visgids begeleidt ons verder tijdens ons verblijf. Crikvenica blijkt een echt vissersplaatsje te zijn. Grote bekendheid geniet het elk jaar in de eerste week van september georganiseerde vissersfestijn. Het dorp staat dan de hele week in het teken van vissen. Er is een competitie waarbij vanuit bootjes gevist gaat worden; toeristen zijn van harte welkom en kunnen rekenen op een onvergetelijke week. Overdag vissen, ’s avonds barbecueën en uiterlijk een dansje en een drankje. Yep, ben hier dus gewoon twee weken te vroeg.

 

De volgende dag gaan we op stap. Goed om een gids bij je te hebben overigens, dat scheelt een hoop gedoe. Het zoeken naar een hengelsportwinkel wordt zo een stuk gemakkelijker. Eerst maar eens wat visvergunningen ophalen. Ze vissen hier veel met handlijnen vanuit een bootje. Wij houden er toch meer van om met een hengel aan de gang te gaan. Maar ja, stukje inktvis er aan en aan de slag. Vis valt er genoeg te vangen in de omgeving en aan het eind van een warme dag gaat de vis de barbecue op en de flesjes koud bier gaan er goed in

 

De plaatsjes Crikvenica en Novi Vidolski zijn een prachtige uitvalsbasis voor een vakantietrip. Gelegen aan de zee. Mooie accommodaties en hengelsportmogelijkheden voldoende voorhanden. Hou er wel rekening mee dat het er aardig druk kan zijn in de maanden juli en augustus. Wij zijn in elk geval aardig onder de indruk van wat we te zien krijgen. Overigens als je er een dagje met je gezin op uit wil, zou ik zeker de kustweg eens afrijden richting Zadar. Over een afstand van 190 km kronkelt de weg zich langs de kust. Slik wel even een paar pillen tegen reisziekte want je waant je op de kermis. De Kroaten scheuren trouwens als gekken over de weg. Een stevige bullbar op de auto komt hier denk ik zeker van pas

 

Dag 2 gaan we eiland Krk op. Net ten noorden van Crikvenica kun je via een schitterende brug het water over. Man, ik wou dat wij in Nederland zoiets hadden. Het kan in Almere dus aan de slag zou ik zeggen. Leuke toeristenplaatsjes en ongerepte vissersdorpjes, lekker weer en los gaat ie. Je zou bijna vergeten dat we hier komen om te vissen. Ook op Krk is het geweldig toeven. Hengelsportmogelijkheden genoeg. Vissen gebeurt er voornamelijk met een bootje,aan de kant zit veel kleine vis maar voor de grotere exemplaren moet je toch wat verder uit de kant vissen. Als je dan toch, zoals wij, vanaf de kant gaat zitten vissen heb je overigens ook een schitterende middag. Veel vis tussen de 5 en de 15 cm. Niet moeilijk om te vangen. Stukje brood, maden en/of stukje inktvis en scheppen maar. Vooral haventjes zijn erg populair bij het visvolk. Na wederom een warme dag zitten we ’s avonds weer voor ons appartement nog na te genieten

 

Dag 3 gaan we het binnenland in! Je zou het niet verwachten, maar pak rustig je karperspullen maar in want we gaan naar het meer van Lokve in de Kupavallei. Na een kleine 25 kilometer sturen staan we in een compleet andere omgeving. Prachtig meer, bergen en een stuk aangenamer qua temperatuur. Niet zo stervensheet zullen we maar zeggen. Het stikt hier van de karpers en meervallen. Als specimenhunter moet je hier zeker eens een kijkje gaan nemen. 

In tegenstelling tot het vissen aan de kust, beperkt het vissen zich hier enkel tot sportvissen en dan op zoetwatervis uit een van de talrijke meren en riviertjes.

 Om te mogen vissen heb je een dagvergunning nodig, met deze vergunning mag je vissen op de in omgeving stromende rivieren en meren :
 
    * rivier Eabranka van bron tot monding;
    * rivier Kupa van bron tot Severin;
    * rivier dobra van bron tot Gomirje;
    * de meren Lokve, Bajer en Lepenica.
 
Vissen op zalm is toegestaan met één hengel met maximum 3 haken en enkel met kunstaas.
  
Het Lokvarskimeer is een meer dat ontstaan is door de bouw van de dam in 1954 die perfekt aan de omgeving is aangepast. Het is uitermate geschikt voor sportvisserij. Van de talrijke vissoorten die hier voorkomen zijn vooral de forel, karper, kroeskarper, en de kopvoorn de meest herkenbare soorten. Op het Lokvarskimeer worden talrijke zeilwedstrijden gehouden, treffen zich bergbeklimmers en fietsers en worden orientatiewedstrijden onder water georganiseerd. De oever van het meer nodigt uit voor wandelingen of fietstochten en is de beste manier om de schoonheid van deze streek te leren kennen.Ana het eind van de dag 3 rijden we nog een keer naar Crikvenica voor een afsluitende barbecue en een evaluatie van ons verblijf.

 De conclusie:

Wij zijn van mening dat het een schitterende locatie is om te genieten van een familie/ c.q hengelsportvakantie. Als je met je gezin gaat heeft iedereen het naar zijn zin. Strand, zon en vissen wat wil je nog meer. Qua afstand is het dichter bij dan Spanje en zover wij kunnen bekijken liggen de prijzen een stuk gunstiger.

Via Puur Kroatie.nl kun je de meest schitterende accommodaties boeken. Het aanbod varieert van budget- tot exclusieve locaties. Zou het zeker eens overwegen want wij gaan zeker nog eens die richting op.

 
Gijs Nederlof   
www.matchfishing.nl
  


Terug

23-09-2015
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank