Vissen met Wisse. Koppelwedstrijd aan het Beukerskanaal.

Het is inmiddels alweer half april. Al heel wat jaren trappen we door deelname aan deze wedstrijd het wedstrijdseizoen af. Naast een aantal kleine wedstrijdjes die we zelf organiseren is dit meestal de eerst grote wedstrijd van het nieuwe seizoen. Zo ver ik me kan herinneren organiseert HSV Het Baarsje uit Oldemarkt deze wedstrijd. Ik ben hier ooit een keer bij toeval terecht gekomen en eigenlijk blijven hangen. Vanuit Noord-Holland is het een behoorlijke rit naar Overijssel. De sfeer, de organisatie en het parcours spreken me op één of andere manier erg aan.Het Beukerskanaal, waar dit spektakel zich afspeelt, staat bekend als een grillig water waar de grote vis vaak erg lastig te vangen is. Doorgaans wordt de wedstrijd bepaald door de vangst van veel kleine vis. Ook heeft de temperatuur in het voorjaar vaak een grote invloed op de visserij. We gaan het zien en beleven vandaag.

Om 07.00 uur staan we in de zaal. Koffie drinken en een korte babbel met de organisatie. De vangsten van vorige week tijdens het NOK waren hoopgevend. Vijgeboom mag loten. Hij heeft nu eenmaal een gelukkigere hand dan ik. Rond 07.30 uur vertrekt de karavaan naar het water. In colonne, zodat niemand een voordeel heeft met het opbouwen.

We zitten op stek 19, midden in vak A. Ik ga inzetten met de stok op 11 meter. Het is even zoeken naar een randje om voor, dan wel achter te gaan vissen. Op de korte stok maak ik een stek op ongeveer 7 meter. Vijgeboom die normaal gesproken met de feeder vist, heeft ook de stok opgetuigd. Maar liefst vijf topsets heeft die ouwe gaasgooier naast zich neergezet. Zekere voor het onzekere. Uiteraard daarnaast een lichte feeder om tegen het balkje te vissen.


Aangezien hij meestal op afstanden vist van 50 meter plus, waarschuw ik hem met de korte afstand van vandaag. Het zal niet voor de eerste keer zijn dat hij een korf op de N334 aan de overkant deponeert.

In de kuip heb ik vandaag geel Teletubbievoer van NIPRO. Vraag er maar eens naar als je bij NIPRO bent, het is een topvoertje. Op advies van Vijgeboom moeten we gokken op een bonusvis. Met een beetje argwaan zie ik het contrast tussen het gele voer en de kleur van het water. Laat ik er maar het beste van hopen.

Als we volledig opgetuigd zijn, blijven er nog enkele minuten over voordat de toeter gaat. Mooi de gelegenheid om de leden van het BKM-team op de foto te zetten. Aan de buren links hebben we in ieder geval serieuze tegenstanders. Op 11 meter gooi ik zes balletjes voer. Kort met de cup ook twee. Vijgeboom zet direct de schaar in de emmer en zet bij aanvang gelijk een hand fijn geknipte pieren op de feederstek.

Het is voor ons deel van het vak een taaie wedstrijd. De feederstek geeft nauwelijks tot geen teken van leven. Ook op de stok is het schrapen voor een visje. Ik vang afwisselend op elf en zeven meter wel vis maar echt het gevoel dat er vis gretig wil azen krijg ik niet. In tegenstelling tot voorgaande jaren wil de visserij bij ons totaal niet op gang komen. Ook de buren krijgen wel beet en vangen vis maar niet in de aantallen die we hier verwachtten.

Halverwege de wedstrijd trekt de wind toch behoorlijk aan. Vijgeboom kan op de feederstek geen enkele serieuze beet uitlokken. Alleen een uitgezogen made is het resultaat. Met de stok kan hij nog wat bij elkaar peuteren.

Na vier uur zit de strijd er op. De omstandigheden waren prima. Ondanks de wind zaten we heerlijk in het zonnetje en vissen we toch een leuke wedstrijd. Daarnaast hadden we voldoende tijd om bij te praten want de vis wilde bij ons niet meewerken vandaag.


We  krijgen visles van beide buren. Hoewel de verschillen niet heel groot zijn, verliezen we dit potje. Elders zijn de vangsten echt goed. Er komen gewichten voorbij van 10 kilo plus. Dat zijn prachtige vangsten voor dit kanaal.

We kunnen met ruim 2600 gram geen rol van betekenis spelen en verdwijnen in de middenmoot. Vijgeboom en Wisse staan weer met beide benen op de grond en degraderen naar het niveau klapstoelvissers. Na een aantal succesvolle jaren op dit kanaal weten we onze plaats weer. Volgend jaar maar eens anders aanpakken.Na afloop is het toch nog even gezellig na praten met Bert van Holland en Hans Schurer van het BKM-team. Dat zijn de momenten die een wedstrijd kleur geven.

De prijsuitreiking laten we voor wat het is. Langs deze weg laat ik een dankwoord achter aan de organisatie van HSV Het Baarsje voor het mooie parcours en de perfecte organisatie. Tevens een woord van dank aan Egbert vd Kamp voor de snelle uitslag.

 Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com 

Hans Wisse

 

1    B67    J.Damhuis        M.Damhuis    Giethoorn        21.150 gr.

2    A14    H.Broekstra      J.Mijnheer      Marum            14.250 gr.

3    B72    A.ter Braak       G.Kikkert        Vriezenveen    12.300 gr.

4    A36    J.Jansen            T.Pelgrim       Brummen        10.360 gr.

5    B48    G.Praamstra     I.Praamstra    Kootstertille    10.400 gr.

6    A1      D.Hovesad        G.Lodder       Veenendaal       9.310 gr.

7    B70    A.Hup                C.Speek        Kampen              9.950 gr.

8    A2      C.v.d.Velde       H.J.Westra    Vroomshoop      7.950 gr.

9    B59    C.Gerrits           F.de Haan     Zwolle                8.650 gr.

10  A16    C.Surquin          G.Surquin      Velp                   7.560 gr.

11  B61    G.v.d.Meer        R.v.d.Molen Surhuisterveen   6.320 gr.

12  A23    B.Polman           T.Welgraven Heteren            5.230 gr.

13  B45    R.Arends            H.Hakkers    Dalen                6.310 gr.

14  A17    W.v.d.Kamp       E.v.d.Kamp    Oldemarkt        4.760 gr.

15  B71    B.Groen             B.Poelsema   Oldemarkt        6.000 gr.

16  A20    E.Wind               D.Wind         Vroomshoop     4.210 gr.

17  B43    J.Augustijn         C.Vogelzang Noordwolde     5.280 gr.

18  A33    M.Bakker           G.v.d.Veen    Klazinaveen     3.700 gr.

19  B55    H.Muller            D.Myer          Rijssen             4.980 gr.

20  A22    R.Hammers       M.Ligtenberg Nijverdal         3.550 gr.

21  B63    C.v.Bommel      J.Bukkems      Meijel             4.850 gr.

22  A15    N.Eestermans   J.v.Zetten       St. Oedenrode 3.410 gr.

23  B50    G.Lodder           E.Rijken         Veenendaal     4.880 gr.

 Terug

19-04-2015
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank