Vissen met Wisse de laatste wintekoppelwedstrijd PM kanaal

Afgelopen weken leek het er op dat het voorjaar al aardig op gang zou gaan komen. Zo is het op zonnige dagen al aangenaam warm, terwijl  een dag later de winterjas weer aan moet. Vorige week visten Vijgeboom en ik nog vol in de zon en uit de wind; vandaag regent en miezert het af en toe. We organiseren vandaag alweer de laatste winterkoppelwedstrijd onder de naam van HSV Leeuwarden. Eigenlijk moet ik zeggen; Vijgeboom organiseert en Wisse volgt. Hoe dan ook: het is te merken dat er al heel wat vissers uit hun winterslaap zijn gekomen, want er staan vandaag 14 koppels aan de start.

 

Als we om 07.15 uur klaar zijn met het uitzetten van de stekken bij de Oude Schouw, staan de eerste koppels al klaar voor de loting. Om iedereen de ruimte te geven hebben we twee vakken gemaakt. Eén vak van 7 voorin en één vak achterin op het brede stuk. We willen tenslotte ook nog een beetje prettig zitten. In beginsel hadden we het parcours bij Spannenburg op de planning staan, maar vanwege de draaiende wind hebben we besloten om het parcours bij Oude Schouw aan te vragen.Dat kan gelukkig allemaal online tegenwoordig, en dat maakt het voor iedereen inzichtelijk waar en wanneer er wedstrijden gepland staan. Vooral dat laatste maakte voor ons de verbazing nog groter wanneer we vlak voor aanvang van de wedstrijd een individuele sportvisser zien plaatsnemen op ongeveer 60 meter naast de kopstek in het A-vak. Enigszins verbaasd gaat Vijgeboom polshoogte nemen en komt terug met de mededeling dat de hengelaar een wedstrijdcommissielid is van de lokale vereniging HSV De Rietvoorn uit Kootstertille. Ook  na een kort gesprek weet de beste man van geen wijken en gaat op zijn gemak een hengeltje uitgooien naast onze wedstrijd. Naar zijn eigen zeggen maakt dat allemaal niks uit. Wie het hier betreft zal ik verder in het midden laten. Wij hadden echter op iets meer begrip en respect gerekend van iemand die zelf wedstrijden organiseert. Wat hier juist of niet juist is laat ik aan ieders eigen verbeelding over. We kunnen toch niet zeggen dat er water te kort is in Friesland, daarbij aangetekend dat we gehele middenparcours van ruim 200 meter vrij hebben gehouden voor “vrije vissers”. Nu is het kanaal “slechts” 65 meter breed maar we kunnen dan toch spreken van een zee aan ruimte.

Laten we ons verder bezig houden met serieuze zaken als de wedstrijd van vandaag. Met de wind in de rug zet ik de vastestok maar eens in. Het blijft voor mij toch de mooiste manier van vissen. Vijgeboom gaat ver de sloot in en vist op ongeveer een meter of 60. Vanaf de start kan ik al kleine vis vangen. Opvallend is dat op veel stekken de schepnetjes al snel te water gaan. Dat is hoopvol. Links en rechts van ons lijken de buren wel ontketend. Ondanks dat ik op de stok vis kan blijven vangen is dit tempo niet bij te houden. Vooral als mijn koppelmaat Vijgeboom de vis niet aan de gang kan krijgen tegen de overkant. Het is tobben voor ons. Achter de paraplu gooit hij meestal wel een lijn aan bonken en moet Wisse acrobatische toeren uithalen om de vis te scheppen. Het zou allemaal zo in een Youtube-filmpje kunnen.


Ondanks alle grappen en grollen is het voor ons een taaie wedstrijd. De stroming dwingt me om zwaarder te gaan vissen en ook de draaiende wind maakt het niet gemakkelijk. Dan wordt elf meter opeens een hele toer om de zaak nog stil op de stek te houden. Het laatste uur weet Vijgeboom toch nog een mooie platte te haken en vist Wisse verder met de korte picker over de vastestokstek heen. Dat blijkt geen verkeerde keus want er belandt zo toch nog een aantal vissen in het netje.


Na vijf uur zit het er op en kan ik concluderen dat het voor de vaste stok best een leuke visserij was. Als ik grofweg inschat op 4 kilo met de dobber, ben ik niet ontevreden. Jammer dat Vijgeboom niet nog een extra duit in het zakje kon doen op de afstandstek. Uiteindelijk worden we volledig weggevist door onze beide buren en zijn we weer terug bij af. Ook dat hoort erbij.

 

Al met al is er heel behoorlijk gevangen voor deze tijd van het jaar. De staartstek in ons vak pakt de winst met ruim 13 kilo. Met uitzondering van het “Brasemteam Faber- Topma” wordt er door alle koppels een mooi netje vis aangeboden. Misschien moeten de mannen eens naar een andere naam gaan zoeken. Zij verlaten helaas de wedstrijd zonder te wegen. In het B-vak is, in tegenstelling tot de verwachting, iets minder gevangen. Henk Tegel en Henk Heeroma op de staart leggen het nipt af tegen het duo Nieuwboer en Storck. Een puike prestatie van deze twee Noord-Hollandse toppers!! Ook Jeroen Storck heeft met de vastestok goede zaken gedaan.

 

We kijken als organisatie terug op een aantal geslaagde winterwedstrijden. Nu kunnen we ons opmaken voor de zomerperiode die bomvol zit met grote vrije wedstrijden.

Blijf de website van HSV Leeuwarden en matchfishing.nl volgen voor onze lopende activiteiten.

Voor vragen,opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com  Hans Wisse

Namens de organisatie de uitslag:

VAK A

Naam

Naam

Gewicht

Stek

1

Blaauw

Alberts

13640

7

2

Dirks

Damveld

12720

5

3

Brandsema

Dekken

7840

4

4

Huisma

Drost

7280

1

5

Wisse

Vijgeboom

6780

6

6

Martens

Pal

4620

3

7

Topma

Faber

Niet gewogen

2

VAK B

 

 

 

 

1

Nieuwboer

Storck

7720

13

2

Veenstra

Heeroma

6680

14

3

Snip

Snip

6380

9

4

Assen van

Temme

6000

12

5

Bousma

Dijkstra

5400

10

6

Kortman

De Jonge

3520

8

7

Kors

Kors

2740

11

 

 Terug

23-03-2015
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.fishcresta.eu
blank