Vissen met Wisse, winterkoppel van Harinxmakanaal.

Nog geen zes dagen geleden waren we genoodzaakt om de oudejaarskoppel aan het Noordhollands Kanaal te annuleren. De omstandigheden leken toen zo slecht te worden dat we het risico niet wilden nemen om de wedstrijd door te laten gaan. Zo dachten we dat onze laatste wedstrijd van 2014 gevist zou worden achter de kachel. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De weersvoorspellingen voor vandaag leken opeens een heel aangenaam beeld te geven en vervolgens werd er met spoed overleg gepleegd tussen Leeuwarden en de Noordkop. “Ach waarom niet” waren de woorden van Vijgeboom en na een paar telefoontjes en e-mailtjes stond er weer een wedstrijdje op de agenda. Bij de federatie Friesland kan dat allemaal online. Met de verwachte noordenwind kiezen we voor het van Harinxmakanaal bij Midlum. Globaal gezien is dat bij Harlingen afslag 19 aan de A31.

 

We zetten om 08.00 uur de nummers in de walkant en hebben hier mooi de ruimte om breed uit te zitten met ruim 60 meter tussen de stekken. Vervolgens starten we bij Mc Donalds de loting. Ondanks deze last-minute in het kerstweekend  staan er toch zeven koppels aan de start. De Snippen zijn er altijd wel bij. Ook Hans Drost, die voor mij vaak foto’s maakt, is een vaste deelnemer. Vandaag vist hij voor de gelegenheid met Willy Brandsma.


Om nog eens de lotingcapaciteiten te benadrukken van Anne Dirk van Assen kan ik u mededelen dat hij keurig voor ons de staartstek uit het zakje haalde. Dit is de derde wedstrijd op rij dat hij een kop- of staartnummer weet te loten. Voor de tweede keer dit jaar is Peter Bies de grote afwezige. Ondanks dat hij me verzekerde er altijd bij te zijn. Jammer maar helaas.

 

Om 09.00 uur kunnen we van start. Het kanaal is hier ongeveer 42 tot 45 meter breed. Heel even schiet er door mijn hoofd die feederhengel van 43 meter die ik van de week op internet tegenkwam. Het schijnt dat de verkoper JD te Z inmiddels een liefhebber heeft gevonden. Ik besluit na overleg met Vijgeboom de stok dan maar in te zetten. Kan hij mooi gaasgooien. Met tuigjes van 1 en 2 gram moet het gaan lukken. Standaard 10/100 en 8 er onder. Klein haakje voor het vissen met een caster of pinkies.

 

De omstandigheden zijn werkelijk ideaal. De zon komt al snel door de lichte bewolking heen en van de nachtvorst is niets meer te merken. Het contrast met de weersomstandigheden in het zuiden van Nederland is enorm. We zitten vol in de zon en er is geen sneeuw of ijs te bekennen. Omdat er bijna geen wind staat en er slechts een lichte trek in het kanaal loopt, besluit ik om nog lichter te gaan vissen. Vijgeboom vangt al snel de eerste voorn. Van een aanbeet heeft hij niets gezien, maar de vis gaat het netje in.

Op de stok komt ook de eerste vis door als  ik omgeschakeld ben naar een 0,7 gram dobbertje. De visserij is traag. Nu hebben we daar in de Friese kanalen de laatste tijd wel vaker last van. Terwijl we in andere jaren toch volop in de vis bleven tijdens de wintermaanden. Op de feeder is er niets te doen. Vijgeboom grijpt wanhopig naar een topset en vangt onder de kant nog wat kleine vis. Wisse kan op 11 meter nog een mooie bonus winde vangen van ruim een kilo. Gedurende twee uur kan ik wel beet krijgen en een aantal omzetten in vangst, maar als de zon achter een wolkendek verdwijnt, lijkt ook de vis te zijn vertrokken.

 

Na vijf uurtjes zit het er op. De weging kunnen we vlot afronden. Vijgeboom en Wisse leggen ruim 2 kilo in de weegzak, wat voldoende is voor de winst vandaag. Vier koppels, van de in totaal zeven, hebben vis kunnen vangen. Naast de staartstek was het erg taai om de vis tot aanbijten te verleiden. Hierna verdelen we vier prijsjes op zeven koppels.

Terugkijkend op het afgelopen jaar vinden we deze kleinschalige wedstrijden toch het leukst om te doen. Met klein van opzet bedoel ik koppelwedstrijdjes met maximaal 15 koppels. Hier voeren sportiviteit en het vriendschappelijke karakter de boventoon. Er is tijd voor een geintje, praatje met de buren en het wedstrijdelement staat op een tweede plaats. Als de vis dan een beetje wil meewerken, hebben we het prachtig mooi naar de zin. Ik kan me zo voorstellen dat ook Vijgeboom in kan stemmen dat we hier volgend jaar meer mee verder gaan.

 

Voor zover laten we 2014 achter ons. Hans en Hans hebben dit jaar met vereende krachten twaalf wedstrijden georganiseerd. Onder de naam HSV Leeuwarden en een aantal vrije wedstrijden. Het was ons een waar genoegen om dit weer te kunnen realiseren. Van achter mijn toetsenbord wens ik iedereen een heel goede jaarwisseling en voor 2015 een gezond, visrijk nieuwjaar toe.

 

Een woord van dank naar mijn partner in crime Hans Vijgeboom voor zijn ondersteuning als visser en organisator en de sponsoren die ons visjaar mogelijk maakte met name om onze wedstrijden te kunnen organiseren:

Hanos internationale horeca groothandel, JUMBO Elsboek Leeuwarden, Pjotr Vedder van hengelsport Heerhugowaard, Wijkcentrum Markant Leeuwarden en HSV Leeuwarden.

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com 


Hans Wisse


Foto’s beschikbaar gesteld door Hans Drost

De resultaten:

 

 

 

 

Gewicht

Stek

1

Vijgeboom

Wisse

2708

7

2

Kors

Kors

848

4

3

Temme

Van Assen

845

6

4

Laan

Nannings

601

2

5

Martens

Pal

0

3

6

Drost

Brandsema

0

1

7

Snip

Snip

 

5

 Terug

28-12-2014
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.garbolino.fr
blank