Vissen met Wisse winterkoppel PM-kanaal Spannenburg

Het project Leeuwarden Vrijbaan kon afgelopen week een enorm aantal bezoekers verwelkomen om dit deel infrastructuur van dichtbij te bewonderen. Het is me nu duidelijk waarom Leeuwarden in 2018 Europees cultureel hoofdstad wil worden. Van muzikale optredens, wandelaars en fietsers die het nieuwe wegen netwerk kwamen bekijken tot hardlopers en schilderende kinderen. Ook wij als sportvissers zijn hierbij zeker niet vergeten. Na dit sportieve succes van afgelopen week gaan we nu weer verder met de laatste koppelwedstrijdjes van 2014.

 

We treden aan bij Spannenburg aan PM-kanaal. In beginsel zou Oude Schouw het strijdtoneel worden maar gezien de omstandigheden en een stevige westenwind hebben we als organisatie besloten om last minute een ander parcours aan te vragen. Uiteindelijk willen we, indien mogelijk, ook prettig zitten. In Friesland is dit, bij beschikbare ruimte, snel geregeld.


Aangekomen bij het water is het onverantwoord om aan de Kanaaldyk te zitten. Door de aantrekkende wind slaan de golven aan de overzijde bijna over de weg. Na improvisatie-overleg besluiten we aan de noord- en zuidzijde van de brug het parcours te plaatsen. Noord stek 1 t/m 8 en zuid stek 9 t/m 13. Hierdoor hebben we helaas extra kopstekken maar vandaag is het even niet anders. Het moet tenslotte voor iedereen mogelijk zijn om ook veilig te vissen met deze wind. Om 07.00 uur staan we aan het kanaal om de kantnummers uit te zetten. Spannenburg ligt geografisch gezien in de driehoek: Woudsend, Balk en Sint Nicolaasga. Een open verbinding tussen het Koevordermeer en het Grote Brekken.

Met als kenmerk de zendmast direct aan het water. In de zomermaanden is dit stuk kanaal een drukke doorvaartroute. Naast de beroepsschippers, die dag en nacht door varen, zijn het voornamelijk de plezierjachten die het vissen hier tot een lastige opgave kunnen maken bij mooi zomer weer. Nu de winter is aangebroken kan de sportvisser weer zijn hart ophalen aan dit mooie stuk water, er doorgaans altijd wel een visje gevangen wordt. Nu dachten we dat van Oude Schouw ook. Toch viel de vangst daar vorige keer vies tegen. Laten we vandaag maar uitgaan van nieuwe ronden, nieuwe kansen.Wanneer alle 13 deelnemende koppels zijn gearriveerd kan de loting beginnen.  Doorgaans de zelfde deelnemers als die bij de vorige editie. Om 09.00 gaan we van start. Zoals altijd kiezen we voor de zelfde aanpak. Wisse kort, Vijgeboom ver. Al vrij snel pakken we beide een bliek, terwijl we de aanbeet nooit hebben gezien.  Ondanks de harde wind zitten we redelijk aangenaam. Het is droog en zelfs de zon prikt er af en toe doorheen. Na het eerste hoopvolle uur is de spreekwoordelijke koek op. Er komt geen normale beet meer door.

De vangst bestaat grotendeels uit posjes en erg kleine blieken op dit deel van het parcours. Op stek 1 en 8 na is hier niets te vangen. Het laatste uur worden we nog getrakteerd op een forse bui met zelfs hagelstenen. Zo hebben we toch nog het idee dat we met een winterwedstrijd bezig zijn. De wind neemt verder toe draait iets meer naar het noorden: hierdoor maakt Bertus Kortman van zijn paraplu een regenjas.Na vijf uur zit de strijd er op. Op de hoge nummers is er nog wel wat vis gevangen. Bijzonder is te noemen dat Koert Schokker, na zijn zwem partij in het PM kanaal, beslag weet te leggen op de tweede plaats. Vijf van de zeven prijzen komen van de hoge nummers 9 /m 13. Alleen de kop- en staartstek van het andere deel weten prijs te vissen. Het is vandaag niet anders.We maken ons op voor de laatste koppelwedstrijd van het jaar. Zaterdag na kerst zullen we ons geluk gaan beproeven bij Akersloot. 50 koppels zullen dan aan de start staan.

Ik wens iedereen een mooie kerst toe en een voorspoedig begin van 2015.

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com  Hans Wisse

(Foto’s Hans Drost)

De resultaten:


      Gewicht Stek
1 Dirks Damveld 2695 9
2 Schokker Schokker 2279 10
3 Veenstra Mozes 2238 1
4 Martens Tibbersma 2166 12
5 Bies De Boer 2125 8
6 Jonker Vd Terp 1546 13
7 Temme Van Assen 1543 11
8 De Jonge Jansen 1268 7
9 Wisse Vijgeboom 1167 5
10 De Witte De Jonge 1026 6
11 Huisma Drost 598 2
12 Kortman Ring 0 3
13 Topma Faber Niet uitgevist 4

 Terug

20-12-2014
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank