Regels zijn regels toch??

De bedoeling van het vissen van wedstrijden is natuurlijk dat je deze winnend afsluit. Ook bij deze tak van sport is er maar 1 positie belangrijk en dat is de nr 1. Mee eens? In mijn ogen betekent dit dat je als wedstrijdvisser optimaal gebruik mag maken van de mogelijkheden die de reglementen je bieden.

Natuurlijk moet je de wedstrijd zien te winnen met het vangen van zoveel vis dat je buren het nakijken hebben. Hoe kunnen de regels er nu voor zorgen dat ik een zo goed mogelijk resultaat behaal? Wel heren. Bril op en lees die reglementen eens goed door. Vaak is er veel meer mogelijk dan je denkt. Creatief met kurk is het devies.

Voorbeeldje? Je vist mee aan een vastestokwedstrijd. In de reglementen staat dat je met 1 hengel mag vissen en mag bijvoeren tijdens de wedstrijd. Je kunt dit bijvoeren op een aantal manieren doen. Handje voer, balletje maken en erbij gooien. Met de werppijp wat casters erbij of je maakt gebruik van een cupset.

Die cupset wordt vaak bevestigd op een aparte topset en zo wordt er bijgevoerd.
Bij het gebruik van de cupset is het de bedoeling dat je de topset die je gebruikt om te vissen van je hengel verwijdert en vervangt door de zogenaamde cupset. Balletje er in en cuppen maar.

Je kunt je afvragen waarom dit zo omslachtig moet. Je kunt toch ook gewoon doorvissen en je cupset op een andere stok bevestigen. Bijvoeren wordt zo een stuk eenvoudiger. Bijkomend voordeel is dat je gewoon door kunt blijven vissen. Lijkt me niet gek. Je vangt alleen maar vis als je beaasde haak in het water ligt. Dit spaart een hoop tijd. Ja,ja hoor ik je denken die Nederlof raakt echt de weg kwijt. Je vist zo toch met twee hengels of toch niet.

Aha, even kijken of dit wel zo is! Een hengel is volgens de omschrijving in de visserijwet vrijvertaald pas een hengel als deze voorzien is van een lijn, een dobber en een (beaasde)haak. Zo’n cupsethengel is dus eigenlijk gewoon een stok met een bakje eraan. Als ik op die manier aan het bijvoeren ben, lijkt mij dat volledig reglementair. Goede organisator die mij een rode kaart geeft omdat ik onreglementair zit te vissen.  Het argument dat ik zo onreglementair bij zit te voeren lijkt mij lastig houdbaar. Als je een balletje voer het water ingooit of met de werppijp bijvoert haal je toch ook je stok niet op de kant om vervolgens na het bijvoeren weer te gaan vissen?

Nog eentje dan. Je vist mee aan een vrije hengelwedstrijd. Negen van de tien keer wordt deze beslist met de feeder. De grote platten zitten nu eenmaal vaak aan de overkant. Ook bij deze visserij gaat het verhaal op dat je alleen maar vis kunt vangen als je beaasde haak op je voerplek ligt. Hoe meer dit het geval is hoe groter de kans om vis te vangen. In de reglementen staat dat je met 1 hengel mag vissen. Hier wordt vaak onder verstaan dat er maar 1 lijn in het water mag liggen.

Nu even creatief met kurk. Ik heb twee feeders gereed staan. Met de 1 vis ik en de ander staat compleet inclusief gevulde korf en beaasde haak in de steun. Gereed dus om te gebruiken.  Op mijn visfeeder haak ik een brasem, drillen en hup in het schepnet. De meeste vissers onthaken dan de brasem, kiepen hem in het leefnet, beazen de haak, vullen de korf en werpen de boel weer in. Dit kost kostbare tijd mannen. 1 minuut niet vissen kan vis schelen of niet?.

We worden weer even creatief en gaan terug naar het scheppen van de gevangen brasem. Op het moment dat ik deze geschept heb, laat ik de feeder uit mijn handen vallen, onthaak de vis niet, leg het schepnet, met vis en al, even op de kant. Grijp mijn tweede gereedstaande feeder, werp in, leg hem op de steun en draai de lijn strak. Pas als ik dit gedaan heb pak ik mijn andere hengel, onthaak de vis en doe deze in het leefnet. Vervolgens beaas ik de haak, vul de korf en zet de feeder weer gereed in de steun.

Zijn jullie er nog. Even voor de goede orde. Ik heb geen klap van de molen gehad, heb gisteren niet in de kroeg gezeten (helaas??) en ben bij mijn volle verstand, denk ik.
Vis ik hier nu met twee hengels of maak ik optimaal gebruik van de regels. Wie het weet mag het zeggen .In de reglementen is meestal niet voorzien in dit verhaal.

Moraal van bovenstaand verhaal is eigenlijk dat er binnen de bestaande regels die gehanteerd worden vaak veel meer mogelijk is dan je denkt. Collega wedstrijdvissers zullen het je niet altijd in dank afnemen, maar als het jou helpt aan meer vis en eventueel het winnen van de wedstrijd, pak je toch alle mogelijkheden aan die er zijn.. Of niet soms?

Reacties zijn natuurlijk van harte welkom via info@matchfishing.nl .

Gijs NederlofTerug

26-05-2016
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.evezet.nl
blank