Vissen met Wisse: interview met Gerrit Janssen

Afgelopen week viel mijn oog op een nieuwsbericht vanuit het noordelijkste puntje van onze provincie, Den Helder. Bij de prijsuitreiking van de: “Jutter van het Jaar” viel dit keer de eer aan Gerrit Janssen. De oudere generatie sportvissers uit Noord-Holland en ver daarbuiten kennen hem al vele jaren langer dan ik. Omdat deze prijs een absolute eretitel betreft in de regio Den Helder e.o., werd het hoog tijd om Gerrit eens voor de spotlights te halen. Den Helder is tenslotte op een steenworp afstand van mijn woonplaats.

Dat we hier te maken hebben met een echt verenigingsmens, blijkt wel uit het feit dat er binnen de HSV Den Helder om de Gerrit Janssentrofee wordt gevist. Het informeren en inspireren van jeugdige sportvissers staat bij hem hoog in het vaandel. Zelf is hij vooral liefhebber van de hengelsport.

Naam: Gerrit Janssen

Leeftijd: 74 Jaar

Lid van HSV Den Helder: Sinds 1964Staat van dienst binnen deze vereniging:

In het bestuur sinds 1969 voorzitter in 1989 HSV Den Helder en De Onderlinge,

Wat is het verband en wat is het verschil tussen HSV Den Helder en De Onderlinge:

Wij wilden met een aantal vissers in Den Helder meer wedstrijden. Het gevolg is dat de “De Onderlinge” werd opgericht. Nu praten we al over de jaren ‘60 Deze bestaat nog steeds en we vissen echt met liefhebbers van de wedstrijdhengelsport. Een kleine groep fanatiekelingen waarbij het hechte clubgevoel vooral moet blijven. We vissen altijd regionaal in competitieverband 10 wedstrijden.

Wanneer wordt iemand Jutter van het Jaar:

Ik vermoed dat het is omdat die persoon zich inzet voor belangen van een vereniging (lees H.S.V. Den helder in dit geval) en/of de stad Den Helder. Dat is met ons bestuur goed gelukt.

Toen ik ooit begon, hadden wij zo`n 1300 leden en met het huidige bestuur zijn we nu opgeklommen tot 3000 leden. We organiseren ook een jeugddag. Alleen daar komen nu al 150 kinderen op af. Hiermee bedoel ik te zeggen dat ik trots ben op het huidige bestuur!

Daarnaast is binnen HSV Den Helder ook de mindervalide sportvisser een onderwerp dat veel aandacht heeft.Hoe word je de winnaar van deze eretitel:

Zover ik heb begrepen word je voorgedragen door bijvoorbeeld een collega; zijn er nog meer kandidaten dan wordt de beste (??) voorgedragen aan het gemeente bestuur.

Nou, ja "de beste" klinkt zo.. je weet wel. In alle bescheidenheid, viel de keus op mij dit keer.

Nu verder over vissen natuurlijk. Een aantal favorieten:

Favoriet water ? Ik vis graag in Noordhollands Kanaal op witvis, maar ook kleine wateren zoals de Krommetocht, hebben mijn voorkeur. Verder vis ik graag op baars of in deze tijd op snoek. Kortom heel veelzijdig en divers.

Favoriete vissoort: Mijn favoriete vissoort is toch wel witvis zoals grote brasem 

Favoriete wedstrijd: Bovenaan staat wel de jaarlijkse koppelwedstrijd van Nipro Hengelsport. Een paar jaar geleden viste ik nog mee aan de selectie- en eindstrijd NK-witvissen.

Je vist nog steeds wedstrijden, wat motiveert je elke keer:

Het plezier in het vissen, heerlijk vrij aan het water geen zorgen en soms: jammer dat het al einde wedstrijd is.

Hoe vaak vis je in de week: Ongeveer twee- tot driemaal in de week. Ik vind het heerlijk in deze tijd op baars of snoek te gaan vissen. Niet te veel drukte aan de waterkant en ik vis dan ook graag alleen.

Je hebt veel gewonnen in je leven, wat blijft het meeste bij:

Ik heb, in alle bescheidenheid, over de honderd bekers gewonnen met wedstrijden.

Wat me het meest bij blijft is het open N-K-koppelvissen in 1994 georganiseerd door NIPRO Hengelsport.  Ik viste toen met Piet d`Hulst mijn vaste Koppelmaat.


Niet geheel onbelangrijk is het onderwerp hengelsporthoofdstad-van-het-jaar2013.

Den Helder greep deze titel en dat heeft diverse voordelen opgeleverd voor de sport.

Hengelsporthoofdstad-van-het-jaar, wat heeft dit gedaan voor de vereniging?:

Wij kunnen nu nog beter overleggen met de gemeente en krijgen meer dingen voor elkaar zoals visstoepen voor mindervaliden. Ook hebben wij een visboot aan geschaft om met de kinderen te gaan vissen en hen de kneepjes van het vissen bij te brengen.

Waarom “moeten” mensen lid worden van HSV den Helder:

Lid worden van een vereniging “moet”, omdat vissers via de HSV een vergunning krijgen om te vissen. Wij als HSV Den Helder zijn weer van belang voor de vissers door voor het onderhoud van het water te zorgen en vissteigers te verwezenlijken.

Wat zou je graag veranderd zien binnen de hengelsport:

Op dit ogenblik eigenlijk niet veel. Ik denk dat het hier bij ons goed draait, we hebben een goed team en een ieder van ons heeft zijn taak.

Wat wil je verder kwijt: Niet zo veel. Alleen dat ik stop dit jaar als voorzitter. Er staat al een goed persoon te wachten om het stokje van mij over te nemen.

Groet, Gerrit Janssen

Kijk voor meer informatie over HSV Den Helder en De Onderlinge op:

www.hsv-denhelder.nl

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com

 Terug

10-01-2014
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank