Vissen met Wisse aan de waterkant met Alain Verfaillie

Na een, op zijn zachtst gezegd, tegenvallend WK-feeder is het na uitpluizen van diverse uitslagen de tijd om de focus ook weer eens op onze zuiderburen te richten. Niet in de laatste plaats omdat Nederland geregeld klop krijgt van de Belgen aan het internationale wedstrijdfront. Soms kom je van die mensen tegen die blijven “hangen”.


Een aantal jaren geleden sprak ik een Belgische wedstrijdvisser die met een aantal vrienden de visrijke Noordkop onveilig maakte. Al snel ontstond een geanimeerd gesprek en voor je het wist was je weer een paar uur verder. Viservaringen, tips en sterke verhalen vlogen langs de rietkraag en tenslotte sloot je de dag af met een pintje in het hotel waar de visvrienden verbleven. De visvakanties in Noord-Holland werden omgezet naar 2- en 3daagse wedstrijden in Nederland en zo bleven we elkaar regelmatig zien.

Toen ik in afgelopen zomervakantie de gelegenheid had om weer eens samen de waterkant op te zoeken, greep ik mijn kans direct aan om met deze sympathieke Belg eens een paar uurtjes vissend door te brengen. Plaats van samenkomst: het plaatsje Neuville sous Huy aan de Maas, iets onder de rook van Luik. Aan het woord is Alain Verfaillie:

 

Persoonlijke gegevens:


Naam:          Verfaillie Alain

Leeftijd:       53 jaar

Woonplaats: Veldegem,  België

Beroep:         Binnenafwerking autocars bij Jonckheere Roeselare.

                      (Een afdeling van het gekende VDL uit Eindhoven)

Wanneer ben je begonnen met vissen:

Zo rond mijn 10de jaar kennis gemaakt met een vriend en z’n vader. Dat speelde zich voornamelijk af in de plaatselijke vijver, natuurbeken en vaartjes. De vangst bestond meestal waren dat voorntjes, kleine blei, paling en baars. Ook het bittervoorntje was soms een bijvangst, jammer genoeg bijna uitgestorven, denk ik.

Hoeveel tijd besteed je aan het vissen:

Iedere dag doe ik toch wel iets dat met vissen te maken heeft, de castermaden afzeven, onderlijnen maken, de spullen eens opruimen en kuisen, alles gereedmaken voor de volgende wedstrijd enzovoorts.

Sponsor:

Indien je een sponsor weet die nog iemand zoekt, bij deze mijn kandidatuur.

(Gegevens bekend bij de redactie..)

Voorkeurvisserij:

De laatste 4 à 5 jaar toch de feedervisserij, alhoewel de matchhengel toch in het achterhoofd blijft hangen, maar die discipline wordt jammer genoeg hier in België nog zelden gebruikt.

Bij jullie is er een aparte competitie voor de match die ook interessant is. De vaste stok wordt volgend jaar ook weer  bovengehaald. Alleen wordt het wel onmogelijk om aan alles deel te nemen.

Favoriet water:

De plaatselijke clubvijver waar momenteel enorm veel vis gevangen wordt. Onder de 50 kg heb je (bijna) gèèn kans om te winnen, maar de grotere kanalen en vaarten zijn altijd een uitdaging. Natuurlijk kom ik ook graag naar Nederland op de grote meren en kanalen vissen zoals Ketelmeer, Lage vaart, Hollands kanaal en AR-kanaal. Het is niet altijd makkelijk op onbekend water, maar je leert er telkens wat van .

Favoriet aas:

Mestpiertjes zijn toch mijn favoriete aas. Je vangt er toch normaal de grootste vissen op. Samen met een caster of made is het een mooie cocktail. Natuurlijk zijn de pellets en mini-boilies ook soms echte killers wanneer het gebruik daarvan toegelaten wordt.


Mooiste wedstrijd:

Iedere wedstrijd op zich is mooi, van op de kleinste vijver tot op het grote (Ketel)meer bij jullie in Nederland.

Beste resultaat:

De talrijke kampioens- en koningstitels bij de plaatselijke clubs kunnen ze me toch niet meer afnemen. Ook mooie sectorwinsten zoals dit voorjaar tijdens de John Kooi 3daagse en op het Ketelmeer zijn mooi meegenomen en sporen alleen maar aan om terug deel te nemen volgend jaar met de hoop om het nog beter te doen. Jammer dat het voor mij minimaal  300 km rijden is naar deze wedstrijden, want anders zou ik meer in de regio te vinden zijn.

Wat is je het meeste bij gebleven in je hengelsport carriere:

Ik denk een 15-tal jaar geleden heb ik iets meegemaakt bij jullie in het IJsselmeer wat je destijds alleen maar in de hengelsportboekjes voorkwam. Bij Andijk aan het gemaal waren we met een groep vissers werkelijk in de “brasemhemel” gevallen. Iedereen had zo`n 30 tot 50 grote brasems in het net. Ik had er zelfs 88 stuks met een gemiddeld gewicht van 2,5 kg. Dit vergeet ik van mijn leven niet meer, jammer genoeg behoort dit waarschijnlijk tot het verre verleden

Wie zou je graag eens voor het voetlicht halen:

Daar kan ik helder over zijn, de talrijke organisators die het toch maar telkens terug presteren om mooie wedstrijden in te richten kunnen geen lof genoeg krijgen.

Hoe zie je de toekomst van de wedstrijdvisserij:

Eigenlijk ben ik toch wat licht pessimistisch op dat gebied, zowel in België en Nederland die toch als visrijke waterlanden gekend zijn. Er wordt toch overal minder vis gevangen. De aalscholvers zullen in de vijvers en kleinere vaarten wel een belangrijke rol meespelen, maar de grotere wateren worden veel helderder wegens milieunormen en daardoor is er minder plankton en ander voedsel voor de grotere vissen zoals brasem, karper, zeelt enz…

Dan slepen ze nog jullie grote meren leeg voor de commercie en stopt bijna de gehele voortplantingsketen. Ganse jaarklassen worden zo verstoord of vernietigd .

Hopelijk denken de toeristische sector en politiek daar eens aan, want het gaat om een miljoenenbusiness. De politie in Nederland draagt er zeker al zijn steentje aan bij, want laatst was er zelfs controle terwijl de wedstrijd nog bezig was. In België zie je die mannen nooit !! Niettegenstaande zullen er wel altijd wedstrijden gehouden worden, alleen met minder hengelaars en minder gewicht aan vis in het net.  Het positieve is dan wel dat er dankzij de vispas meer water ter beschikking komt zonder dat al die bijkomende club- of regiovergunningen er bij te pas komen, want dat was pas een gedoe voor ons.

Alles wat je verder wil vertellen:

Wat er mij opvalt bij de een aantal Nederlandse tophengelaars, is dat ze je onverwijld ergens toch willen helpen om ook je visje te vangen. Al ben je een concurrent op hun eigen water,

De visafstand of het aas dat momenteel goed vangt, je krijgt het zwart op wit of als je goed luistert. Tussen de regels vang je wel iets op dat van belang kan zijn.

Bij deze bedank ik iedereen die mij al geholpen heeft. En nu maar wachten tot volgend jaar om terug te komen.

Met sportieve visgroet vanuit Belgie: Alain

 

 

 

 Terug

25-11-2013
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank