Is loten alleen geluk???

Velen staan elk weekend weer aan de ozo belangrijke tafel waar het volgens velen al beslist wordt voor je überhaupt een dobber of korf te water hebt gelaten. De lotingtafel. Op weg naar een wedstrijd vraag je je af of het vandaag gaat lukken. De zo begeerde kop- of staartstek is vaak de place to be. Het verschil tussen winnen en verliezen wordt voor velen al bepaald bij de loting.

Probleem bij zo’n wedstrijd is natuurlijk dat er vaak meer deelnemers zijn dan topstekken. Zit ik bij de brug of toch weer op dat ondiepe stuk bij de bomen? Moet ik ver lopen of staat mijn auto direct achter de plaats waar ik vis. Kortom welkom in het casino dat loting heet. Of toch niet???

Bij loting en geluk praat je automatisch over aantallen, cijfers en vaak lastig te doorgronden berekeningen. Kansberekeningen wel te verstaan. Voor de statistici en wiskundigen onder ons vaak geen probleem. De gemiddelde Nederlander krijgt bij dit gegoochel met cijfers vaak toch al zo iets van. Bekijk het maar. Of niet? Soms kan het toch wel eens handig om de loting eens onder de loep te nemen. Loten is voor een deel (statistisch) onderzoek en voor een deel het goede moment uitkiezen om je lootje te gaan pakken.

Stel je gaat naar een wedstrijd waar 100 stekken zijn uitgezet. Het wedstrijdparkoers is opgedeeld in twee vakken van 50 vissers. Er zijn dus twee kop- en twee staartstekken te verdelen. Van de 100 stekken zijn er dus 4 “goed” en 96 “minder goed.” Iedereen wil 1 van die 4 stekken bemachtigen.

Voor aanvang van de wedstrijd is de kans dat je zo’n goede stek pakt dus 1 op 25. De kans dat je een mindere stek pakt is dus 24 op 25. In theorie betekent dit dus dat de kans dat je een slechte stek pakt aan het begin van de loting het grootst is. Er zijn immers meer slechte stekken in de ton dan goede.

Als de eerste twintig hun stek getrokken hebben en de kans dat zij een mindere stek uit de ton trekken is behoorlijk groot, dan zou het best wel eens kunnen zijn dat als jij als nr 21 gaat loten de topstekken er nog inzitten. Op dat moment is de kans dat je zo’n goed nummer pakt al wat groter dan wanneer je als eerste gaat. Je kans is nu 1 op 20.

Natuurlijk roep je nu. Leuk, maar als de eerste vier vissers de topstekken er uit halen maak ik geen kans. Klopt als een bus. Maar eh, hoe groot denk je dat die kans is? In theorie kan dit; in de praktijk zal dit zelden of nooit gebeuren. Simpelweg omdat de kans daarop zo enorm klein is dat je deze eigenlijk kunt verwaarlozen. Omdat je de loting nu eenmaal niet kunt beïnvloeden. Het blijft immers toch een kwestie van het goede nummertje pakken. Daar kun je met de beste lotingtactiek van de wereld niet veel aan veranderen.

Een andere kant van het lotingverhaal is het doen van veldonderzoek. Jazeker. De ene organisatie is de andere niet. Er zijn organisatoren die tijdens de loting nog nieuwe inschrijvers toelaten onder het motto: “we prikken er wel een paar nummertjes bij”.
 Waar denk je dat deze nummertjes worden bijgeprikt. Het parkoers zit vol en dus worden die extra nummers aan de kop- en/of staart gezet. Er zijn dus wedstrijden waar je dacht een kop- of staartstek in de tas te hebben. Je zit aan het water en dertig minuten voor het begin komt er nog een mannetje of wat naast je zitten. Als je dit dus weet is het misschien handig om niet te snel te gaan loten maar rustig af te wachten of dit bij deze wedstrijd ook weer het geval is. Kan toch het verschil maken tussen prijs of sponsor zijn.

Vanuit de duistere spelonken van de hengelsport bereiken ons ook wel verhalen dat er sommige organisatoren zijn die de loting een handje schijnen te helpen. Of dit waar is? Durf het niet te zeggen. De verhalen die tot ons komen variëren van nummers die van te voren er al uit gehaald zijn. Altijd handig. Tot lotingtonnetjes waarbij er bovenin het tonnetje dubbelzijdig plakband is aangebracht en waarop de goede stekken zijn geplakt. Een geste voor bevriende relaties zullen we maar zeggen. Of dit waar is? Wie zal het zeggen.

Concluderend zou je dus kunnen zeggen dat je tegen het statistisch gegeven rondom de loting weinig kunt doen. Ook kansberekeningen gaan uit van bepaalde cijfers. Het trekken van het juiste lootje blijft toch mensenwerk. Het kan wel handig zijn om bij binnenkomst niet direct te gaan loten maar eens rustig van een afstandje de loting te volgen en bij te houden hoeveel goede nummers er al uit zijn.

Let er maar eens op bij de loting van wedstrijden. Veel toppers uit het circuit volgen vaak met argusogen de loting om hun kansen in te schatten. Kijk maar eens om je heen als je bij de lotingstafel staat en je ziet snel genoeg wie het lotinggebeuren bij staan te houden

Succes,

Gijs Nederlof
Terug

30-12-2021
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank