Gert Kamerhuis winnaar KOC 2009 (Door Jessica Frijling)

De King of Clubs vond dit jaar plaats van 24 tot en met 28 mei in Portumna (Ierland). Van de 120 deelnemers uit de Benelux en Duitsland, kwam Gert Kamerhuis als grote winnaar uit de bus. Hij won daarmee een aardig geldbedrag, de Shimano Espire ter waarde van €3600,- en een ticket voor de King of Clubs voor volgend jaar om zijn titel te verdedigen. Jessica Frijling ging namens Matchfishing.nl eens een kijkje nemen bij de KOC winnaar
 
Het spandoek dat op de gevel van hun woning in het Overijsselse Vriezenveen prijkt, toont hoe trots familie en bekenden zijn op de 41-jarige sportvisser. Binnen hangen de slingers en in de woonkamer wordt de gewonnen cup tentoongesteld. Zijn vrouw Atjilla en kinderen Hidde en Silke zijn dan ook apetrots. Ondanks het behalen van dit geweldige resultaat is Gert de man er niet naar om sterallures te krijgen.
 
Gert kwam 25 jaar geleden in aanraking met het vissen door zijn vader die af en toe recreatief een hengeltje uitgooide. Ongeveer vijf jaar erna nam hij deel aan zijn eerste viswedstrijd. De drijfveer voor het deelnemen aan wedstrijden is volgens Gert vooral de spanning en zich kunnen meten met anderen. De competitiedrang is altijd aanwezig. Op welk niveau dan ook. Wekelijks is hij ruim twaalf uur met het vissen zelf bezig. Allerhande voorbereidingen zijn daar nog niet bij inbegrepen. De zaterdag is doorgaans een vaste visdag voor hem. Voor speciale wedstrijden of meerdaagses wordt een uitzondering gemaakt, maar zowel zijn gezin als zijn werkgever, een woningcorporatie, doen hier absoluut niet moeilijk over. Het mag duidelijk zijn dat Gert voor andere hobbies simpelweg geen tijd heeft.
 
Alle inzet heeft dan ook zijn vruchten afgeworpen en resulteerde in de overwinning in Ierland. Gert vertelt over zijn ervaringen en indrukken op de King of Clubs. “Er zijn zowel overeenkomsten als dingen die geheel anders zijn in de Nederlandse visserij. Zo is het klimaat, veel regen, daar vrijwel hetzelfde en ook bepaalde vissoorten, zoals voorn en brasem, komen daar veelvuldig voor. Maar ook komen daar hybrides voor en werd daar gevist op de rivier waar het zo twintig meter diep is in het midden. En natuurlijk de sfeer. Die is fantastisch. Normaal rij je ’s avonds na de wedstrijd naar huis, nu zit je met hele groepen bij elkaar die het maar over één ding kunnen hebben.” Aldus Gert.
 
Toch was het niet Gerts eerste deelname aan de KOC. In 2004 eindigde hij als vijfde in de ranglijst. Toch ging Gert er niet vanuit dat hij vanzelfsprekend mee zou dingen voor de titel. “Het winnen van het ticket is op zich al een mooi resultaat. Natuurlijk hoop je mee te doen voor de prijzen en als je dan wint, is dat helemaal een droom. Het was tot op het laatste moment spannend. Ik stond er gunstig voor, maar het is altijd afwachten hoe het de laatste dag zal verlopen. Als je nagaat dat ik mijn vis op de laatste dag pas in het laatste uur ving, dan spreekt dat wel voor zich. Ook is het nog afwachten wat de concurrentie doet.” Benadrukt Gert.
 
Als Gert moet beantwoorden of hij voorkeur heeft voor de vaste stok of de feeder, antwoordt hij dat zijn voorkeur ligt bij de feeder, maar dat hij bovenal een allround visser is. “Het is maar net waar je vist, want soms worden er flinke hoeveelheden vis enkel met de vaste stok gevangen.” Aldus de man wiens favoriete stek de IJssel is. Op de vraag wie zijn grootste concurrenten zijn, zegt hij het volgende:”Op de King of Clubs is iedereen je concurrent. Een ieder die zich hiervoor heeft geplaatst, heeft bewezen te kunnen vissen. Eigenlijk houd ik me nauwelijks bezig met mijn concurrentie. Ik ben puur met mezelf bezig, want ík moet het doen.” Ook de rol van de loting wordt besproken:”Uiteraard is het een belangrijke invloed, maar uitgedrukt in percentages schat ik het slechts op 30-40%. De vis komt er uiteindelijk niet vanzelf. Je moet er wel wat voor doen.”
 
Is er nog wat te behalen na het winnen van de King of Clubs? Volgens Gert is dit toch wel het hoogtepunt uit zijn wedstrijdcarrière en tevens het hoogst haalbare. Natuurlijk zal hij volgend jaar proberen om zijn titel te prolongeren, maar ook op eigen bodem zal hij zijn reputatie hoog moeten houden en blijft hij zijn beste beentje voor te zetten.
 
Een ander uniek gegeven dat hij nog wil benadrukken is dat er nog drie leden van team Appie’s Hengelsport (tevens zijn sponsor) dit jaar deelnamen aan de King of Clubs, te weten Gerrit Horsman, Roberto van Dam en Henk Dunnink. Zelfs nu hij alle lof verdiend heeft, is Gert de bescheidenheid zelve.
 
Als ik na het interview nog een keer omkijk naar het bontversierde huis, kan ik niet om de toepasselijke tekst op het spandoek heen: Beet, Beter, Best! Het is hem gegund.
 
Jessica Frijling


Terug

05-06-2009
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.garbolino.fr
blank