Een dagje aan de Waal met barbeelhunter Ronald van Leeuwen

Normaal zie je mij nooit aan wateren als de Waal of de Maas. Ook het Ketelmeer probeer ik zoveel mogelijk te mijden. Het geklauter over al die prachtige stenen, die er als bescherming van de dijk zijn neergelegd, is niet mijn cup-of-tea zullen we maar zeggen.  Het gedoe met al je materiaal om bij het water te komen is mij vaak te veel moeite.


Een mooi plekje aan de Waal

Soms maak ik een uitzondering. Enthousiast geworden door de verhalen van barbeelhunter Ronald van Leeuwen, van www.barbeel.eu, over de schitterende brasems die  rondzwemmen in de Waal, besluit ik toch om mijn spullen maar weer eens bijelkaar te rapen en een dagje met Ronald door te brengen op de stenen.


Hou het simpel

Voor ik vertrek richting de Waal, eerst mijn materiaal maar eens reorganiseren. De Rive Seatbox kan ik thuislaten, die is alleen maar lastig. In de plaats daarvan zet ik een karperchair gereed. Ik grijp een rugzak en begin de boel in te pakken. Het stroomt nogal in de Waal en een beetje zware molen kan dan geen kwaad. Ik duik 2 zware molens op uit de kast  en ga dan op zoek naar de korven die ik nodig heb. De 40-grammers kan ik rustig laten liggen. Vandaag pak ik de ankerkorven met een gewicht van 100 en 125 gram per stuk in. Een stuk of wat van die dingen zorgt er al voor dat ik zo al 2 kilo in mijn rugzak heb zitten. Molens erbij en allerlei kleinmateriaal en ik ben al een heel eind.


De eerste hangt er al aan!!

Het aas houd ik op advies van Ronald simpel. Maden, mais, casters en een bak piertjes. Lokvoer verzorgt Ronald vandaag, dus dat scheelt weer een hoop gedoe. Ronald is specialist op dit soort wateren en weet precies welk voertje het beste werkt. Omdat het water vrij diep is en het flink stroomt, dient het lokvoer flink wat kleefkracht te bezitten. Als laatste pak ik nog de kan koffie en wat broodjes in en ben ik er klaar voor.


Een prachtexemplaar komt er uit het schepnet

Aangekomen bij de Waal staat Ronald al te wachten. Bij het  parkeren op de vierkante centimeter geef ik bijna de auto van Ronald een duwtje. Even niet opletten en je dag is al voorbij voor die begonnen is. We laden de spullen uit en kunnen op weg. Hek over en door een wei met paarden. Altijd leuk die beestjes, alleen zijn ze mij wat te nieuwsgierig.  Op naar de strekdam. Als ik na veel geklauter de punt van de dam bereik, heeft Ronald zijn spullen al bijna gereed. Als echte pierloper gaat hij als een hinde over de stenen heen. Ik heb de grootste moeite om op de been te blijven,  en ben al blij dat ik heel de visplaats bereik.


Even verderop zit er nog een stelletje te vissen

We tuigen de boel op en bepalen op welke afstand we gaan vissen. Net tegen de stroomnaad aan is het beste. Op deze plaats liggen de exemplaren die we zoeken. Het gaat vandaag natuurlijk om de grote brasems van een kilo of 3 per stuk, de dikke windes en ik hoop natuurlijk dat er per ongeluk een barbeel door heen loopt. De korven gaan het water in op een meter of 25, net voor de mosselbank, en Ronald voert een metertje of 20 stroomopwaarts een stapel voerballen om een voerspoor te creeren.


Met scheppen is het even opletten dat je de vis niet over de stenen sleept

De feeders kunnen in de steun en we grijpen maar eens naar de kannen met koffie. Al rondkijkend begrijp ik wel waarom er zoveel liefhebbers zijn voor dit soort visserij. De omgeving is schitterend, je kijk zo kilometers voor je uit. De Waal lijkt overigens wel wat op de A1 in de ochtendspits. Het is een lint van langskomende duw- en andere vrachtboten. Af en toe scheurt er een boot langs van Rijkswaterstaat. Gelukkig heb ik mijn Vispas ook op zak. De controles worden hier ook vaak per boot uitgevoerd. Voor je het weet komt er zo’n controlebootje op je af en sta je met een print in je handen als je je Vispas niet bij je hebt.


Zo`n visje vult je leefnet wel!

De koffie is nog niet op of de feeder van Ronald staat al te bokken in de steun. Na een stevige dril staat hij met een prachtbrasem in zijn handen en kan hij op de foto. De nul is weg en nu de rest nog. Ik vang ondertussen geen schub en besluit maar eens wat verder naar links te gaan vissen. Ik leg de korf net achter de stroomnaad en binnen een minuut sta ik al met een schokkende pook in mijn handen. Na een korte, maar hevige dril, kan ik een mooie winde in de armen sluiten. Ik ben ook van de nul af. Daarna blijft het een tijdje rustig en we kletsen een eind weg over onze hobby.


Ronald vangt er ondertussen nog eentje

Het blijkt dat Ronald niet alleen in Nederland op barbeel vist, maar ook regelmatig de boot neemt naar Engeland. Hij is net terug van een sessie van een week met een stel Engelse vrienden. Als ik zo die enthousiaste verhalen eens aanhoor, begrijp ik wel waarom zoveel sportvissers zoveel plezier aan hun hobby beleven.

Als door een adder gebeten vliegt Ronald ineens uit zijn chair als zijn hengel bijna dubbel slaat. Zou het een barbeel zijn? Het blijkt een dikke brasem te zijn die, geholpen door de stevige stroming in de Waal, flink wat tegenstand geeft. Op de foto dan maar en de vis kan weer terug de Waal in. Daarna gaat het snel en vangen we de ene  vis na de andere.

Langzamerhand wordt het weer eens tijd om te vertrekken en ik pak mijn spullen weer in, neem afscheid van Ronald en strompel weer over de strekdam terug naar de kant. Als ik achteromkijk zie ik Ronald  alweer druk in de weer met weer een prachtexemplaar. Als ik mij met ware doodsverachting tussen de paarden door heb gewurmd moet ik nog 2 hekken over en kan ik de kofferbak van mijn auto weer openen. Spullen er in en op naar huis. Wat een topdag.

Gijs Nederlof

  Terug

04-11-2013
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank