Baggeren in het broedseizoen

Dat het in de periode van 01 april tot en met 31 mei een drukte van belang is aan de waterkant is vast geen nieuws meer. Alles wat vliegt en zwemt probeert in deze periode voldoende nageslacht voort te brengen om de soort in stand te houden. Dat er dan juist in deze periode baggerwerkzaamheden plaats vinden is op zijn zachts gezegd opmerkelijk.
 
Het Hoogheemraadschap, dat blijkbaar een enorme achterstand heeft in het uitvoeren van baggerwerken maakt het helemaal bont en werkt in de broedperiode rustig door om de achterstand weg te werken. Even los van het feit of dit nu wel zo kies is in deze periode, mag het alleen maar als er een ontheffing verleend is gebaseerd op de Flora- en Faunawet
 
Martin van de Ven, van Viviri wiens vereniging de wateren in Capelle pacht van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard benaderde het Hoogheemraadschap met de vraag waarom deze baggerwerkzaamheden juist nu in deze periode plaats moet gaan vinden. De reactie van het Hoogheemraadschap is eigenlijk voorspelbaar. Er wordt doorgewerkt om kosten te besparen.
 
Van de Ven heeft zo zijn twijfels en hij heeft de Algemene Inspectiedienst gevraagd zich met de zaak te bemoeien. ,,Kijk, ik heb niks met jonge meerkoetjes, maar ik vind wel dat er ongemerkt veel leed ontstaat door eigenwijzigheid van mensen die de watergangen vijftien jaar links hebben laten liggen. Nu moet er plotseling een inhaalslag gemaakt worden en zegt het schap dat er duizenden euro`s schade ontstaat als ze nú nog stoppen. Als je in het broedseizoen wilt doorgaan met baggeren, moet je bereid zijn na te denken over maatregelen die het jonge leven spaart. Maar oplossingen kosten geld, dus wordt nadenken ineens heel ingewikkeld. Natuur moet niet onderschikt verklaard worden aan financiën.
 
Daarnaast bestaat er ook een zorgplicht voor dieren die niet op de rode lijst staan (tabel 1 van de FFwet) Naast de ontheffing die men heeft voor het verplaatsen van meerkoetnesten ,waarbij je je maar af moet vragen of dit wel de juiste uitwerking heeft, wordt er onder water ook de nodige schade aan het jongbroed van vissen aangericht. Concreet kan dit wel eens betekenen dat het gebagger in deze periode een complete jaargang jonge vis vernietigd.
 
Als later dit jaar dan ook de aalscholver nog een keer door het water gaat hoeven wij als sportvissers het niet zo raar te vinden dat er praktisch geen vis meer te vangen valt in dit soort dorpsgrachtjes. Dat er in deze periode niet alleen in Capelle wordt gebaggerd is wel duidelijk. Wij zijn wel eens benieuwd naar de hoeveelheid jongbroed die op deze manier eindigt ergens op een weiland.

Gijs Nederlof

 Terug

27-05-2009
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.evezet.nl/cms/index.php/nl/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank