Kos; het groene eiland.

Velen kennen het op 3 ½ uur vliegen van Nederland gelegen Griekse eiland Kos. Wie is er niet geweest. Wij gingen er weer eens kijken om de hengelsportmogelijkheden in kaart te brengen. Vliegtuig in en 3 ½ uur later staan we op het vliegveld van Kos.
 

Taxi in en op naar Theodorou Beach, ons verblijf voor een paar dagen. Uitpakken die spullen en op naar de stad. Eerst maar eens op zoek naar Baimakoc Sport. Jawel , een echte hengelsportzaak waar je werkelijk alles kunt krijgen wat je nodig hebt. Gelegen aan de Makpiriannh 15 te Kosstad. (Even oefenen op de uitspraak!!) In gesprek met de eigenaar dan maar. Spreekt wat Engels gelukkig. Altijd handig want ik spreek helaas geen woord Grieks.
 

Vissen op Kos blijkt compleet anders dan wat wij gewend zijn. De meeste Grieken vissen niet voor de sport maar voor de pot. Extra centje bijverdienen in het hoogseizoen is altijd prettig. Omdat het voor de Grieken gaat om het vangen van een maaltje vis dat vervolgens verkocht wordt aan de plaatselijke handelaar of restauranteigenaar wordt er veel al gebruik gemaakt van materialen waarbij beet ook beet is. Omdat ze niet geïnteresseerd zijn in kleine visjes maar vooral de wat grotere exemplaren willen vangen zijn de gebruikte materialen vrij stevig.
 

Dikke lijnen, stevige dobbers en vooral een flink formaat haak. Als je vanaf de kant vist heb je een 3 meter strandhengel nodig met een stevige molen. Er staat immers nogal wat deining en met licht materiaal ben je nergens als je vanaf de stranden of rotsen vist. Ook de bolo wordt geregeld gebruikt. Wij zijn aan de slag gegaan met een 3 meter matchhengel. Speciaal meegenomen uit Nederland. Eerste denkfout. Laat je dure spullen maar thuis. Je hebt ze niet nodig.
 

Naast het feit dat het een hoop getob is om ze het vliegtuig heel in en uit te krijgen koop je voor € 30,00 een strandhengeltje of een bolo. Neem zelf twee molens mee, koop ter plaatse een hengeltje van rond de € 35,00 en klaar is Kees.
We pikken in de hengelsportzaak wat maden op, nemen wat kunstaas mee, wat visolie en een homp brood en op naar de waterkant.
 

Eerst maar eens wat locale vissers opgezocht. Onder de toegangspoort door verlaten we Kos stad en lopen naar de 2de haven. Zoals ik eerder al aangaf zijn er weinig hobbyvissers onder de Grieken te vinden. Alles wat gevangen wordt gaat de pan in. Snoekdobber eraan (vanwege de deining), homp brood er onder, visolie erop en gooien maar. Tijdens het vissen krijg ik allerlei beelden van een jaar of 35 geleden toen ik als ventje zelf met dit soort materiaal ergens in Nederland stond te vissen.
 

Eindje verderop staat een Griek met wat minder zwaar materiaal op kleintjes te vissen. Kijk dat lijkt mij al een stuk leuker. Verhuizen en maar eens kijken hoe en wat. Ook nu valt mij het simpele materiaal op. Geen gedoe met dure lijnen en kleine haakjes. Grote stappen snel thuis. Stevige dobber, leuke haak, made er aan en vissen maar. De Griek haakt de een na de andere vis. Leuke sardineachtige visjes die hij thuis in de pan gereed maakt voor consumptie. Gebakken aardappeltjes er bij en een Greek Salade en de avond kan toch niet meer stuk.
 

In de loop van de middag komen er een aantal vissersbootjes de haven in; terug van een vissessie. Als ik zo de bootjes eens bekijk begrijp ik wel dat het geen vetpot is. Ook de vangsten vallen me vies tegen. Een mandje vol en dan houdt het wel op. Of ze kunnen niet vissen of de wateren zijn stevig leeggevist en dan bedoel ik niet door de aalscholver.
Ook de vervuiling van de Middellandse Zee heeft er ongetwijfeld toe bijgedragen dat er steeds minder vis te vangen is.
 
De mannen verkopen hun vangst aan een handelaar die even verder rustig de waar inspecteert en ze van de vissers opkoopt. Er is er 1 die steenkolen Engels spreekt en niet te beroerd is om mij te laten zien wat voor materialen ze gebruiken. Er wordt veel gevist met staand want en ook de oude methode van het uitzetten van een lijn met honderden haken met aas is nog steeds in gebruik. Zelf proberen ze tijdens het wachten nog een visje te vangen door met de aloude handlijn aan de slag te gaan. Zijn aanbod om eens een dagje mee te gaan wijs ik vriendelijk af. Heb niet zoveel zin om in zo’n drijvende badkuip de deining in te gaan. Ik hou mij benen liever op de kant.
 

Ondertussen begint mijn nek toch aardig te verbranden. Het signaal om eens een kroegje op te zoeken. Inladen die handel en op naar het hotel. Spullen uitgepakt, douchje gepakt en op naar Kos stad. Tijd om eens een visje op mijn bord te krijgen We zoeken aan de boulevard net buiten de stad een leuk terrasje op, wijntje erbij en bestellen maar. De prijzen vallen me in vergelijking met Nederland niet tegen. Voor een € 40,00 ben je met twee man compleet klaar. Voorafje, hoofdgerecht, drankje en een nagerecht. Niet slecht. De vis smaakt overigens weer perfect. Alsof het geen 17 jaar geleden is dat ik hier voor het laatst was.
 

Al napratend kom ik tot de conclusie dat Kos een wereldlocatie is om je vakantie door te brengen. Als je in de gelukkige positie bent dat je eind mei of begin juni er naar toe kunt is het eiland nog behoorlijk groen. De temperaturen variëren van een graad of 20 tot soms al ruim boven de 30. Ook voor de sportvissende liefhebber is er genoeg te doen. Vanaf een zonnige kademuur een visje proberen te verschalken is goed te doen. Ook vanaf de rotsen rondom het eiland kun je heel behoorlijk een visje vangen.
 
Neem wat basismateriaal mee, vergeet hoe je thuis vist en beleef een schitterende (vis)vakantie op Kos
 
Gijs Nederlof

 

 
Klik voor meer info over Kos:
 

 

 

 Terug

28-10-2015
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.bbi-travel.nl
blank
http://www.evezet.nl/cms/index.php/nl/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.robbyfish.be
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank