Boobies een goed alternatief voor powerbait? (Inderk)

Een goed alternatief voor powerbait?

Toen ik de eerste keren een “forellenput”bezocht viste ik eigenlijk alleen maar met meelwormen, maar ving  minder dan mijn collega vissers. Als ik hen vroeg  waarmee ze visten, kreeg ik steevast het antwoord “powerbait”

Dus ik naar de winkel om powerbait te halen voordat ik een volgende keer weer naar een forellenput ging. Die dag ving ik wel ‘aardig’ maar kon niet opboksen tegen een vliegvisser die aan de andere kant van het water stond te vissen, nieuwsgierig dat ik was besloot ik om maar even te buurten bij de vliegvisser. Het vliegvissen heeft mij altijd al geboeid, en dat hij zo stond te vangen boeide mij nog veel meer!

Toen ik hem vroeg waarmee hij aan het vissen was verwachtte ik het antwoord “een vlieg” Maar de vliegvisser antwoordde “met een boobie” Ik dacht nog: “hmmmm boobies? Die heeft mijn vrouw ook!” Er aan komen is soms al bezwaarlijk, laat staan er mee vissen…………..

Dus het leek mij toch verstandiger om even te vragen hoe die boobie waar hij mee vist er uit ziet. Hij liet mij toen een gedrocht zien met twee grote polystyreenballetjes die in een netje bovenop een haak waren ingebonden, een paar plukken met veren er achter en dat was het. Ik vroeg aan hem hoe vaak hij zo’n vlieg moest wisselen waarop hij antwoordde dat hij de hele middag er al met dezelfde aan het vissen was zonder van boobie te wisselen. En dat te bedenken dat hij al een stuk of 20 forellen in zijn net had.
 
Ondertussen weet ik na een jaar of 8 vliegvissen dat boobies soms echte killers op forellenputten zijn en………….stukken goedkoper dan een potje powerbait en je kan direct weer doorvissen nadat je een vis gevangen hebt! Geen gesmeer met glitterdeeg en/of kriebelbeestjes, maar alleen de vis onthaken en weer verder vissen.
En het leukste is……..je kan heel goed met boobies aan een werphengel vissen.
Vliegvissers vissen met boobies aan een zogenaamde zinklijn die de boobie naar onderen trekt.
Met de werphengel kan je heel goed vissen met een bodemloodje van ± 5 á 10gr en dan een onderlijn van ± 50 cm daaronder en aan het uiteinde de boobie er aan vast geknoopt.

 Maar hoe maak je nu zo’n boobie? Of beter gezegd hoe bind je nu zo’n boobie?

Daarvoor heb ik een heel eenvoudig patroontje die ik gebruik als de forel diep zit op plassen en meren. Als vliegvisser wil je natuurlijk ook graag je visje vangen en het liefst van ik ze met een imitatie van een nymph of vlieg, maar soms zijn ze gewoon niet anders te vangen dan met een boobie. En dan maar even tijdelijk de puristische gedachte overboord gooien en dan maar vissen met een boobie. Voor de mensen die op een forellenput vissen met powerbait/maden/meelwormen ligt dit volgens mij anders…….daar ga je naar toe om in één dagdeel zo veel mogelijk te vangen. En dan kan een boobie je misschien aan een heel succesvolle dagdeel helpen. Ik zeg bewust ‘misschien’ omdat het nog altijd vissen blijft en niet vangen. Dus van mij geen vangstgarantie, maar die krijg je bij powerbait ook niet.

 
Oké, genoeg gezeurd………hier de methode hoe je een boobie bindt.
 

Knijp de weerhaak plat. (’t is en blijft een vlieg en vliegvissers doen het over het algemeen zonder weerhaak) en zet de haak in de hakenklem (vise)

 
Zet het binddraad op, en wikkel het draad naar achter tot aan de haakbocht.
 

Bind enkele marabou veren in.

 

 

Maak een lichaam van antron.
 

Neem een stuk nylon kous en knip hier een mooi vierkant stukje uit dat zo groot is dat er twee polystyreen bolletjes ruimschoots op kunnen liggen.

 
Neem nu het nylon met daarop de polystyreen bolletjes tussen je vingers en vouw de nylon om de polystyreen bolletjes, en trek het nylon strak.

Bind dit een paar mm achter het haakoog in. Zorg er voor dat je haakoog vrij blijft!

 
Knip het restant nylon kous af, en camoufleer dit met enkele wikkelingen van het antron garen. Bind dit af m.b.v. een whipfinish en doe een druppie lak op de knoop.

 

Succes!

InderkTerug

25-05-2009
http://www.garbolino.fr
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.evezet.nl/cms/index.php/nl/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank