Wintervissen in Friesland

Dat ze in Friesland niet terugschrikken van een beetje vorst is wel bekend. Half Friesland blijft ’s winters gewoon doorvissen. Met name de heren van het Evezet/van der Meerteam blijven stug doorgaan. Weer of geen weer, gevist moet er worden. Nu heeft  het team speciaal voor diegenen die ook eens wat vaker ’s winters erop uit zouden willen trekken om een visje te vangen wat zaken op een rijtje gezet om je visdag, ook als het koud is, tot een succes te maken.

Belangrijk is natuurlijk om eens te beginnen met het op een rijtje zetten van die zaken die er ’s winters
toe doen:

·         Kleding , Laarzen, Handschoenen, Warmhouders e.d.

·         Waar vissen

·         Hoe vissen

·         Welk voer

·         Hennep / Casters

·         Deeg zelf maken

·         Elastiek / wat te doen als je elastiek bevriest

·         Slotwoord

 

KLEDING

Wintervissen, mits met de juiste kleding, moet kunnen.

De meeste vissers haken tegen de winter af en gaan niet meer vissen. Zonde, want met de juiste (warme) kleding kun je het heel lang uithouden aan de waterkant. Wat belangrijk is: warme sokken/mutsen/broeken/jassen/ en handschoenen, het liefst water- en winddicht. Daarnaast kun je nog denken aan warmtelaarzen en de muts uit dit rijtje die een niet onbelangrijk onderdeel is (de warmte hou je met een goede muts veel langer vast). Je raakt de meeste warmte kwijt via je hoofd.


Gooi eens een hengeltje uit in de Stroobosser Trekvaart

De meeste hengelsportwinkeliers hebben wel een assortiment warmtekleding. Wij beperken ons hier tot de merken Spro, Gamakatsu en Cormoran. Om met Cormoran te beginnen, die heeft Astro Thermo-ondergoed (hemd en broek) in hun programma. Dit alles in een prijsklasse die voor iedereen betaalbaar is. Daarnaast zijn er de Astro Thermowarmtepakken en Thermo overals, allen in een betaalbare prijsklasse. Ook zijn er nog diverse fleece-jacks tussen de kledinglagen in te dragen. Cormoran heeft niet echt warmtelaarzen in het programma, maar in de plaats daarvan waterdicht Thermoschoeisel (Hoog en Laag) met veters. Ook dit artikel ligt in de populaire prijsklasse evenals fleecemutsen en Thermo neopreenhandschoenen en sokken daar deel van uit maken.

Het merk Spro heeft diverse soorten warmtekleding in het programma o.a. Spro en Gamakatsu zowel in de populaire als de duurdere prijsklassen. De warmtejassen en broeken van Spro en Gamakatsu zijn los van elkaar te dragen en zijn wind- en waterdicht. Naast de Thermopakken heeft Spro ook diverse fleece-jackets van het merk Spro en Gamakatsu ook weer in een prijsklasse die voor iedereen haalbaar is. Ook in het duurdere segment is een heel assortiment warmtekleding te vinden. Heel populair zijn de sweaters met muts die heel veel gedragen worden. Zo’n sweater is ideaal, want je kunt nooit de muts vergeten. Ook de warmtepakken zijn voorzien van een muts. Je kunt de sweaters zowel in het in het merk Spro als wel Gamakatsu krijgen.

Spro heeft ook diverse fleecewarmtehandschoenen in haar programma. Ook in het assortiment van Spro zijn diverse warmte laarzen en warmte veterschoenen zoals ook Neopreen Waadbroeken (Pakken) te krijgen. Kort samengevat: voor die vissers die ook in de winter aan de waterkant willen verblijven is er een scala aan warmtekleding te verkrijgen in diverse merken en in alle prijsklassen.

WAAR VISSEN

Wintersvissen op witvis betekent over het algemeen vissen met de vaste stok op de wat kleinere wateren. Enorme vangsten aan brasem zul je niet veel meemaken.  Meestal bestaat de vangst uit wat kleinere vis, maar wel in grote aantallen. De vis zoekt de beschutte, warmere plaatsen op van jachthavens en de stads/dorpswateren. Helaas zijn in Friesland de meeste havens niet vrij toegankelijk en zullen we ons heil dus moeten zoeken in de steden en dorpen. In veel Friese steden o.a.  Bolsward , Dokkum, Franeker ,Leeuwarden, Sneek en Workum kun je uitstekend vis vangen in deze periode, daarnaast zijn er nog veel meer plaatsen. H.s.v de Rietvoorn vist al jaren haar wintercompetitiewedstrijden in o.a. Stroobosser Trekvaart, Kollumerkanaal en Sud- Ie te Dokkum met meestal uitstekende vangsten.

De haven van Bolsward; 1 van de toplocaties

HOE VISSEN

De manier van vissen is over het algemeen vrij simpel; een hoofdlijn van 12/100 met onderlijn 10/100 en een haakje 16-20 voldoet over het algemeen, het aas, maden of casters, moet aangeboden worden net  boven de bodem. Het voer is donker van kleur en de hoeveelheid is veel minder dan in de zomer. Door regelmatig wat casters, gekiemde hennep en/of maden bij te schieten/werpen houd je de vis vaak op je stek.


Het gebruik van kwaliteitsnylon is wel aan te raden

HET VOER

Wij vissen veel met de lokvoeders van Evezet en hebben uit dit assortiment een perfect voertje samengesteld voor deze vorm van visserij:

Enkele goedwerkende voertjes van Evezet zijn:

1 kg Teammix Voorn Zwart

1 kg Dutch Pro Teammix ( van Berkel )

250 gram Gemalen  Geroosterde Hennep

of

1 kg Dutch Pro Teammix ( van Berkel )

1 kg Dreamteam mix

200 gram Gezoete Maïs

250 gram Gemalen Geroosterde Hennep

 

Evezet Teammix Zwart is een goede basis voor deze visserij

HENNEP

De voorbereiding:


Het beste is natuurlijk dat je jonge hennep gebruikt die ook goed kiemkrachtig is. Het liefst ook nog grote en dikke korrels. 24 tot 36 uur voorweken; zet  de hennep in emmer met voldoende water erop roer deze regelmatig even door. Voordat je de hennep gaat koken haal dan de drijvende hennep weg  en kook de rest in water. Hou de temparatuur net onder het kookpunt op zo’n  90 tot 95 graden.Als de kiemen zijn uitgekomen goed en snel afkoelen. Het beste is het om de hennep in de vriezer te bewaren. De hennep bewaren we in diepvrieszakjes zodat je makkelijk kunt bepalen hoeveel je die dag nodig denkt te hebben. Haal deze de avond voor het vissen uit de vriezer.

Zo heb je altijd een portie hennep in voorraad. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om direct-klaarhennep te gebruiken. De blikjes kom je vanzelf tegen bij je hengelsportwinkelier.


 

CASTERS

Casters maken.

Om te beginnen kopen we enkele liters castermaden en dan gaan we er thuis mee aan de slag.

Als eerste zeven we het zaagsel eraf en dan gaan de maden op een grove zeef om alle vellen en andere ongerechtigdheden te verwijderen. Als tweede stap gaan de maden, als ze schoon zijn, in een aparte bak met vers zaagmeel erbij, en bevochtigen we dit. Niet te veel water maar net genoeg om het zaagmeel mooi vochtig te maken.


Te warm is niet goed omdat er anders te veel maden vellen worden, Mijn ervaring is dat de beste temperatuur in doos of bak waarin men de casters maakt kamertemperatuur is, dan krijg je de mooiste en dikste casters. Wel zorgen dat het zaagsel vochtig blijft zolang je casters aan het maken bent. Doe je dat niet, dan kun je van die kromme en harde casters krijgen en dat is niet de bedoeling. Gaat het te snel, zet dan de casters weer terug in de koelkast.

   

Bewaren

Als je de casters bewaart in een bakje met water in de koelkast en het water dagelijks ververst dan blijven ze ongeveer een dag of vier goed. Bewaar ze verpakt in een plastic verpakking dan kun je de casters wel tot twee tot drie weken goed houden, zolang de verpakking maar luchtdicht gesloten blijft en in een koelkast bewaard wordt.

   

 

Kort houdbaar in het water

Hou tijdens het vissen de casters in voldoende vers water, hierdoor blijven de casters goed.


DEEG

Hoe maken van deeg

Neem 4 sneetjes witbrood ontdaan van korsten. Droog deze op de verwarming en maak ze daarna nat met ijskoud water. Vervolgens uitknijpen in een doek.

Voeg er 1 zakje vanillesuiker en een flinke mespunt boter bij.

Goed door elkaar mengen met een vork.                                                                                                         

Bijvoegen: custardpoeder ( 2 eetlepels ) en maïzena (1 eetlepel ) tot een goed kneedbaar  deeg

Deeg op punt zetten met wat aardappelmeel en de gewenste kleurstof toevoegen ( mespuntje)

Kneden tot gewenst resultaat.

ELASTIEK VERSUS VERSNEDEN TOP

Elastiek

Door tussen de nylonlijn en de hengel een elastiek te monteren, is het mogelijk geworden nog dunner nylon te gebruiken dan tot nu toe gebruikelijk was. Het elastiek fungeert namelijk als een schokdemper. De elastiekmontage maakt het bovendien mogelijk ook grotere, en zwaardere vissen te vangen. Wij kunnen eigenlijk geen redenen bedenken om niet met topelastiek te vissen.

Dit is het echte winterwerk

Montage

Veel mensen weten echter niet hoe zij het elastiek moeten monteren en welke hulpmiddeltjes zij daarvoor nodig hebben. Voor die sportvissers is het goed te weten dat de meeste hengelsportwinkeliers dit voor de visser kunnen doen.

Wilt u dit zelf doen ga dan zorgvuldig te werk.

Voor informatie hierover surf dan even op het internet

Soepel houden

Voor het mooi en soepel houden van elastiek is er een heel erg goedkoop middel in de handel. Afwasmiddel; pak een oude afwasmiddelfles en vul deze voor 10 % met afwasmiddel en de rest water bij voegen. Als je de elastiek wilt smeren trek je aan de achtzijde de bung uit de hengel en spuit hier wat gemengd afwasmiddel in en laat deze weer terug in de hengel glijden.  Schud de hengel wat heen en weer en trek aan de voorzijde het elastiek iets aan zodat het overtollige afwasmiddel eruit kan lopen .

Versneden Top

Veel sportvissers zweren echter bij een versneden top. Dit om in de winter iets sneller te werk kunnen gaan, het gaat in de winter vaak om vele tientallen tot soms wel 300 vissen. Elke seconde telt immers tijdens wedstrijden.

Slotwoord

Wij van het Evezet - v/d Meer team hopen u zo wat meer info te hebben gegeven betreffende het vissen in de winter.

Mochten er nog vragen zijn, veelal zijn wij te vinden aan de waterkant  in het noordelijke gedeelte van het land. Spreek ons gerust aan als u een vraag heeft.

Mvgr.

Evezet – v/d Meer Team


Sake v/d Meer – Harm Bekkema – Menno Hoogsteen – Gooitzen Hager

 

        Henk de Haan – Klaas Kooistra

 

Voor meer info kijk ook op:

 www.evezet.nl

 www.hengelsportvandermeer.nl

 www.derietvoornkootstertille.nl

 

 

 Terug

15-01-2013
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.evezet.nl
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank