Vissen met Wisse, koppelwedstrijd Oude Veer

Het was even een paar weken rustig. Althans voor mij aan het wedstrijdfront. Dus mooi de gelegenheid om zelf sociaal wat in de rondte te vissen. Zo hadden Hans Vijgeboom en ik vorige week een vriendschappelijk bootviswedstrijdje met een lokale Friese visclub. We zaten de hele ochtend in de stromende regen gebroederlijk naast elkaar onder een grote paraplu, op één van de vele Friese meren. In de week ervoor had Vijgeboom nog een drukke visweek met de mannen uit Katwijk, Leiden en omgeving. Ze beleefden mooie visrijke momenten aan het NH kanaal bij Spijkerboor. Dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn bleek wel uit het feit dat zelfs Cor Schenk het hier nu wel een keer naar zijn zin had. De vangsten waren ook dan bijzonder goed te noemen.


Zelfs Cor Schenk is in zijn nopjes aan het NH-kanaal

Inmiddels is het EK-voetbal in volle gang. Na twee avonden billenknijpen zijn we in afwachting op het definitieve resultaat van “Ons” oranje. Met 16 miljoen bondscoaches is het niet makkelijk te bepalen wie er in de basis moet staan. Het lijkt de hengelsport wel. Ook daar zijn perikelen omtrent het (zoete) selectiebeleid. Enorme discussies op diverse forums laten zien dat dit onderwerp wel degelijk leeft onder de wedstrijdvissers. De ongezouten meningen en opmerkingen zijn vaak niet van de lucht. Het zou volgens bepaalde “kenners” uit Zuid Nederland gaan om: Gefrustreerde papa’s die het selectiebeleid onder vuur willen nemen, omdat hun zoon/dochter niet geselecteerd werd. Duidelijk is dat als er 4 van de 7 federaties hun bedenkingen hebben bij de algehele gang van zaken, er iets moet gebeuren om de rust te doen wederkeren. We volgen het op de voet.

 

Schipper Vijgeboom aan het roer

Vandaag maar weer zelf eens een wedstrijdje organiseren. Ja, we hebben de smaak te pakken na het succesverhaal van Akersloot. Vorig jaar hadden we ook al een rondje om het Oude Veer. Toen vielen de vangsten wat tegen in september. Koppen bij elkaar en dit jaar moet het dan begin zomer gebeuren. Hans Vijgeboom is partner in crime en helpt zoals altijd met de opzet. Een klein wedstrijdje waar we voor maximaal 10 koppels plaats hebben. Als aan dit water toch eens 50 steigers gebouwd kunnen worden, dan weet ik zeker dat hier geweldig mooie wedstrijden kunnen plaats vinden. Wat een prachtig water!


Wisse zal er nog ééntje scheppen

Tien koppeltjes uit Noord- Zuid Holland en Friesland. Pim Duivenvoorden is er zoals altijd bij met  Willem Beekhuizen. Went en Went uit Noordwijkerhout ook en Nannings vist vandaag met jeugdinternational Stefan Hooijman en speelt daarmee op “safe” na zijn koppelavonturen met Joop D. te Z. en EJ, aangezien ik met Vijgeboom aan de start verschijn. Diezelfde Joop D. te Z. is vandaag de te kloppen regionale grootheid. Om zijn succes te garanderen heeft hij Jeroen Gruijs uit de kast gehaald.

De schuimkoppen komen al op het water

Om 06.00 uur staan we aan het water om de stekken uit te zetten. De wind staat schuin op de kant. Hopelijk houden we het vandaag droog. De loting is vlot geregeld bij de auto en dan kan het opbouwen beginnen. Vijgeboom gaat inzetten op de feeder en zoekt direct het diepe water op. Op rond de 70 meter moet het gaan gebeuren achter de rand. Ik zet de vastestok in op slechts 8 meter, door de wind beperkt tot deze afstand  Daarnaast een lichte feeder op 25 meter..


Koppel Went - Went uit Noordwijkerhout

In de kuip mengen we het bekende Teletubbievoer van Hans V. Alleen op brasem gericht. Een mengsel uit de voerschuur van de eerder genoemde Cor Schenk. Het Oude Veer kan een super  brasemwater zijn met zware platten als resultaat. Maar even zo goed moet je het hier kunnen afmaken met veel kleine vis. Grotendeels blieken en halfwas brasem. Op voorhand is hier niets van te zeggen.

Ik gebruik als opzet 2 en 3 gram. Wel wat zwaar gezien het ondiepe water. Maar de harde aantrekkende wind dwingt me er toe deze keus te maken. Ook neem ik een iets langere opslag. Het normaal stil houden van je tuig is er anders niet bij. Vanaf de start zet ik 8 ballen voer, daarna veel aas met de cup. Daarna kruip ik vervolgens onder de paraplu bij Hans V. De regen komt nu met bakken uit de lucht. Dat gaat zo te zien wel een halfuur duren. Vijgeboom gaat direct ver voeren en vissen. Redelijk snel komt de eerste vis van de stok. Daarna is het zoeken en afwachten. Ook Hans V pakt binnen een half uur zijn eerste vis.


Koppel Van Assen en Temme zetten de eindsprint in en winnen de pot.

De vaste stok kan redelijk vis blijven vangen, grotendeels kolblei. De feeders afwisselend wel een dikke brasem, toch zet de vangst niet door. Op de helft van de wedstrijd, wanneer de afstand stek geen brasem meer prijs geeft, krijgt Hans V het aan de stok met dikke paling. Maar liefst vijf stuks weten zijn aas te vinden. Kapotte tuigen en een drama al om. Verderop weten Anne Dirk van Assen en Frans Temme een inhaalslag te maken en krijgen de vis er goed op. Het duo Kleijssen en Janssen daarnaast krijgen ze niet aan de praat vandaag. Ook Nannings heeft het moeilijk en vist moeizaam richting het eindsignaal. Joop D. te Z. doet goede zaken, of beter gezegd zijn koppelmaat. Waar Joop het moet doen met drie vissen en er nog één naast het leefnet parkeert, weet Jeroen Gruijs wel de vis op de kant te krijgen. En zo wordt de eer gered.

De laatste twee uur laat ik de vastestok voor wat hij is. De wind staat zeker met een kracht van vijf tot zes in de zij. Op de korte feeder pak ik nog wat vis. Om 14.00 uur is het feest over en kan het wegen beginnen. Een aantal uitschieters, maar gemiddeld valt de vangst wat tegen aan dit water. De omstandigheden met veel wind maakten het tot een zware partij vandaag.

De eerste vier koppels hebben vandaag prijs en hopelijk zien we ze allemaal weer terug bij een nieuwe ronde om het Oude Veer.

De resultaten op een rij:

1 Frans Temme – Ann Dirk Van Assen   25.050 gr

2 Jeroen Gruijs – Joop D.                         18.050 gr

3 Hans Vijgeboom – Hans Wisse             15.400 gr

4 Piet Topma – Jan Mutsaars                      5.300 gr

5 Frank Mes – Jan Mes                               5.150 gr

6 Ronald Nannings – Stefan Hooijman      4.650 gr 

7 Pim Duivenvoorden – Willem Beekhuizen 4.600 gr

8 Hans Kleijssen – Pascal Janssen              4.550 gr

9 Jan Went – Kees Went                             4.400 gr


Voor vragen opmerkingen en suggesties: kjwisse@planet.nl

 Hans Wisse

( De foto’s werden overigens gemaakt door Cees Hooijman)Terug

16-06-2012
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.evezet.nl/cms/index.php/nl/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank