Van Wedstrijdvisser naar Vliegvisser

Van wedstrijdvisser naar vliegvisser; een stap die je niet vaak tegen komt. We begeven ons naar Beilen in Drenthe. In de auto en op weg naar Beilen waar Henk Huising oftewel Inderk woont.

 Vliegvissen……..Wat is dat?   

 Dat is een vraag die velen stellen en is een vraag die eigenlijk heel moeilijk te beantwoorden is. Sommigen zeggen de leukste manier om minder te vangen of een hele mooie actieve manier van jagen op vis. Een ander zal zeggen de meest “weidelijke” manier van vissen. Kortom de meningen over wat nu vliegvissen is zijn verdeeld.

 
Ik kan daar eerlijk gezegd ook geen goed antwoord op geven. Het enige dat ik er over kan zeggen is dat vliegvissen meer is dan vissen alleen. Het actief zoeken van de plekken waar de vis zich ophoudt, het werpen, het actief bezig zijn in de natuur, het zelf maken van je vliegjes en …..creatief zijn in het bedenken en maken van nabootsingen van vliegen die zich op, rond en in het water ophouden. Kortom voor mij de leukste manier van vissen.
 
Het is een manier van vissen die mij direct heeft gegrepen, nadat ik er mee in aanraking gekomen was, was het vliegvissen er verantwoordelijk voor dat mijn vaste stok, match en feeder hengels en kanis werkeloos in hoek van de schuur zijn beland.
 

 

 Hoe het vliegvisvirus bij mij is begonnen….
 
Een collega van mij was een fanatiek (wedstrijd)vliegvisser en had mij een keer gevraagd of ik mee wilde gaan naar een vliegviswedstrijd in Zeewolde. Hij moest iemand mee nemen voor het jureren, wat inhield dat ik de vliegvissers op een bepaald stuk in de gaten moest houden en de vangsten moest registreren. Die dag was voor mij een eyeopener!
Werd er ergens een vis gevangen, dan werd gewoon even verteld waarmee de vis gevangen was, en had iemand die bepaalde vlieg ‘toevallig’ niet bij zich, dan werd er wel door de collega vliegvissers er voor gezorgd dat hij die vlieg in zijn bezit kreeg.
Daar werd voor mij al duidelijk dat vliegvissers behulpzaam zijn en een ander iets gunnen!
 
Mijn eerste vliegenhengel, reel, vliegenlijn, en leaders (een van dik naar dun uitlopend stuk draad dat aan de vliegenlijn bevestigd wordt) werden aangeschaft en mijn collega wilde mij wel op sleeptouw nemen. Eerst moest het werpen beoefend worden, want zonder die techniek krijg je de vliegenlijn niet veel meer dan een hengellengte bij je vandaan….En van het één komt het ander, nadat ik het werpen een klein beetje beheerste en ondertussen ook al een vise (een gereedschapstuk om vliegvishaken in te klemmen) aangeschaft had, en mijn eerste vliegen had leren binden, toch maar op een avond alleen naar een watertje bij mij in de buurt gegaan.
 

Plots zag ik een mooie kring in het water ontstaan dat zich ook nog op een afstand bevond wat ik kon werpen. En alles ging perfect, mijn eerst gebonden Red-tag (een vlieg) landde in het midden van die kring en in no-time werd de red-tag van het wateroppervlak geslurpt en stond ik met een kromme hengel in mijn handen, en even later had ik mijn eerste vis op het droge die ik gevangen had met de vliegenhengel, en……..met een door mij zelf gebonden vlieg! Dit had maar één ding tot gevolg. VERSLINGERD AAN HET VLIEGVISSEN.

 Ben je geïnteresseerd geworden in het vliegvissen en zoek je meer informatie dan kun je op zoek gaan naar een vliegvisclub bij je in de buurt.
De webadressen van de Nederlandse vliegvisclubs staan per provincie vermeld op: www.vliegvissen.startpagina.nl
 
En verder goede informatieve site’s staan daar ook op vermeld. Je kunt je vragen kwijt op het ‘prikbord’ waar heel veel ervaren vliegvissers en vliegenbinders dagelijks op kijken en vragen beantwoorden, of zelf een verslagje plaatsen ect….
 
De volgende keer zal er een voorbeeld van vliegbinden geplaatst worden
 
Henk Huising (Inderk)
 


Terug

25-02-2009
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank