Vissen met Wisse, interview met Jan Broess

Alweer vier jaar geleden stond Jan ook al eens voor de camera bij www.matchfishing.nl Dat we niet vaker een wedstrijdvisser twee keer voor het oog van de lens trekken en aan een intens vragenvuur onderwerpen, lijkt me duidelijk. Dit is echter een geval van een andere orde.Jan Broess in 2007 is een totaal “andere” Jan, dan degene die we nu aan de waterkant aantreffen. Dit jaar is hij winnaar van de Nationale Topcompetitie. Inmiddels klaar om het internationale podium te betreden. Gegroeid als mens en als wedstrijdvisser. Als we de resultaten van de afgelopen jaren nationale TC-wedstrijden er op na slaan, dan zien we Jan klimmen van de 42ste plaats in 2009 naar plaats 19 in 2010 en dit jaar als winnaar in de A-divisie. Daarnaast vist Jan heel wat wedstrijden in het vrije circuit en springt de afgelopen jaren steeds naar voren in de uitslagen. Zowel met de feeder als de geliefde vaste stok staat hij zijn mannetje. Geen geringe progressie, lijkt ons. Nu eens kijken of Jan het komende jaar ook voor Jan kiest. Wij blijven de ontwikkelingen met spanning volgen. 

Plaats van samenkomst is het Noordhollands Kanaal. Vismaat van het HS Sanders promoteam Ronald Nannings is ook van de partij. Ik kies vandaag voor de feeder. Dat is makkelijker tijdens het foto’s maken. Ronald met de feeder ernaast en Jan gaat zoals altijd voor de vaste stok. Na het opbouwen gaan de lijnen te water en gaan we er een aantal uren goed voor zitten.Niet lang na het voeren komt de eerste vis boven water. Als een echte kampioen vangt Jan de eerste vis. Nannings doet het hem na en blijft netjes volgen. Wisse knaagt zijn koektrommel leeg en zit te wachten op de eerste activiteit op zijn feederstek. Het zonnetje schijnt vol en het is aangenaam vertoeven aan het water. Wanneer de zoveelste vis in het net bij Jan belandt pak ik maar eens pen en papier uit de auto om het interview te starten. Een beetje afleiding kan geen kwaad, hopelijk haal ik de snelheid er zo een beetje uit voordat ik echt aan twee kanten weggevist word door twee toppers uit de nationale TC. 

Curriculum Vitae

 

Naam:          Jan Broess
Beroep:        Medisch research analist
Leeftijd:       31
Woonplaats: Nieuwegein
Sponsor:       Tot mijn grote verbazing is Jan zijn antwoord: GEEN
Vereniging: HSV De Vaart - Poscar
 
Ambities

Hoe liggen deze:
Ik hoop dat ik internationaal mee mag doen. Maar bovenal vind ik het vissen leuk.

 

Toekomst
Wat zou je graag veranderd zien binnen de huidige wedstrijdvisserij:
Ik zou graag meer wedstrijden zien met de dobber. Daarnaast zou de katapult weer een toegestaan hulpmiddel moeten zijn. 

Wat motiveert je voor elke wedstrijd:
Vooral de drang om te winnen is mijn grootste motivatie.

Welke wedstrijd wil je graag nog eens winnen:
Aansluitend op de vraag wil ik altijd elke wedstrijd winnen. Door de winst in de nationale Topcompetitie heb ik eigenlijk het hoogste al bereikt voor mezelf. 

Hoe zie je de toekomst van de wedstrijdsport:
Moeilijk voorspelbaar, de vangsten lopen terug, wellicht door de klimaatverandering, aalscholvers en de beroepsvisserij. Lijst van favorieten:


Water:        Vlaardingse Vaart
Discipline: Zeker de vaste stok, in het vrije circuit de feeder.
Voer/merk: Meestal meng ik zelf, daarnaast kant en klaar voer van oa Sensas en Sanders SH uit Maarssen. Dat is tenslotte bij mij in de buurt.
Aas:             Casters
Techniek:    Technisch gezien vind ik een secure visserij op voorns en blieken het mooist.


Na dit vragenuurtje is de bodem van de koelbox in zicht. Zoals te verwachten viel waren de vangsten redelijk te noemen. Om de dag in stijl af te sluiten heeft Ronald namens het HS Sanders Promo team en onze sponsor Sanders Hengelsport nog een kleine attentie voor de kampioen van dit jaar. Een aantal zakken huismerk Sanders HS-lokvoer voor de traditionele visserij en de methodvisserij. Daarbij natuurlijk een T-shirt, zodat Jan voortaan keurig aan de waterkant kan verschijnen.

Tot slot: 

Jan, het was ons een waar genoegen om deze dag met je aan de waterkant door te brengen. Er gaat toch niets boven een dagje vissen met vrienden in deze omstandigheden. Natuurlijk komen we elkaar nog veel vaker tegen tijdens de vele wedstrijden. Hoewel Jan een buitengewoon sympathieke en uiterst bescheiden persoonlijkheid is, heb ik hem als tegenstander, sportief gezien, niet graag naast me zitten. 

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@planet.nl  en  www.sanders-hengelsport.nl

 

Namens het Sanders HS promoteam
Ronald Nannings en Hans Wisse


Terug

26-10-2011
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.evezet.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank