Op stap met Eric van Otterloo.

Wie kent hem niet. Al jaren maakt hij de wedstrijdwereld onveilig. Iedereen die naast hem zit weet dat je op je tellen moet passen als je naast hem loot. Even niet opletten en je wordt eraf gevist. Hoewel hij pas 33 jaar is heeft hij al een heel wedstrijdleven achter de rug. Begonnen als 12jarige bij de plaatselijke hengelsportvereniging in Harderwijk is hij uitgegroeid tot de topvisser die hij nu is. Afgelopen maand pakte hij, tijdens de door Sportvisserij Nederland georganiseerde Nederlandse Kampioenschappen Zoetwaterhengelen aan het Noordhollands Kanaal, de titel en mag zich dus een jaar lang de Nederlands kampioen noemen. Tijd om eens op stap te gaan met Eric.De afspraak is snel gemaakt en op een zonnige vrijdag staan we bij de Lage Vaart aan de rechterkant van de brug. Naast dat hij een goede wedstrijdvisser is, zit Eric ook goed in zijn materialen. Hij is werkzaam in de hengelsport als vertegenwoordiger van het Franse Sensas en dat is goed te zien. De Sensasbus is niet te missen in het polderlandschap. Ook verder is het alles wat de Sensasklok slaat. De stokken, netten, voeremmers, kortom, het gaat een Sensasdagje worden.  Je hoeft er niet aan te twijfelen wat Eric zijn favoriete leverancier is.We pakken uit. Eric gaat aan de slag met de Sensas 74XL. Een 13 meterstok, perfect geschikt voor het vissen op de Nederlandse kanalen. Ik pak een feedertje uit om met een loodje en een boilie stijf tegen de overkant te gaan vissen. Katapult erbij voor het schieten van de 8-mm boilies en klaar is Kees. Eric daarentegen heeft veel meer materialen uit te pakken. Daarnaast moet er een goed voertje in elkaar geknutseld worden. Dat is uiteraard niet zo’n probleem met de Sensas- en Mondialvoertjes. Na een goed uurtje zijn we klaar, kunnen de voerballen de Lage Vaart in en kan ik beginnen met schieten. Zoals gebruikelijk is mijn materiaal weer niet in orde en ben ik zo een half uurtje aan het prutsen met mijn katapultelastiek. Wel lastig vissen op 50 meter en je katapult werkt even niet. Gelukkig heb ik nog wat tieraps bij mij en na wat gedoe kan ik ook beginnen.


Al van veraf te herkennen

Eric is ondertussen niet stil blijven zitten en vangt de eerste visjes. Inderdaad visjes, want veel groter zijn de voorntjes niet, die boven water komen. Ondertussen praten we al vissend/schietend verder. Eric blijkt al in 1985 begonnen te zijn met het vissen van wedstrijdjes bij de jeugd van HSV de Snoek in Harderwijk. Het bleek al snel dat de kleine Eric het in zijn vingers had. Na een viscursus op school werd hij in 1988 pas goed besmet met het hengelsportvirus. Al snel viste Eric ook open wedstrijden zowel in Harderwijk als in de omgeving. Dat hij het vissen in zijn vingers had bleek wel uit zijn uitverkiezing in 1996 voor het team dat Nederland op het WK-Jeugd in Portugal kon gaan vertegenwoordigen.  Individueel en met het team kon een zilveren medaille mee naar huis genomen worden. Een schitterend resultaat dat ervoor zorgde dat Eric alleen maar enthousiaster werd.  Ondertussen blijft de telefoon maar rinkelen. Als vertegenwoordiger van Sensas is dat natuurlijk geen slecht teken. Het wordt pas vervelend als de telefoon niet stilstaat.  Als ik zo de gesprekken eens opvang, valt mij de zakelijke en ook vriendelijke manier op waarmee hij zijn klanten te woord staat. Sensas mag niet klagen met zo’n vertegenwoordiger. Ondanks de telefoon blijft Eric gewoon doorgaan met visjes vangen. Af en toe zit er een bliekje tussen, maar daar blijft het tot nu bij. Bij mij gebeurt er weinig. Ik blijf geregeld 3 pellets bijschieten en af en toe volgt er een rukje aan de lijn zonder dat er doorgebeten wordt.


Er is vandaag genoeg bezoek, de Sensasbus is van verre herkenbaar

Hoewel ik zelf niet zoveel wedstrijden vis, er is gewoonweg geen tijd voor, ben ik altijd benieuwd naar de reden waarom wedstrijdvissers zo vaak aan de waterkant te vinden zijn. Het antwoord is vaak hetzelfde: ”Ik wil gewoon de beste zijn en winnen van de buren”. Ook in het geval van Eric blijkt dit wel een belangrijke reden te zijn om regelmatig wedstrijden te vissen. Het blijft toch een kwestie van willen winnen.Als je op de 33ste al zo’n imposante carriere als wedstrijdvisser achter de rug hebt, zijn er vast wel momenten die je koestert.  Hij kijkt uiteraard met een prettig gevoel terug op de prestatie tijdens het eerdergenoemde WK-Jeugd in 1996. Daarnaast is het behalen van het Nederlands Kampioenschap een paar weken terug er ook 1 om in te lijsten. Ook de individuele winst tijdens de eerder dit jaar georganiseerde 3-landenwedstrijd aan het Silokanaal in het Duitse Brandenbrug staat in zijn top 3.Ik weet al uit de resultaten die ik langs zie komen dat Eric ook Mr De Kool wordt genoemd. Dat is niet voor niets als je ziet dat hij heer en meester is tijdens de op Visdorado De Kool in Heelweg georganiseerde karperwedstrijden. Gewapend met een dosis kennis en voorzien van de juiste materialen vist hij bijna iedereen eraf. Zover ik weet heeft hij er afgelopen seizoen meer dan de helft van de wedstrijden die hij er gevist heeft gewonnen. Lekker ontspannen vissen noemt hij dat. Dat geloof ik graag, toch zou ik niet graag naast hem zitten aan die vijver. De kans dat je klop krijgt is vrij groot.


Handig, zo`n Sensasnetje tegen de zon

De visjes die hij vangt worden langzamerhand iets groter. Regelmatig zie ik een bliekje van een ons of 3 zijn leefnet in verdwijnen. De grote brasems laten zich niet zien. Ook bij mij is het niet veel. We klagen niet, want de zon schroeit mijn nek zowat dicht. Het kan beroerder. We nemen nog een bak koffie en vissen even zwijgend verder. Als je met Eric vist, vallen er weinig stiltjes. Allebei zijn we bang van stiltjes en proberen deze dan ook zo snel mogelijk te vullen. Diverse onderwerpen passeren de revue. We hebben het over de loting tijdens wedstrijden, het teruglopen van de vangsten, de beroepsvissers en de beroerde vangsten tijdens wedstrijden aan de Lage Vaart.

Met name de loting tijdens wedstrijden is een heet hangijzer. Hoewel je je natuurlijk altijd kunt verdedigen op een plaats midden in het vak, is het toch een stuk handiger om ’s ochtends bij de loting een leuk nummertje uit de tas te pakken. De eerste klap is een daalder waard nietwaar. De voorkeur van Eric gaat toch uit naar wedstrijden waar je op praktisch elke plek zou kunnen winnen. Dat is wel 1 van de redenen waarom ik tegenwoordig veel op karperputten te vinden ben. Je hoeft niet te winnen om toch een fantastische visdag mee te maken.Als je het goed naar je zin hebt, vliegt de tijd voorbij. Ook in dit geval begint de zon al aardig te zakken. We besluiten om langzamerhand een eind te maken aan de gezellige visdag. Eric heeft een leuke portie voornamelijk kleine vis met hier en daar een bliekje in zijn net. Ik moet het vandaag doen met het lekkere zonnetje. Naast wat kleine aanbeetjes heeft mijn feeder niet krom gestaan. Net voor we de zitting opbreken, laat Eric mij nog een nieuwtje zien voor komend seizoen. Sensas brengt speciaal voor de putvissers een karperstok op de markt. De X375 is nog niet verkrijgbaar, maar komt op korte termijn wel op de markt. Niet alleen geschikt voor de karperputvisser maar ook goed in te zetten aan kanalen waar in hoog tempo veel grote vis gevangen moet gaan worden. Tenslotte drinken we nog een bak koffie, nemen hartelijk afscheid, en rijden allebei richting huis.
Terug

21-10-2011
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank