Jan Prins en John van Duin in Denemarken

Op zaterdag 30 juli om 4 uur kwam John van Duin mij ophalen voor onze jaarlijkse visvakantie aan het visrijke Julso Julmeer in Denemarken. De wagen was goed gevuld met proviand, voor zowel de mens als voor de vissen. Veel kippenvoer, waarvan John op voorhand reeds 10 kg geweekt en gekookt had. Na een reis met toch wel wat oponthoud wegens ongelukken, kwamen wij na 817 km aan in ons vakantiehuis aan het Julso. Het komt inmiddels allemaal erg vertrouwd over, omdat wij hier al vele malen komen. 

Het huis ligt direct aan het meer, met een grote tuin en…. een ruime visboot. Vanuit de boot moet het gaan gebeuren en bevissen wij een drietal plekken, 5 meter diep, welke wij met een pvc boeitje markeren. Hier gaat dagelijks een paar kilo voer op en we hopen zo de grote voorns en brasems te lokken. Het weer was vandaag schitterend, 27 graden en zonnig. Zo aan het einde van de middag waren wij klaar met het in gereedheid brengen van al wat nodig was voor de vis en de mens en zaten om 7 uur te genieten van een heerlijk biertje, met uitzicht over het meer. ’s Avonds heerlijk vleesjes van de grillplaat gegeten, en om half elf tolden wij van vermoeidheid ons bedje in.

 

Zondag 31 juli

Om 7 uur liep de wekker af, aankleden, ontbijten en een goed uurtje later lagen wij met onze boot op het water. Hebben dit jaar een elektromotor aangeschaft en hopen hier veel plezier van te hebben. Besloten om stek 3 bij de landtong te bevissen, dit i.v.m. de te verwachten wind richting. Keiharde bodem hier, mosselen met klei en bij John pakte een vis al het peilloodje. Zonder iets te voeren werden de eerste voorns al gevangen.


Mooie grote voorns tot 35 cm werden met de grote regelmaat gevangen. Regelmatig een hard balletje lokvoer erbij, aangevuld met kippenvoer. Om 11 uur werd het wat rumoerig op deze stek, omdat jongelui met de kano aangekomen, besloten hadden om op de landtong zich te gaan verpozen. Naar de stek voor het huis gegaan en ook hier meteen vis gevangen. De vangst was wel eenzijdig vandaag met alleen maar voorns, al hoewel Jan ving nog een mooie baars. 

Wel erg hoopvol dat er al zoveel grote voorns aanwezig waren en nu maar hopen, dat de grote brasems ons voertje weten te vinden. Alle 3 de voerplekken voorzien van het nodige voer en om drie uur was alles opgeruimd en klaar voor de volgende dag. Het was trouwens bijzonder mooi weer vandaag, lekker zonnig en niet al te veel wind. Na een schoonheidsslaapje zitten wij nu prinsheerlijk aan een biertje en hapje te genieten van deze goede dag en zijn benieuwd wat de volgende dag brengen zal.

Maandag 1 augustus

Deze ochtend gaat om 5 vijf de wekker en vol verwachting kijk ik naar buiten en bemerk een klein beetje tot mijn schrik dat het nu niet zo mooi weer is als waar we gisteren op hoopten en een klein beetje verwachtten maar het is droog en na een vlug ontbijtje gauw naar de boot om alles in gereedheid te brengen voor, laten we hopen, een vruchtbare dag vissen.

Op de plek voor het huis gaan we beginnen, en al snel vangt John de eerste vis wat dus ook inhoudt dat John vanavond het eerste Heineken biertje moet halen, maar dat doe ik met veel plezier. Al snel volgen meer vissen bij ons beiden en we zitten gereed om de grote voorns en brasem te vangen, die hier in het Julso rond zwemmen maar helaas ze zijn er niet, nog niet hopen we. Rond de klok van half tien als er een waterig zonnetje doorbreekt, besluiten we deze plek te laten voor wat hij is, om ons geluk aan de overkant te gaan beproeven. Waar we de plek nog ruim hebben voorzien van kippenvoer en lokvoer.

Aangekomen op plek 1 kunnen we het boeitje niet meer vinden en besluiten deze plek te laten voor wat hij is en we op deze plek niet meer aan vissen toekomen mede door de windverwachting voor de komende dagen. Op weg naar plek twee waar we gisteren toch ook al goed vis hebben gevangen, genieten we van de mooie natuur. 


Aangekomen op de plek vinden we al snel het boeitje en zitten na 10 minuten te vissen en ook hier vangen we snel onze vis. Na goed een half uur vangt John zijn Mega Volta: een prachtige voorn van 35 cm. We vangen beiden leuk vis maar nog niet wat wij gewend zijn hier op het Julso en we besluiten om half twaalf ons geluk nog een keer voor het huis te beproeven.

Al snel vangen we beiden goed vis met mooie grote voorns maar nog steeds geen brasems. We besluiten rond de klok van half drie de boel de boel te laten en keren huiswaarts na toch wel een mooie visdag. Op het moment dat ik begin met schrijven van dit verslag begint het te regenen en na een kwartiertje is het weer droog en schijnt het zonnetje. We genieten van de omgeving een van ons biertje en kijken uit naar de dag van morgen wat deze ons gaat brengen.

Dinsdag 2 augustus

 Nadat de wekker om 5 uur afgelopen was, zaten wij om 6 uur te vissen op de plek voor het huis. Het was een beetje mistig en was er een serene rust op het water. Helaas ook nu geen belletjes te zien van azende brasems. Toch vingen wij direct voorns van gemiddeld zo’n 28 cm in een hoog tempo. Af en toe een klein balletje voer erbij, waarin particles zaten, om de vis actief te houden. Helaas duurde het festijn maar tot 8 uur en was er hierna geen beet meer te krijgen. Je wilt niet weten hoeveel vis er toch in het leefnet zwom.
 
Als de vis het goed doet, dan vang je wel zo’n 40 tot 50  grote voorns per uur. Er wordt immers recht onder de top van de matchhengel gevist op een diepte van 5 meter. De schuifdobber draagt 4 gram lood en wordt d.m.v. een stuitje op de lijn gestopt. Beet… aantikken en de vis naar boven drillen en wordt deze met de hand uit het water getild en onthaakt. Het schepnet wordt zo weinig mogelijk gebruikt om te vermijden dat de haak of het lood in het net verward raakt. Het leefnet gebruiken wij om te voorkomen, dat wegschietende vis de andere vissen verjaagt.

 Dus maar besloten om naar de visplek bij de landtong te varen. Brrrrrr. Makkelijk hoor zo’n elektromotor. Ook hier meteen vanaf de start veel grote voorns en er passeerden een aanzienlijk aantal de 30cmgrens. Jan wist zelfs z’n 2de baars van de week te vangen. Helaas nog steeds geen brasem gevangen. Het feest duurde hier ook helaas maar 2 uurtjes en was er geen beet meer te krijgen. Besloten om terug te gaan naar de stek voor het huis, doch helaas konden wij hier nog slechts 1 voorn vangen. Heel erg jammer en eigenlijk gaan wij iedere dag minder vis vangen, terwijl het juist andersom zou moeten zijn. Om half 1 besloten om te stoppen en de middag verder doorgebracht met wat lezen, puzzelen en uiteraard een paar uurtjes slaap ingehaald. ’s Avonds genoten van een prachtige avond, lekker een biertje en een glas wijn gedronken en heerlijk gegeten.

Woensdag 3 augustus

Ook deze ochtend gaat om 5 uur de wekker; het ziet er buiten mooi uit droog en geen wind. Snel een ontbijtje genomen en naar de boot om te gaan vissen voor het huis.

Op de plek aan gekomen vinden we al snel het boeitje en zetten de stokken te water. Al snel verschijnt de eerste vis aan de wateroppervlakte en in rap tempo volgen de voorns. Jan vangt zijn baars weer en later deze ochtend zijn tweede van de dag, maar een andere soort dan voorns vangen we ook deze dag niet. We vangen binnen een goed uur 50 grote voorns de man. Met een gemiddelde lengte van 25 tot 30 cm en bij een gemiddeld gewicht van een pond  vangen we dus toch wel een hoop vis. Maar ook nu weer stopt het in een keer en we besluiten om een plek aan de overkant te proberen waar we nog niet gevist en gevoerd hebben. Op de plek aan gekomen hebben we ongeveer 5 meter water en een half zachte bodem. Snel een paar balletjes voer overboord en wat mais over de voer plek gegooid en het wachten kan beginnen.

We hoeven niet lang te wachten, want al snel gaan de dobbers onder en verschijnen de eerste voorns. We vangen op deze plek heel veel vis gedurende twee uur totdat de wind draait en opsteekt en we het moeten doen met nog maar soms een vis. Wat we vangen in die twee uur is enorm veel een 100tal voorns de man, maar deze voorns zijn allemaal groter en zwaarder dan op de eerste plek: 30 tot 34 cm en bij een gewicht van 6 tot 7 ons kan je wel uitrekenen hoeveel vis we hier vingen echt enorm veel in twee uur tijd.

Nog snel hebben we nog een andere plek geprobeerd die beter lag voor de wind maar dat was geen succes. Na goed overleg besluiten we de visdag tot een einde te brengen en gaan we aan wal. Het was weer een mooie visdag met veel vis, helaas ook weer dat de vis na verloop van tijd er mee stopt maar de natuur kun je niet dwingen.

Op het moment dat ik dit schrijf zitten we heerlijk buiten te genieten van het uitzicht, van een heerlijk koud biertje en van de worst van Harry Klein. We hopen morgen dat de vis gedurende de hele dag blijft bijten maar we zien wel. Tot morgen.

Donderdag 4 augustus

Dit gaat alweer de een na laatste visdag worden en we zitten om 6 uur ’s morgens recht tegenover de rivier bij de ‘2 paaltjes’ te vissen. Altijd al een goede plek geweest en gisteren ging het hier ook goed. Binnen de minuut had Jan z’n eerste aanbeet en na een spannende dril kwam er een voorn van maar liefst 37 cm het schepnet ingegleden.

 Wat een beest zeg, kijk daarvoor komen wij nu zo graag hier vissen. In een rustig tempo vingen wij constant kwaliteitsvoorns van rond de 30 cm. Het was wel opvallend dat de aanbeten zeer voorzichtig waren en het betekende ook weer dat na vijf kwartier er helemaal geen aanbeten meer kwamen. Er stond inmiddels een matige zuidenwind, wel lekker zonnig en een aangename temperatuur van boven de 20 graden. Besloten om een eindje de rivier op te varen en we vonden na enig peilwerk een mooie plek met 5 meter water onder de boot. 

Wij lagen hier lekker beschut en stond er een mooie stroming evenwijdig aan de vakkundig gepositioneerde boot. Ook Jan was weer haantje de voorste door meteen een grote voorn te vangen. Maar helaas konden wij er nog weinig bijvangen en hadden er na een uurtje slechts 7 gevangen. Ook hier dan maar weer weg en naar de vertrouwde stek voor het huis. Na een mysterieus verdwenen boeitje, de boot aan de steekstokken gelegd en afwachten maar. Geen vis en er slechts 1 voorn gevangen. Jammer maar waar, doch om 11 uur reeds gestopt met vissen!

Vanavond maar weer genieten van ons borreluurtje en lekker happen.

Zitten nu einde van de middag binnen, want het is gaan regenen en het waait behoorlijk hard.

Vrijdag 5 augustus

Met een wat onrustig gevoel aan deze laatste visdag begonnen. Volgens informatie uit Nederland zouden wij vanaf 11 uur regen gaan krijgen en dat is altijd erg vervelend als je in een boot zit te vissen. Even voor zessen begonnen met vissen en was de lucht inmiddels loodgrijs en zwaar van de regen. Op de stek voor het huis ons geluk beproefd en uiteraard meteen grote voorns aanwezig. 

Al snel vielen de eerste regendruppels en na een uurtje was er al geen beet meer te krijgen. Tegen beter weten in naar de overkant van het meer gevaren en tegenover de plek waar de rivier de Gudena uitkomt in het Julso, bij de ‘2 paaltjes’ gaan zitten. Ook hier was er duidelijk geen vis aanwezig en kon Jan er in een uurtje uiteindelijk nog 3 voorns vangen. De regen viel inmiddels met bakken uit de hemel en we besloten om er reeds om half negen een punt achter te zetten. Jammer, maar het is nu eenmaal niet anders.

In de stromende regen alle benodigdheden naar boven gesjouwd en ze konden gelukkig in de garage gezet worden, verder uitgesorteerd en nog een beetje drooggemaakt.

De vorige avond eigenlijk al besloten dat als wij vandaag opnieuw zo slecht zouden vangen, wij op vrijdag reeds naar huis zouden gaan. En na de wagen weer netjes ingepakt te hebben, vertrokken wij om 11 uur.

Conclusie

De voorbereiding is dit jaar uitstekend geweest. Punten die voor verbetering in aanmerking kwamen, onder andere de aanschaf van een elektromotor plus accu voor de boot, gebruik van meer particles (kippenvoer etc.) voor het aantrekken van grotere vis, zijn uitgevoerd.

 Tevens had John goed voor de inwendige mens gezorgd en kon hij zich redelijk uit de voeten maken, ondanks de revalidatie i.v.m. zijn gebroken enkel.

Jan is een fanatiek bezoeker van de sportschool geweest en hem kwamen een beetje extra kracht en een goede conditie goed van pas, om een dubbele hoeveelheid materiaal en bagage te sjouwen.

De vis…. Normaliter vangen wij iedere dag weer een beetje meer dan de vorige dag. Na een uitstekend begin op zondag, wilde het op dinsdag al niet meer zo goed lukken en dit werd iedere dag minder. Uitsluitend voorns gevangen, wel grote voorns van bijna allemaal groter dan 30 cm, doch slechts 5 baarzen en 0 brasems.

Gezien het feit, dat wij vorig jaar weer reeds voldoende brasem vingen, gingen wij ervan uit dat er ook dit jaar weer de nodige Moby Dicks van 60 cm en groter gevangen zouden worden.

Helaas kwamen wij bedrogen uit!

De vis was domweg niet aanwezig en als ze er niet zwemmen…. Kan je ze ook niet vangen.

Tot volgende jaar, het huis is immers alweer geboektJan Prins en John van DuinTerug

12-08-2011
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.bbi-travel.nl
blank
http://www.evezet.nl/cms/index.php/nl/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.robbyfish.be
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank